Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13 Множинність злочинів.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
27.44 Кб
Скачать
  1. Сукупність злочинів. Специфічні ознаки сукупності злочинів. Види повторюваності. Кримінально-правове значення сукупності злочинів

Сукупність злочинів - це така форма їх множинності, при якій поведінка особи в поєднанні з іншими фактичними обставинами відповідає двом або більше різним юридичним складам злочинів і за жоден із цих злочинів на час вчинення останнього особа не була засуджена.

Подібність їх полягає в тому, що й при сукупності злочинів, і при конкуренції кримінально-правових норм поведінка особи в поєднанні з іншими фактичними обставинами відповідає двом або більше різним юридичним складам злочинів.

Відмінність їх полягає в тому, що при сукупності злочинів поведінка особи в поєднанні з іншими фактичними обставинами лише частково охоплюється кожним із юридичних складів злочинів, тому кваліфікацію необхідно здійснювати, принаймні, за двома юридичними складами; при конкуренції кримінально-правових норм поведінка особи в поєднанні з іншими фактичними обставинами, як правило, повністю охоплюється кожним із юридичних складів злочинів, але кваліфікацію необхідно здійснювати лише за одним із цих складів.

Сукупність злочинів поряд з їх повторністю і рецидивом відображена і в такому формулюванні, як «умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство».

Ознаки:

1) особа (або група осіб) вчиняє два чи більше злочинів, кожен з яких являє собою одиничний злочин, передбачений в Особливій частині КК як самостійний склад.

2) 2) усі злочини при сукупності кваліфікуються за різними статтями або різними частинами статті Особливої частини КК.

Різнорідні і однорідні злочини передбачено в різних статтях або в різних частинах однієї статті Особливої частини КК, тому при сукупності злочинів кожне з вчинених діянь отримує самостійну кваліфікацію за ок¬ремою статтею (частиною статті КК) (ч. 2 ст 33).

3) для сукупності злочинів обов'язковою вимогою є те, щоб за жоден із злочинів, які її утворюють, особу не було засуджено

4) при визначенні сукупності згідно із ч. 1 ст4; 33 КК не враховуються зло¬чини, за які особу було звільнено від кримінальної відповідальності.

Види:

Ідеальна сукупність має місце тоді, коли особа одним діянням вчиняє два або більше злочини, що мають різні юридичні склади. Наприклад, нанесення потерпілому умисного тяжкого тілесного ушкодження з хуліганських мотивів чи напад з метою заволодіння як індивідуальним (приватним), так і державним майном, поєднаний із насильством, небезпечним для здоров'я особи, яка зазнала нападу.

Реальна сукупність має місце тоді, коли особа окремими діяннями в різний час вчиняє два або більше злочини, що мають різні юридичні склади. Реальною сукупністю злочинів буде, наприклад, вчинення особою спочатку злісного хуліганства, а потім - під час затримання - опору працівникові міліції при виконанні ним обов'язків з охорони громадського порядку.

Кримінально-правове значення сукупності злочинів

1)особа визнається винною у вчиненні кількох злочинів;

2)у формулі кваліфікації при сукупності злочинів кожний юридичний склад злочину відображається окремо;

3)кримінальним законом передбачений особливий порядок призначення покарання при сукупності злочинів;

4) при реальній сукупності злочинів факт вчинення особою кількох злочинів може розглядатись як обставина, що обтяжує відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]