Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_finance_management.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

Основні етапи фінансового планування на підприємстві

На першому етапі на основі фінансової звітності проводиться аналіз фінансових показників діяльності підприємства за попередній період. Основна увага приділяється показникам: обсяг реалізації, витрати, розмір отриманого прибутку. На основі проведеного аналізу оцінюються фінансові результати діяльності підприємства, визначаються стан, недоліки і проблеми.

На другому етапі розробляється фінансова стратегія і фінансова політика за основними напрямами фінансової діяльності підприємства (складаються основні прогнозні документи, які відносяться до перспективних фінансових планів і включаються до структури бізнес-плану, якщо останній розробляється на підприємстві).

На третьому етапі уточнюються і конкретизуються основні показники прогнозних фінансових документів за допомогою складання поточних фінансових планів.

На четвертому етапі погоджуються показники фінансових планів з виробничими, комерційними, інвестиційними, будівельними і іншими планами і програмами, що розроблені підприємством.

На п’ятому етапі здійснюється оперативне фінансове планування шляхом розробки оперативних фінансових планів.

Завершується процес фінансового планування на підприємстві аналізом і контролем за виконанням фінансового плану. Шостий етап полягає у визначенні фактичних кінцевих фінансових результатів діяльності підприємства, співставлення із запланованими показниками, виявлення причин відхилення від планових показників, в розробці заходів по уникненню негативних явищ.

2. Фінансове прогнозування

Основу перспективного фінансового планування становить прогнозування, яке є втіленням стратегії підприємства на ринку. Фінансове прогнозування полягає у вивченні можливого фінансового стану підприємства на перспективу. На відміну від планування, прогнозування передбачає розробку альтернативних фінансових показників та параметрів, використання яких відповідно до тенденцій зміни ситуації на ринку дає змогу визначити один із варіантів розвитку фінансового стану підприємства.

Основою фінансового прогнозування є узагальнення та аналіз наявної інформації з наступним моделюванням і врахуванням факторів можливих варіантів розвитку ситуації та фінансових показників. Методи та способи прогнозування мають бути достатньо динамічними для того, щоб своєчасно врахувати ці зміни.

Результатом перспективного фінансового планування є розробка трьох основних документів:

  • прогноз звіту про фінансові результати (про прибутки та збитки);

  • прогноз руху грошових коштів (баланс грошових потоків);

  • прогноз балансу активів та пасивів підприємства.

Фінансове прогнозування – це дослідження і розробка ймовірних шляхів розвитку фінансового стану підприємства, альтернатив реалізації фінансових стратегій, які забезпечують стабільне фінансове становище підприємства в майбутньому.

При фінансовому прогнозуванні використовуються два методичні підходи:

1) за першим підходом прогнозування ведеться від теперішнього до майбутнього на основі встановлення причинно-наслідкових зв’язків;

2) за другим підходом прогнозування у визначенні майбутньої мети та орієнтирів руху від майбутнього до теперішнього, коли розгортається та досліджується ланцюг можливих подій та заходів, які необхідно здійснити для досягнення заданого результату у майбутньому виходячи з сучасного рівня розвитку підприємства.

Фінансове прогнозування включає три етапи:

1. Виявлення специфічних фінансових показників, що визначають найбільш ймовірний прогноз (зазвичай це обсяг продажу та дохід від реалізації)

2. Вибір доцільного методу прогнозування

У процесі фінансового прогнозування використовують наступні методи:

1) математичне моделювання;

2) економетричне прогнозування (розрахунок проводиться на основі статистичних оціночних коефіцієнтів за одної або декількох економічних змінних);

3) метод експертних оцінок (обробка інформації спеціалістами-експертами);

4) трендовий метод.

3. Перевірка припущень, що використовуються при прогнозуванні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]