Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Billi_13-24.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

15. Вплив екологічних факторів на організм людини

Екологія людини – комплексна наука про взаємодію людини як біосоціальної істоти з навколишнім світом, а також про залежність здоров’я і якості життя людини від екологічних факторів.

Людина є представником біологічного виду «Людина розумна» (Homo sapiens). Він з’явився бл. 40 тис. р тому. За місцем у трофічних ланцюгах - консумент, гетеротроф (як тварина), поліфаг (всеїдний). Чисельність первісних людей контролювалась такими факторами як хижаки, паразити, конкуренція з людиноподібними видами та внутрівидова, наявність ресурсів харчування. Як біологічний вид людина може проживати лише в межах суходолу екваторіального поясу (в тропіках та субтропіках) до висоти 3-3,5 км над рівнем моря.

Сучасна людина розселилася у всіх широтах, проте поза межами первісного ареалу вона може вижити лише за допомогою спеціальних захисних механізмів і пристосувань (опалення в житлах, одяг тощо).

Бл. 10 тис. р тому людина опанувала сільське господарство і подолала один з найважливіших лімітуючих факторів – нестачу їжі. Це спричинило збільшення кількості населення, ніж це передбачено природними законами.

Відмінності природних умов життя людей в різних частинах Землі призвели до формування різних людських рас: європеоїдної, негроїдної, та монголоїдної (+австралоїдна). Кожна з них характеризується певною фізичною та хімічною конституцією тіла (складення, артеріальний тиск, активність ферментів тощо), стійкістю до хвороб, специфічними психологічними рисами.

Середовище життя кожної людини поділяється на декілька видів:

Власне природне середовище – людина відчуває енергетичний стан середовища (кліматичні умови, електромагнітні поля, атмосферні умови, водні потоки, біологічне оточення, стан ландшафту), знаходиться під впливом біологічних ритмів;

Агротехнічне середовище (с/г угіддя, будівлі, транспорт тощо) – є штучним, а тому вимагає постійних зусиль для власної підтримки;

Соціальне середовище – культурно-психічне, інформаційне оточення.

Основні біологічні потреби людини: їжа, вода, одяг, житло, відтворення, відпочинок, захист від хвороб і шкідливих речовин, місце в просторі, комфортне природне середовище, рух, інформація.

Екологічні фактори значно впливають на здоров’я людини:

  • Радіація та деякі інші впливи можуть спричинити виникнення спадкових хвороб;

  • Екопатології – хвороби, викликані факторами середовища («хвороби способу життя», перш за все внаслідок неправильного харчування; гіподинамія);

  • Фізичні, хімічні та психологічні стреси;

  • Біогеохімічні особливості регіону (дисбаланс мікроелементів у воді як результат вивітрювання гірських порід);

  • Захворювання, спричинені біогенними збудниками (паразитами, мікроорганізмами, вірусами).

16. Основні екологічні закони

  1. Закон оптимуму (толерантності) Шелфорда: діапазон толерантності по кожному фактору обмежений його мінімальним і максимальним значеннями, в межах яких тільки і може існувати організм.

  2. Закон мінімуму Лібіха: З усього комплексу екологічних факторів, що діють на живий організм, найбільший лімітуючий вплив має той фактор, показник якого найбільш віддалений від оптимуму конкретного виду.

  3. Закон Гаузе: якщо два види з подібними вимогами до середовища (харчування, поведінки, місцями розмноження і т. п.) вступають у конкурентні відносини, то один з них повинен загинути або змінити свій спосіб життя і зайняти нову екологічну нішу.

  4. Закони Коммонера: «все пов’язано з усім», «природа знає краще», «все має кудись діватися», «ніщо не дається задарма»

  5. Закон біогенної міграції атомів(Перельман, Вернадський): міграція х/ел в природі здійснюється під впливом живої речовини.

