Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Тарифи і рентабельність пасажирських перевез...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

7.2. Тарифи за проїзд автомобільним транспортом

Тарифи на автобусні перевезення будуються на основі наступних принципів:

За проїзд до 300км включно з пасажира знімається 1,5коп за 1км, а в Сахалінській Магаданській, Камчатській областях, Якутській АССР і в районі м. Норильська і м. Салехарда – 2коп.;

за проїзд до 300км включно в автобусах з м'якими відкидними сидіннями – 2коп. за 1км;

за проїзд на відстані більше 300км знімається плата від 1,5 до 1коп., а в автобусами з м'якими відкидними сидіннями – від 2 до 1,3коп. за 1км.

Приміські автобусні маршрути розбивають на тарифні ділянки протяжністю 3,33км, а в північних районах (з розрахунковим тарифом 2коп. за 1км) – протяжністю 2,5км. В результаті ціна проїзду однієї тарифної ділянки складає 5коп. На проїзд в автобусах приміських ліній працівникам, службовцям і навчаємих до місця роботи, навчання і знову продають місячні пільгові квитки. Плата за місячний пільговий квиток встановлена до 5км – 3,5руб., від 5 до 10км – 4,5руб.; від 10 до 15км – 6руб., від 15 до 20км – 7руб., від 20-25км – 8руб. і від 25-30км – 9руб. На відстані більше 30км плата за місячний квиток збільшується на 75коп. за кожен кілометр більше 30км.

Плата за проїзд в автобусах міжнародного сполучення знімається по поясним тарифам. Таблиці плат за проїзд передбачають 100 тарифних поясів: від 1 до 100км – 20 поясів по 5км; від 101-300км – 20 поясів по 10км і від 301 до 1500км – 60 поясів по 20км.

За проїзд кожного місця багажу знімається додаткова плата в рамках від 10коп. (до 25км) до 3руб. 20коп. (при поїздці на 1500км).

Крім того, на протязі всього року при вичислені плати за проїзд в туристсько-екскурсійному поїзді ціна квитка встановлюється тільки з одним переломом тарифу, що на маршрутах з великою протяжністю дає значні додаткові пільги.

На мал. 22 показано співставлення кілометрової тарифної ставки для звичайних і швидкісних автобусів із собівартістю перевезень у звичайних автобусах типів ЛіАЗ-158, ЛАЗ-605, ЛАЗ-698 (зона а) і в швидкісних міжнародних автобусах типу ЛАЗ-697Е (зона б) на дорогах з перехідними типами покриття. Верхня межа зон собівартості відповідає половинному використанню місткості автобусів і низьким експлуатаційним показникам, нижня – повному використанню місткості по кількості місць для сидіння і високим експлуатаційним показникам.

Діючі тарифи забезпечують високий прибуток перевезень. До 500км перевезення прибуткові навіть при поганому використанні автобусів. На відстані 500-1500км собівартість перевезень вища тарифної плати при низькому заповненні автобусів і експлуатаційній швидкості 20-25км/г. Пільгові місячні квитки, починаючи з третього пояса (більше 10км), збиткові.

За використання автобусів по окремим замовленням знімається плата на умовах почасового тарифу. Тариф передбачає мінімальний пробіг автобуса 15км за 1г. За кожен кілометр пробігу більше 15км знімається додаткова плата. Плата за користування автобусами з м'якими відкидними сидіннями на 15% вища.

В автобусах міжнародного сполучення за проїзд однієї дитини у віці до 5 років включно при одному дорослому пасажиру плата не знімається. При подорожуванні з пасажиром декілька дітей у віці до 5 років за кожну дитину, крім одного який перевозиться безкоштовно, плата знімається у розмірі 50% повної ціни проїзду дорослого пасажира. За проїзд дітей вище 5 до 10 років включно плата знімається в розмірі 50% повної вартості проїзду дорослого пасажира з правом заняття дитини окремого місця для сидіння.

В період зимових канікул студенти, навчаючі середніх спеціальних учбових закладів, професійно-технічних училищ і воєнно-музичних шкіл, школярі, суворовці, нахімовці, можуть придбати квитки з 50-відсотковою знижкою.

Придбати квитки за 50% його ціни в період з 1 жовтня по 15 травня мають право: інваліди громадянської і першої світової війни, особи, які стали інвалідами при проходженні воєнної служби і служби у військах і органах Міністерства внутрішніх справ; непрацюючі інваліди праці; інваліди з дитинства, які отримують державні пенсії чи допомоги ;особи, супроводжуючі інвалідів І групи (не більше одного супроводжуючого на одного інваліда); проживаючих в будинках-інтернатах для пристарілих і інвалідів (чи в дитячих подібних закладах), які знаходяться на повному державному забезпеченні.

Мал. 7.3. Тарифні покілометрові ставки і собівартість автобусних перевезень в дальньому і місцевому сполученні:

1-в швидкісному автобусі; 2-в звичайному автобусі

Тариф за проїзд в маршрутних таксомоторах установлений в розмірі 3коп. за 1км. Розрахунки показують, що тарифна плата буде вища собівартості перевезень, якщо в таксомоторі будуть знаходитися два чи більше пасажирів (при коефіцієнті платного пробігу 0,8-0,85).

У випадку проїзду у звичайному таксомоторі оплата будується виходячи із 10коп. за 1км плюс 10коп. за кожну посадку (посадочний тариф). Простій таксомотора по проханню пасажира оплачується 1руб. за 1г. На території Камчатської, Магаданської, Мурманської, Сахалінської областей, Якутської АССР, мм. Норильська, Ігарки і Салехарда плата за 1км проїзду в таксомоторах встановлена 15коп. і за 1г. простою у клієнта 1руб. 50коп.