Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
рабоча програма Іщенко.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
36.96 Кб
Скачать

IV.2. Лекції

 

Тема 1. Система освіти України

Лекція 1. Вступна лекція. Реформування системи освіти України 

Предмет та задачі педагогіки вищої школи. Цілі та задачі дис­ципліни, її місце в професійній підготовці магістра. Розподіл нав­чального часу, атестація. Цілі індивідуальної роботи. Основна нав­чальна література.

Реформування системи освіти України, об’єктивні передумови та основні напрями реформування. Європейський освітній простір. Болонський процес. Основні принципи освіти в Україні. Права і обов’язки учасників навчально-виховного процесу.

 

Лекція 2. Система освіти України

Склад системи освіти. Структура освіти. Освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні. Завдання вищої професійної освіти. Статус та типи вищих навчальних закладів.

 

Тема 2. Психолого-дидактичні основи процесу навчання

Лекція 3. Основні поняття теорії навчання

Сутність та взаємозв’язок основних понять теорії навчання: знання, навички, уміння, педагогічний процес, дидактична система, зміст освіти і навчання, методи і форми навчання, методика, засоби навчання.

 

Лекція 4. Психологічні основи теорії навчання

Завдання психології в педагогіці вищої школи. Модель процесу пізнання. Структура та зміст дидактичного процесу. Рівні навчання, викладання та засвоєння навчальної інформації. Пси­хологічна сутність інноваційного навчання.

 

Тема 3. Форми і методи навчання

Лекція 5-6. Дидактичні вимоги до лекції та методична майстерність викладача

Класифікація форм і видів навчальних занять. Лекції, практичні та семінарські заняття, лабораторні роботи, індивідуальні навчальні заняття, консультації, індивідуальні завдання, самостійна робота студентів. Роль та місце лекції у вищому навчальному закладі. Переваги та недоліки лекційного метода навчання. Головні дидак­тичні завдання лекції. Типи лекцій, їх призначення та особливості. Сутність проблемної лекції. Основні дидактичні вимоги до лекції. Зміст та структура лекції. Уп­равління пізнавальною діяльністю студентів. Методи активізації піз­навальної діяльності. Стимули активізації пізнавальної діяльності студентів. Методика читання лекції. Лекторські дані.

 

Тема 6. Система забезпечення якості освіти

Лекція 7. Державна система забезпечення якості освіти

Призначення та склад державної системи забезпечення якості ос­віти. Призначення та основні принципи ліцензування і ак­редитації спеціальностей та навчальних закладів. Поняття про Державні стандарти освіти. Структура Державного стандарту вищої освіти. Вимоги до змісту та структури освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми.

Компетентний підхід щодо розробки стандартів вищої освіти.

 

Лекція 8. Основні характеристики системи контролю якості навчання

Цілі та завдання контролю якості навчання. Основні фактори, що впливають на якість навчання. Об’єкт і предмет контролю. Вимоги до системи контролю. Валідність, надійність, достовірність та ефективність контролю. Види та рівні контролю, їх завдання, цілі та функції. Форми контролю.

 

Лекція 9-10. Проблеми педагогічної діагностики

Завдання та види педагогічної кваліметрії. Кваліметричні шка­ли, типи кваліметричних шкал. Аналіз існуючих систем оцінювання. Сутність статистичного педагогічного контролю. Вимоги до контрольних до контрольних завдань. Особливості тестового контролю. Критерії та методи обробки резуль­татів контролю.