  6. Закон внутрішньої динамічної рівноваги: кожна екосистема перебуває у постійному динамічному сані, причому її характеристики коливаються в межах оптимальних значень.

  7. Закон спадної віддачі при природокористуванні

  8. Закон історичної незворотності: процес розвитку біосфери одно направлений і незворотний

  9. Закон екологічного підсилення в трофічних ланцюгах: в тілах організмів, що є вищими ланками трофічних ланцюгів акумулюється більше мікроелементів, в т. ч. забруднюючих речовин

  10. Закон Ліндемана: з одного трофічного рівня екологічної піраміди на інший переходить не більше10% енергії.

  11. 2-й закон термодинаміки: перетворення енергії з одного виду в інший супроводжується втратою тепла, яке розсіюється в середовищі.

  12. Закон генетичної різноманітності: все живе генетично різне і має тенденцію до збільшення біологічної різноманітності.

  13. Закон Аллена: виступаючі частини тіла теплокровних тварин в холодному кліматі коротші, ніж у теплому.

  14. Закон Бергмана: зі зниженням температури розміри теплокровних тварин збільшуються.

  15. Біогенний закон (Геккеля): онтогенез організму є коротким повторенням філогенезу даного виду.

  16. Закон заповнення екологічних ніш: порожня екологічна ніша завжди природно заповнена

  17. Закон максимального тиску життя: організми розмножуються з інтенсивністю, яка забезпечте максимально можливу їх чисельність.

  18. Закон взаємодії факторів: екологічні фактори здатні частково компенсувати нестачу або надлишок інших, однак жоден фактор не може бути повністю замінним

  19. Закон Ле Шательє-Брауна: при дії на систему сил, що виводять її зі стану рівноваги, рівновага зміщується у напрямку послаблення ефекту дії.

  20. Закон Ешбі: різноманітність є запорукою стійкості екосистеми

  21. Правило 1%: вилучення з екосистеми 1% енергії призводить до порушення балансу.

Закони Одума:

1 - Організми можуть мати широкий діапазон толерантності щодо одного екологічного чинника і низький стосовно іншого;

2 - Організми з широким діапазоном толерантності щодо всіх екологічних факторів найбільш поширені;

3 - Якщо умови по якомусь екологічному фактору неоптимальні, то діапазон толерантності може звузитися й щодо інших чинників;

4 - Багато факторів середовища можуть стати лімітуючими в критичні періоди життя організмів.

Інші закони: з-ни діалектики, з-н асиметрії, з-ни Ньютона, з-ни Кеплера, з-ни термодинаміки, періодичний з-н, з-н фотоперіодизму, принцип емерджентності

17. Визначення популяції. Основні характеристики популяції

Популяція – група живих організмів одного виду на певній території (територіальне поєднання організмів одного виду).

Популяція - сукупність особин одного виду, що мають спільний генофонд і населяють певний простір з відносно однорідними умовами існування. П. просторово ізольована певними природними факторами. П. - елементарна одиниця еволюційного процесу і форма існування виду. Популяції, що перебувають значний час в ізоляції, можуть розвиватися до окремих рас→підвидів→видів. Наявність всередині виду генетично різноманітних П. забезпечує його еволюційну стійкість.

Популяції вивчає такий розділ екології як демекологія.

На рівні популяцій відбуваються основні адаптації, природний відбір і еволюційні процеси. Різноманітність популяцій всередині виду збільшує його пристосувальні здібності, освоєння середовища і, як наслідок, можливості виживання.

Основні характеристики популяції:

  • Структура (статева, вікова, просторова, етологічна (поведінкова), іноді +родова)

  • Динаміка

  • Розміри (просторові та кількісні)

(Див. пит. №№18-20)

Статичні показники характеризують популяцію на даний момент. До них належать чисельність, щільність і показники структури.

Динамічні показники характеризують процеси, що протікають в популяції за деякий інтервал часу. Основними динамічними характеристиками популяцій є народжуваність, смертність і швидкість зростання популяцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]