Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформаційні системи і технології на підприємст...docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
227.58 Кб
Скачать

Автоматизовані технології персональних іс

Найменування технології

Перелік функцій реалізованих у рамках технології

Обробка текстових документів

Підготовка документів (введення інформації та її коригування), форматизація документів; автоматизоване редагування документів і текстів; включення в секст стандартних фраз; композиція документів; друк; тиражування документів.

Інформаційний пошук

Перегляд каталогів документів і файлів; пошук за ключами та іменами документів і файлів; пошук за фразами та контекстними виразами

Форматування результатів пошуку і складання вихідних документів та звітів.

Ведення баз даних та архівів

Визначення структур даних та їх взаємозв’язку; створення баз даних; введення, контроль та індексування даних; реструктуризація даних; підтримка цілісності даних; забезпечення конфіденційності даних, що містяться в архіві користувача.

Оброблення інформації

Формування запитів на оброблення; формування звітів і документів; створення бібліотек звітів; статистичний аналіз на підставі інформації баз даних; вибіркове оброблення даних;

Електрона пошта

Забезпечення комунікації між користувачами: введення, індитифікація повідомлень, редагування і компонування повідомлень, передача повідомлень адресату, збереження повідомлень у «поштових скриньках», доступ до загальної бібліотеки повідомлень, вироблення підтвердження про доставку повідомлення.

Іс в середовищі табличного редактора ехсел

1С. Інформація як ресурс управління економікою

Ключовою ланкою в ринковій економіці є інформованість керівного й адміністративно-управлінського апарату, створення інформаційного сервісу для осіб, які приймають рішення (ОПР), збільшення інтелектуального продукту, виробленого суспільством. Інформація є продуктом творчих сил людства. Вміле використання іі сприяє науково-технічному прогресу.

Чисельність службовців, які займаються інформаційною діяльністю, є одним із показників рівня інформатизації суспільства. Це виробники, оброблювачі, розповсюджувачі, інформації, персонал, який обслуговує ЕОМ. Інформатизація суспільства стає однією з визначальних сторін сучасного господарського життя. Інформатизація перетворилася на найважливіший ресурс суспільства, стала невід’ємною складовою господарської діяльності на всіх рівнях. Це такий самий принциповий фактор розвитку, як сировина та енергія. На схемі показано перетворення вхідних ресурсів на товари, продукцію, послуги.

Товари, продукції, послуги.

Виробництво (господарська діяльність

Вхідні ресурси

Праця, матеріали, енергія, капітал, інформація

Схема 1. Перетворення вхідних ресурсів на товари, продукцію, послуги.

У процесі господарської діяльності (виробництва) ресурси перетворюються на продукцію (послуги). Капітал використовується для закупівлі матеріалів, енергії, будівництва складальних ліній. Матеріали, енергія, праця використовуються в процесі виробництва продукції.

Ресурси інформації використовуються безупинно для зв'язку і координації кожної фази процесу перетворення.

Наявність великої кількості видів інформації, різноманітність її джерел потребують застосування нових ІТ. ІТ, що поєднуються у собі технічні можливості обчислювальної техніки, засобів зв'язку, інформатики, спрямовуються на збирання, накопичення, обробки, аналіз, доставку інформації споживачам - вченим, інженерам, менеджерам, керівникам нижчої ланки управління. За допомогою ІТ здійснюють автоматизацію рутинних операцій управління, підготовку аналітичної інформації для прийняття управлінських рішень, а також забезпечують нові види інформаційного обслуговування.

Необмежені можливості в реагування інформацією за допомогою ЕОМ дали змогу перетворити її на ресурс, від стану якого залежить розвиток економіки будь-якого об'єкта і країни загалом. Поряд з енерго- та фондоозброєністю потрібна інформаційна озброєність, що визначає ступінь застосування прогресивних технологій.

Інформаційні ресурси є продуктом інтелектуальної діяльності найбільш кваліфікованої і творчо активної частини працездатного населення. Надійність, своєчасність й ефективність інформації відіграють особливе значення. Інформаційне неуцтво призводить до банкрутства.

Перехід до безперервної технології в управлінні дасть змогу на основі оброблення науково-технічних, економічних відомостей одержати інформацію, яка може стати основою для вироблення розумної та ефективної стратегії управління.

З упровадженням НІТ виникла інформаційна індустрія, а паралельно з нею почала розвиватися інформаційна економіка (бізнес), пов'язана з продажем інформації, програмного забезпечення (ПЗ), наданням обчислювальних послуг, передачею інформації.

Особливе значення має здатність інформації перетворитися в процесі оброблення на нові знання, які можуть бути використані для прийняття управлінських піщаної поповнення знань управлінського персоналу.

Інформацію неможливо відокремити від використання, вона прагматична за своєю природою. Тому, щоб вона стала реальним засобом прискорення економічного розвитку, необхідно виходити не з виробництва, а зі споживання інформації. Можливості ефективного використання її значно підсилюють автоматизоване оброблення, збереження, пошук даних.

Управління господарською діяльністю потребує такої інформації:

- прогнозування ринкових процесів;

- відхилення від планових показників для прийняття оперативних рішень;

- науково-технічної інформації, яка містить нові наукові знання, інформацію про винаходи, технічні новинки всієї фірми та фірм-конкурентів.

Процес управління у будь-якій організації полягає в реалізації функції, які взаємодіють між собою та формують єдиний процес, тобто безупинний ланцюг взаємозалежних дій.

Обсяг управлінської роботи має бути розділеним. Розділ по горизонталі передбачає розміщення конкретних керівників на окремих посадах (на чолі окремих розділів). Наприклад, начальник фінансового відділу, начальник виробничого відділу, начальник служби маркетингу. Горизонтально розподілена управлінська робота моє бути скоординована по вертикалі – за рівнем управління: низовий (операційних керуючих – майстрів); керівники середньої ланки (начальник відділу, директор філії), керівник вищої ланки (президент, віце-президент, голова ради).

Кожному рівню управління необхідна інформація, яка здобувається і розповсюджується в процесі комунікації (зв’язку), переміщується всередині організації з рівня на рівень:по спадній, тобто з вищих на нижчі рівні: по висхідній (з нижчого на вищий рівень). Крім того організація потребує горизонтальних комунікацій для координації завдань і дій.

Основою інформаційного суверенітету України є національні інформаційні ресурси – вся інформація незалежно від форм, змісту, часу і місця створення.

Головними напрямками та способами державної інформаційної політики є:

  • Створення національних систем і мереж інформації;

  • Забезпечення ефективного використання інформації;

  • Сприяння постійному відновленню, збагаченню та збереженню національних інформаційних ресурсів;

  • Міжнародне співробітництво в сфері інформації.