Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7. Тарифи і рентабельність пасажирських перевез...docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.64 Mб
Скачать

7.6. Рентабельність пасажирських перевезень

Важливим показником, характеризуючи ефективність пасажирських перевезень, є рентабельність, яка визначається діленням отриманого прибутку на середньорічну вартість виробничих фондів, зайнятих забезпеченням пасажирських перевезень. Рентабельність пасажирських перевезень за видом транспорту визначити важко у зв'язку з тим, що виробничі фонди за видом перевезень і робіт не розподіляються. При співставленні рентабельності перевезень за видами транспорту потрібно враховувати, що по кожному виду транспорту є своя номенклатура витрат, формуючих експлуатаційні витрати і свій перечень виробничих фондів, які відносяться на роботу перевезення.

На залізничному транспорті прибуток від пасажирських перевезень перевищує 2,5млрд. руб. Фондомісткість пасажирських перевезень по розрахункам Е.Н. Коростелевої, Н.А. Потапович, А.Ф. Іваненко, Н.Г. Сміховий, А.П. Абрамова і інших економістів складає 31-32коп. на 10 пасажиро-км. Фондомісткість перевезень має диференціацію по типам вагонів, поїздів, роду тяги. Так, якщо взяти середню фондомісткість пасажирських перевезень за 100%, то м'якому вагоні вона буде 420-430, в купованому-170-180, в плацкартному-90-95, в загальному-55-60. По видам поїздів (в пасажирському дальньому – за 100): в швидкісному – 110-115, в пасажирському місцевому – 125-130. Найменшу фондомісткість мають пасажирські перевезення на електрифікованих лініях (65% середньо мережевої величини), на лініях, обслуговуваних тепловозною тягою, вона вища середньо мережевої (на 13-15%).

Рентабельність залізничних пасажирських перевезень по відношенню до виробничих фондів за останні роки знаходиться на рівні 10-11%, в тому числі в далекому сполученні 14-15% і в приміському 2-2,5%. Найбільш високу рентабельність мають перевезення на електрофіцованих лініях, де вона приблизно вдвічі вища, ніж в середньому по мережі. По розрахункам Н.А. Потапович рентабельність перевезень в загальних вагонах знаходиться в межах 173-52% (велика цифра при дальності поїздки 50км, менша – при дальності 1000км). Якщо прийняти рентабельність перевезень в загальному вагоні за 100%, то в плацкартному вона – 78 – 80, в купованому – 56 – 57; м'якому – 51 – 52. Середня рентабельність перевезень в дальніх туристично-екскурсійних поїздах складає 5,3-8%, а в приміських – біля 74%.

На автомобільному транспорті забезпечується достатньо висока рентабельність пасажирських перевезень. Вона по окремим маркам і автобусним лініям знаходиться в межах 15-30%. Таксомоторні перевезення мають рентабельність 40-50%. Відомий вплив на високі показники рентабельності автомобільних перевезень надає ту обставину, що ще не всі автомобільні підприємства мають належну експлуатаційно-ремонтну базу і у них вартість виробничих фондів в розрахунку на 1 списочний автомобіль набагато нижчий затверджених нормативів.

Рентабельність повітряних пасажирських перевезень в 1971р. складала 9,2%. За 1959-1969рр. середньорічний розмір виробничих фондів збільшилась в 5,3 рази, а прибуток – в 11,8 рази. В результаті рентабельності за цей же період зросла в 2,2 рази.

Величина прибутків до виробничих фондів (фондовіддача) знаходиться в межах 20-60коп./руб. Найменша фондовіддача є в управліннях громадянської авіації з невеликим об'ємом перевезень і високою питомою вагою в парку літаків легких і середніх типів і в управліннях, обслуговуючих бездорожні райони, де будівнича вартість наземних споруд висока. Найбільшу фондовіддачу забезпечують управління з великим об'ємом перевезень і парком літаків важких типів.

Водні пасажирські перевезення відрізняються малою рентабельністю, а на багатьох лініях – збиткові. Так в Північному морському басейні експлуатаційні витрати по пасажирським перевезенням в каботажному плаванні перевищують прибуткові надходження по тарифам в 2,2, в Балтійському – в 2 рази, в Азово-Чорноморському – на 30%, в Каспійському – в 2,4, на Далекосхідному – в 4 рази. В той же час беззбитково експлуатується більшість морських суден, обслуговуючих внутрішні і міжнародні туристичні лінії.

По розрахункам А.М. Гуревича річкові пасажирські перевезення в окремі роки мають мінімальну рентабельність (0,4 – 0,5%), а в окремі роки – збиткові. Так, в 1969р. на кожному пасажиро-кілометрі було отримано 0,08коп. збитку. Беззбиткові річкові перевезення в Волжському і Камському басейнах і суднах.