Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 семінар.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
71.49 Кб
Скачать

25.Терми

В Стародавньому Римі терми (від грец. thermos, «гарячий») та бальні (від грец. βαλανείον , «ванна кімната») — громадьскі заклади для миття та водних процедур (аналог лазні в наш час). Термін терми зазвичай використовується для великих банних комплексів, в той час, як бальні являли собою заклади меншого розміру, публічні або приватні, що існували у великій кількості повсюди в Римській імперії.

Зазвичай публічна лазня складалася з трьох основних приміщень: кальдаріума (гарячої лазні), тепідаріума (теплої лазні) та фрігідаріума (холодної лазні). Деякі терми також включали в себе парні лазні: судаторіум, лазню з вологою парою, та лаконікум — лазню з сухою парою, аналог сучасної сауни.

Будівля складається з двох банних комплексів, чоловічого та жіночого. Існує шість входів до лазні з вулиці, один з яких використовується виключно для входу меншу — жіночу — частину лазні. Решта п'ять входів ведуть до чоловічого відділення, два з них, сполучаються безпосередньо з піччю і решта три — з банними приміщеннями. Проминаючи головний вхід a, відділений від дороги вузенькою пішоходною доріжкою навколо будівлі та спускаючись на три сходинки, купальщик проминає маленьку кімнату ліворуч від нього (x) з туалетом (латріна) і проходить в накритий портик (g, g) розташований вздовж трьох сторін відкритого внутрішнього дворика (атріум, A). Разом ці приміщення формують вестибюль лазні (vestibulum balnearum[7]), в якому очікують служники.