Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
sveta_didik_ZVIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
783.36 Кб
Скачать

4.1 Процес складання, розгляду і затвердження обласного бюджету;

Складання проектів місцевих бюджетів, їх розгляд та прийняття рішень про відповідний бюджет є першими стадіями бюджетного процесу на планований бюджетний період.

У главі 12 (статті 75-80) Бюджетного кодексу України чітко визначено порядок та терміни організації бюджетного процесу з формування місцевих бюджетів, повноваження його учасників.

Процес формування місцевих бюджетів району є невід’ємною частиною бюджетного процесу із складання Державного бюджету України, бюджетів міст республіканського (Автономної Республіки Крим), обласного значення і районів та має відповідати загальнодержавним засадам формування бюджету на планований бюджетний рік, напрямам бюджетної політики держави, враховувати макроекономічну ситуацію щодо перспектив її стану та соціально-економічного розвитку.

Складанню проекту бюджету на черговий бюджетний період передує розробка Основних напрямів бюджетної політики, що подається Кабінетом Міністрів України та схвалюється Верховною Радою України. В основних напрямах бюджетної політики визначається бюджетна політика держави на наступний фінансовий рік.

Для формування місцевих бюджетів особливе значення мають пропозиції основних напрямів бюджетної політики щодо:

  • питомої ваги обсягу між бюджетних трансфертів у видатках Державного бюджету України і коефіцієнта вирівнювання для місцевих бюджетів;

  • взаємовідносин Державного бюджету України з обласними бюджетами в наступному бюджетному періоді;

  • змін до законодавства, прийняття яких є необхідним для реалізації бюджетної політики держави;

  • захищених статей видатків бюджету.

Формування бюджетної політики на місцевому рівні

Важливим документом, що визначає бюджетну політику на місцевому рівні, є програма економічного та соціального розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

У програмі економічного та соціального розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці на наступний рік повинні бути відображені:

  • Аналіз соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальної одиниці за попередній і поточний роки та характеристика головних проблем розвитку її економіки та соціальної сфери.

  • Стан використання природного, виробничого, науково-технічного та трудового потенціалу, екологічна ситуація.

  • Можливі шляхи розв’язання головних проблем розвитку економіки і соціальної сфери.

  • Цілі та пріоритети соціально-економічного розвитку в наступному році.

  • Система заходів органів обласного самоврядування щодо реалізації соціально-економічної політики з визначенням термінів виконання та виконавців.

  • Основні показники соціально-економічного розвитку адміністративно-територіальної одиниці (по кожному напрямку).

  • Дані про отримання та використання доходів від розпорядження об’єктами права комунальної власності, ефективності використання об’єктів права комунальної власності, показники розвитку підприємств та організацій, що є об’єктами права комунальної власності.

  • Місцеві програми.

Бюджетна політика є основним елементом реалізації місцевої програми соціально-економічного розвитку, тому на стадії формування поточної бюджетної політики визначається обсяг бюджету, балансові показники, обсяг резервного фонду і розподіл ролей між різноманітними бюджетними чинниками.

Формування бюджету адміністративно-територіальної одиниці на наступний рік є, безумовно, головною стадією бюджетного процесу.

Від рівня збалансованості бюджету на стадії планування, точності економічних та соціальних прогнозів залежить стабільність функціонування бюджетної сфери і рівень виконання програм протягом майбутнього бюджетного року.

Проект бюджету формально закріплює напрямки бюджетної політики на наступний рік

Процес розробки бюджетної політики на наступний рік повинен починатися набагато раніше процесу складання самого бюджету.

Бюджетна політика - це офіційно визначені органом обласного самоврядування цілі і напрямки розвитку бюджетних відносин та методи їх реалізації.

Документально бюджетна політика фіксується в програмі економічного та соціального розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці, окремих програмах та рішеннях.

Складання проектів бюджетів – виняткова прерогатива Уряду України, відповідних органів виконавчої влади місцевих органів, органів обласного самоврядування. Безпосереднє складання проектів бюджетів здійснюється Міністерством фінансів України, обласними фінансовими органами і виконавчими органами обласного самоврядування.

Повноваження сільських, селищних, міських голів в галузі бюджету

  • складання проекту обласного бюджету, подання його на затвердження відповідної ради, забезпечення виконання бюджету;

  • щоквартальне подання раді письмових звітів про хід і результати виконання бюджету;

  • підготовка і подання відповідно до районних, обласних рад необхідних фінансових показників і пропозицій щодо складання проектів районних і обласних бюджетів;

  • встановлення за узгодженим рішенням відповідних рад порядку використання коштів та іншого майна, що перебувають у спільній власності територіальних громад;

  • здійснення в установленому порядку фінансування видатків з обласного бюджету;

  • залучення на договірних засадах коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, розташованих на відповідній території, та коштів населення, а також бюджетних коштів на будівництво, розширення, ремонт і утримання на пайових засадах об'єктів соціальної і виробничої інфраструктури та на заходи щодо охорони навколишнього природного середовища;

  • об'єднання на договірних засадах коштів відповідного обласного бюджету та інших місцевих бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування комунальних підприємств, установ та організацій, вирішення інших питань, що стосуються спільних інтересів територіальних громад;

  • здійснення відповідно до закону контролю за дотриманням зобов'язань щодо платежів до обласного бюджету на підприємствах в організаціях незалежно від форм власності;

З метою своєчасного і якісного складання проектів бюджетів органи обласного самоврядування мають право одержувати необхідні дані від фінансових органів, регіональних органів Державного Казначейства України, Державної податкової адміністрації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]