Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМАЦІЯ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Інформація для студентів магістерської програми

Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу”

(Очна форма навчання), зарахованих на навчання в 2012 р

5 вересня 2012 р відбудеться зустріч студентів з керівником магістерської програми, завідувачем кафедри фінансів підприємств, проф. Поддєрьогіним А.М., відповідальним за практику по кафедрі, к.е.н., доцентом Романишиним В.О. та координатором магістерської програми Сиволапенко Н.П.

в 17-20 ауд. 012

Питання, які будуть обговорені на зустрічі

  1. Підготовка дипломних робіт та наказу по університету про затвердження тем дипломних робіт і наукових керівників.

  2. Організація проходження практики та підготовка відповідного наказу по університету.

  3. Видача старстам академічних груп пакета документів, щодо підготовки дипломних робіт і проходження практики.

Кафедра фінансів підприємств

Інформація для студентів магістерських програм:

Фінансовий менеджмент у сфері бізнесу”

(Очна форма навчання)

  1. Подача студентами 1) заяв на проходження практики з указанням бази практики та 2) угод на проведення практики, підписаних на підприємстві здійснюється до 17.09.2012р.

Заяви подаються через старост академічних груп в методичний кабінет кімн. 077.

  1. Написання студентами заяв на вибір теми дипломної роботи здійснюється до 12.09.2012 р. Заяви подаються через старост академічних груп в методичний кабінет кімн. 077.

  1. Призначення студентам наукових керівників дипломних робіт та керівників практики (інформація буде розміщена на стенді кафедри – 7 поверх та на електронній пошті

пароль

( з 13 вересня 2012 р).

  1. Консультування студентів науковими керівниками дипломних робіт та керівниками практики буде здійснюватись починаючи з 17 вересня у відповідності з графіком консультування, затвердженим кафедрою. (Графіки консультування студентів науковими керівниками дипломних робіт та керівниками практики розміщується на стенді кафедри – 7 поверх)

Кафедра фінансів підприємств

Київський національний економічний університет.

Кафедра фінансів підприємств

Методичні вказівки щодо написання,

оформлення і захисту магістерської

дипломної роботи

Затвердженно на засіданні кафедри фінансів підприємств

пр. №1 від 30 серпня 2012 р

Підсумковим етапом навчання студента в магістратурі є написання та захист магістерської дипломної роботи.

Магістерська робота – це самостійно виконана робота, яка містить дослідженя по конкретній темі, має науково-пошуковий та прикладний характер.

Основне її призначення –засвідчити рівень наукової і професійної підготовки автора, його уміння бачити професійні проблеми, вести науковий пошук і вирішувати конкретні завдання.

Тематика робіт опрацьовується кафедрою виходячи з завдань, що випливають з програми підготовки магістрів відповідного фахового спрямування, актуальності і можливості проведення науково-дослідницької роботи з тих чи інших питань протягом часу, передбаченого навчальним планом. Повторення одних і тих же тем може мати місце як виняток.

При цьому основою змісту кожної з робіт повинен бути новий матеріал, його узагальнення і висвітлення. Інформаційне забеспечення робіт, базові підприємства для дослідження погоджуються з науковими керівниками. У студентів, які обрали одинакові теми, вони неповинні співпадати.

Студенту надається право запропонувати свою тему магістерської дипломної роботи. Ця пропозиція повина супроводжуватись мотивацією доцільності виконання і можливості інформаційного забеспечення дослідження. З врахуванням обраної теми роботи кафедра призначає студенту наукового керівника з числа професорів та доцентів кафедри.

Науковий керівник: приймає участь в опрацюванні плану дипломної магістерської роботи, індивідуального завдання студенту на її виконання; проводить консультації студентів, щодо написання рукопису роботи; здійснює контроль за дотриманням студентами регламенту написання рукопису дипломної магістерської роботи та її якості.

Наказ по університету про затвердження тем дипломних магістерських робіт і наукових керівників готується тільки після представлення на кафедру: заяви студента на вибір теми; плана роботи, погодженого з науковим керівником; індивідуального завдання на виконання дипломної магістерської роботи, виданого науковим керівником.

Рекомендується така структура магістерської роботи: вступ, три розділи, висновки /заключення/, список використаної літератури, додатки. Кожний розділ роботи здебільшого включає 3-4 підрозділи. В окремих випадках студент за погодженням з науковим керівником може в межах загального обсягу роботи допустити відхилення від названих параметрів.

Обсяг магістерської роботи визначається реальною потребою висвітлення теми. Найбільш прийнятою слід вважати роботу обсягом 4 умовних друкарських аркушів. 1 у.д.а. дорівнює 40 000 знаки. Текст друкується через два інтервала на білому папері форматом А-4. Із однієї сторони аркуша на сторінці має бути 28-30 рядків, а в рядку - не більше, 70 знаків (включаючи інтервали між словами). При виконанні роботи на комп”ютері застосовується 14 номер шрифту, міжрядковий інтервал 1,5. Допускається подання написаної власноручно. Мова - українська.

Титульна сторінка готується за зразком, що надається кафедрою. На окремому аркуші розміщують зміст рукопису з зазначенням початкових сторінок розділів, підрозділів та інших структурних складових рукопису.

У вступі (на 3-4 сторінках) необхідно: обгрунтувати актуальність та ступінь дослідження обраної теми; сформулювати мету та головні завдання дослідження; навести обгрунтування теоретичної та практичної цінності роботи; дати характеристику методології, методу дослідження, предмету та об”єкта, фактологічну основу виконаного дослідження ( інформаційне забезпечення); показати структуру роботи.

