Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lekcii_finance_management.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
355.84 Кб
Скачать

2. Система забезпечення фінансового менеджменту

2.1. Організаційне забезпечення фінансового менеджменту

Система організаційного забезпечення фінансового менеджменту – це взаємопов’язана сукупність внутрішніх структурних служб і підрозділів підприємства, які забезпечують розробку і прийняття управлінських рішень щодо окремих напрямків його фінансової діяльності і несуть відповідальність за результати цих рішень.

На малих підприємствах функції фінансового менеджера виконує власник, директор, бухгалтер.

На середніх підприємствах вводиться посада фінансового менеджера або створюється фінансовий відділ у складі економічного підрозділу.

На великих підприємствах створюється фінансова служба або під керівництвом фінансового директора чи фінансової дирекції знаходяться 2-3 функціональні підрозділи. Підрозділами фінансової дирекції можуть бути фінансовий відділ, планово-економічний відділ, сектор економічного аналізу, відділ валютних операцій тощо.

Практика довела ефективність організації управління фінансами, коли поєднується делегування відповідальності за одержання доходу, прибутку і надаються достатньо широкі повноваження в управлінні поточною діяльністю. Прикладом такої організації управління є створення на підприємстві центрів відповідальності. Взаємозв’язок оплати праці працівників з відповідним запланованим для центру показником (виручка, прибуток, витрати) підвищує зацікавленість в результатах діяльності і сприяє поліпшенню фінансових результатів підприємства в цілому.

2.2. Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту

Система інформаційного забезпечення фінансового менеджменту – це безперервний і цілеспрямований відбір відповідних інформаційних показників, які необхідні для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних управлінських рішень за всіма напрямами фінансової діяльності підприємства.

Фінансова інформація представляє собою набір даних у систематизованій певним чином форму про стан господарських ресурсів, зобов’язань і фінансових джерел фірми, оборотів фірми і якості її активів, обсягу і якості потоків грошових коштів.

Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту включає наступні блоки:

Блок 1. Відомості регулятивно-правого характеру (закони, постанови, інші нормативні акти).

Блок 2. Фінансові відомості нормативно-довідкового характеру (нормативні документи Міністерства фінансів України, НБУ, міжнародних організацій та інших фінансових інститутів)

Блок 3. Бухгалтерська звітність.

Блок 4. Статистична звітність (статистичні дані у фінансовій сфері).

Блок 5. Несистемні дані (офіційна статистика, ЗМІ).

Система показників інформаційного забезпечення фінансового менеджменту поділяється на групи:

-ЗОВНІШНІ

1 групапоказники, що характеризують загальноекономічний розвиток країни: показники макроекономічного розвитку (темп приросту ВВП, грошові доходи населення, індекс інфляції, облікова ставка НБУ) та показники галузевого розвитку (динаміка обсягу виробленої продукції, індекс цін, динаміка балансового прибутку).

2 групапоказники, що характеризують кон’юнктуру фінансового ринку: показники, що характеризують кон’юнктуру фондового ринку (види фондових інструментів, котирувальні ціни, індекс динаміки цін), показники, що характеризують кон’юнктуру ринку грошових інструментів (кредитна ставка, депозитна ставка, офіційний курс валют).

3 групапоказники, що характеризують діяльність контрагентів та конкурентів.

4 групанормативно-регулюючі показники (обмеження готівкового обігу, обов’язковий продаж валютної виручки).

-ВНУТРІШНІ

5 групапоказники, що характеризують фінансовий стан підприємства.

6 групапоказники, що характеризують фінансові результати діяльності окремих підрозділів.

7 групанормативно-планові фінансові показники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]