Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13 Множинність злочинів.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
27.44 Кб
Скачать
  1. Повторність злочинів. Специфічні ознаки повторюваності злочинів. Види повторюваності. Кримінально-правове значення повторюваності злочинів

Повторність злочинів - форма множинності, яка полягає у вчиненні кількома окремими діяннями в різний час кількох злочинів, за жоден із яких - на момент вчинення останнього злочину - особа не була засуджена.

Ознаки:

1) особа (група осіб) вчиняє два або більше самостійних одиничних зло­чинів, передбачених однією і тією ж статтею або частиною статті Особливої частини КК. Ці злочини повинні бути юридичне тотожними.

2) у випадках, прямо передбачених в Особливій частині КК, повторністю може визнаватися вчинення двох або більше злочинів, передбачених різни­ми статтями цього Кодексу, тобто однорідних злочинів.

3) одиничні злочини, що утворюють повторність, можуть бути простими і ускладненими, наприклад, повторність буде мати місце, коли особа вчиняє «простий» грабіж і продовжувану крадіжку, складений розбій і «просте» ша­храйство та ін.;

4) для поняття повторності не має значення чи були злочини, з яких во­на складається, закінченими, чи один з них був лише готуванням до злочи­ну або замахом на злочин;

5) повторність виникає і в тих випадках, коли один або кілька злочинів, з яких вона складається, вчинені в співучасті, наприклад, у першому злочині мала місце співучасть з розподілом ролей, і особа була пособником, а у дру­гому — та ж сама особа стала виконавцем злочину;

6) ознакою повторності є те, що всі злочини, з яких вона складається, вчиняються в різний час і віддалені один від одного певним проміжком часу;

7) повторність має місце незалежно від того, була чи ні особа засуджена за раніше вчинений нею злочин.

8) згідно з ч. 4 ст. 32 КК повторність виключається, якщо за раніше вчи­нений злочин особу було звільнено від кримінальної відповідальності

Види повторності:

Повторність різнорідних злочинів - це повторність злочинів, які різняться між собою змістом безпосереднього об'єкта, характером і змістом діяння чи формами вини. При цьому відмінність між ними має «якісний» характер, вона, як правило, очевидна навіть тоді, коли окремі із зазначених критеріїв (наприклад, форми вини) збігаються. Такий вид повторності утворюють, наприклад, державна зрада і наклеп.

Повторність однорідних злочинів - це повторність злочинів, які посягають на однакові чи подібні безпосередні об'єкти і вчиняються в межах однієї й тієї самої форми вини.Обтяжуюча обставини при створенні кваліфікованих складів злочину. Прикладом є розкрадання державного чи колективного майна, корисливих посягань на індивідуальну (приватну) власність.

Повторність тотожних злочинів - це повторність злочинів одного й того самого виду незалежно від того, чи мають ці злочини один і той самий юридичний склад.

Кримінально-правове значення повторності

1.Особа визнається винною у вчиненні кількох злочинів.

2.У ряді випадків спеціальна повторність (повторність однорідних і тотожних злочинів) передбачена в якості обтяжуючої обставини в кваліфікованих складах злочинів. Таким чином, вона безпосередньо впливає на кваліфікацію злочинів.

3.Повторність злочинів передбачена як одна з обставин, що обтяжують відповідальність. У такій якості вона може безпосередньо впливати на призначення покарання, а також обрання інших заходів кримінально-правового впливу.

4. Повторне вчинення злочину за певних умов перериває перебіг давності притягнення до кримінальної відповідальності за попередній злочин.

Повторність може мати місце у випадках скоєння злочинів одноосібно або в співучасті: двох і більше злочинів; незалежно відзакінченості будь-якого з них, а також незалежно від судимості за перший з них.

Теорія кримінального права визначає загальну, спеціальну та родову повторність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]