У першому розділі (до 30 сторінок) рекомендується провести теоретичне дослідження та макроекономічний аналіз проблеми. Необхідно визначення позиції автора до того чи іншого дискусійного питання, а також своє бачення шляхів вирішення поставленої проблеми. В цьому розділі слід приділити особливу увагу критичному аналізу нормативних документів, літературних джерел. Студент повинен дотримуватись відповідних правил посилення на використанні нормативні документи, наукові праці та інші джерела інформації.

Другий і третій розділи (50-60 сторінок)- аналітичні. В них автор наводить коротку характеристику об”єкта дослідження. Аналітичний матеріал має знайти відображення в статистичних, розрахункових таблицях, графіках, діаграмах, які характеризують досліджувані питання. Необхідно використовувати данні в динаміці, тобто за кілька років. Таблиці, графіки, рисунки повинні мати чітку назву і окрему, але едину нумерацію по всій роботі. Слід розкрити причини негативних процесів.

Наслідки аналізу використовується для виявлення тенденції з”ясування наявних недоліків у досліджуваних економічних відносинах. Обов”язковою вимогою є: власна оцінка тенденцій, виявлених автором; обгрунтування висновків та пропозицій, спрямованих на вирішення проблемних питань.

Можливий варіант підготовки магістерської роботи, коли аналітичним є тільки 2 розділ. Тоді третій розділ (20-25 сторінок) має розкрити зміст запропонованих заходів, спрямованих на вдосконалення управління фінансами підприємства або страхової компанії. В ній наприклад, можуть бути наведені конкретні рекомендації щодо складання проекту фінансової санації підприємства, бізнес-плану, шляхів мобілізації та найбільш оптимальних напрямків використання фінансових ресурсів розрахунку економічного ефекту від реалізації запропонованих заходів.

Студенти, які виконують роботи на страхову тематику, звертають особливу увагу на розвиток страхового ринку, окремих видів і форм страхування, шляхи підвищення якості страхових послуг, та платоспроможності страховиків.

Рекомендації та пропозиції автора повинні мати наукову мотивацію та випливати з проведеного аналізу, дослідження.

Заслуговує на увагу вивчення зарубіжного досвіду вирішення тих чи інших питань, що включенні в завдання роботи. Разом з тим, перш ніж запропонувати впровадження цього досвіду в практику діяльності вітчизняних суб”єктів господарювання необхідно з”ясувати чи зможе він бути адаптований до реальних умов діяльності українських підприємств, що потрібно додатково зробити для отримання позитивного ефекту від нововведення.

У висновках (заключенні) до роботи (4-6 сторінок) студент у логічній послідовності узагальнює результати дослідження, формулює висновки та пропозиції по кожному розділу ( підрозділу) і магістерській роботі в цілому. Відображаються саме ті висновки і пропозиції, які випливають із проведеного студентом дослідження.

Висновки до роботи формулюються по пунктам, як правило, без повторення цифрового матеріалу з роботи.

Після завершення написання магістерської роботи науковий керівник дає письмовий відзив на неї у відповідності з вимогами кафедри: оцінює зміст роботи, відповідність плану; якість теоретичної і аналітичної частини роботи, їх відповідність індивідуальному завданню; зміст і якість заключення до роботи; вказує на недоліки, які мають місце в роботі; оцінює відношення студента до виконання дипломної роботи; формулює висновок про відповідність роботи встановленим вимогам і можливість її допуску до захисту на ДЕК без виставлення оцінки.

Магістерська робота направляється кафедрою на зовнішнє рецензування. Рецензентами можуть бути висококваліфіковані фахівці ( вчені або практики).

Рецензія готується в письмовій формі. В ній відмічаються актуальність роботи, її позитивні сторони і недоліки, дається загальна оцінка роботи. Підпис рецензента має бути завірений за місцем його роботи.

Підготовка і подання дипломної магістерської роботи науковому керівнику і на кафедру здійснюється у відповідності з затвердженим в університеті і кафедрою регламентом.

Студент, який грубо порушив встановлений регламент підготовки дипломної роботи рішенням кафедри представляється на відрахування з університету.

Рішенням кафедри дипломна робота допускається до захисту на ДЕК при умові підготовки дипломної роботи у відповідності: з встановленим регламентом; наказом про затвердження тем і наукових керівників; наявності позитивного відзиву наукового керівника та зовнішньої рецензії.

Для захисту магістерської роботи студент повинен підготувати автореферат роботи (обсягом до 10 сторінок), який має відображати основний зміст підготовленої роботи. В рефераті обов”язковим є: виклад актуальності роботи, визначення загальної мети та завдань роботи, рівень їх наукової новизни та практичного значення, відображення основних результатів дослідження та висновків і пропозицій. Автореферат подається керівнику магістерської програми одночасно з дипломною роботою, які мають бути підписані науковим керівником. Титульний лист автореферату аналогічний титульному листу магістерської роботи. Копії автореферату вручаються членам ДЕК при захисті роботи. Реферат може бути використаний студентом для доповіді на засіданні ДЕК.

Захист магістерської роботи проходить публічно і відбувається в обстановці високої вимогливості, принциповості, дотримання наукової та педагогічної етики.

Під час захисту магістерської роботи студент використовує ілюстративний матеріал (таблиці, рисунки, графіки, тощо), який роздається членам ДЕК або оприлюднюється за допомогою слайдів, плакатів.

Загальна оцінку за результатами захисту дипломної роботи виставляється з врахуванням: змісту і оформлення роботи, її оцінок науковим керівником і зовнішнім рецензентом, доповіді студента на захисті, його відповідей на запитання членів ДЕК, якості ілюстративного матеріалу.

За умови успішного виконання навчальної програми, яка включає захист дипломної роботи магістра, студенту присуджується освітньо-кваліфікаційний рівень магістра і видається відповідний диплом. Диплом з відзнакою дає право на рекомендацію магістра для навчання в аспірантурі.