Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пояснителка Ксюне.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
30.07 Mб
Скачать

3.1.6. Полотно.

Полотна, що використовуються в лінійному живописі поділяються на: крупно зернисті та мілко зернисті.

До крупно зернистих належать: Репінське полотно, театральне, мішковина.

До мілко зернистих належать: бортовка, відбілене полотно та звичайне сіре.

Фабричні полотна, які попередньо вже заґрунтовані, для натягування на підрамник потрібно їх намочити. А через 10 – 15 хвилин можна натягувати на підрамник.

Для написання своїх робіт я обрала відбілене полотно.

3.1.7. Грунти, клеї.

Після того, як полотно закріплене на підрамнику його проклеюють, для зберігання тканини, від протікання в неї олії. Олія, приникаючи в тканину і пропитуючи її нитки, робить її ламкою та крихкою, а полотно втрачає свою міцність і пластичність.

Для проклеювання полотна використовують різні клеї: риб’ячий, шкіряний, казеїновий, желатиновий, столярний та кістковий. Після того, як полотно проклеєне його можна грунтувати. Призначене під живопис олійними фарбами полотно необхідно після проклейки покрити тонким шаром грунту. Так, як писати олійними фарбами по не проклеєному і не заґрунтованому полотні неможна, тому, що олія з фарби потрапляє в тканину, при цьому її руйнує, а фарби які залишаються без олії темніють. В олійному живописі використовують різноманітні грунти: клеєві, напіволійні, емульсійні, олійні, клеєвоборошняні. Висока якість грунтів не дає олійним фарбам втрачати їхні якості, також гарна якість грунту полегшує роботу. Масу грунту отримують розмішуванням: клеєного водяного розчинника з крейдою, сухими свинцевими, цинковими білилами або водоемульсійною фарбою. Кількість шарів грунту залежить від цупкості тканини. Цупкі мілко зернисті полотна потребують не більше 1 – 2 шарів грунту, більш крупнозернисті полотна потребують більшої кількості шарів. Напіволійні грунти являють з себе найкращий тип грунту для олійного живопису. Він складається 1 – 2 ш. проклейки, 2 – 3 ш. клеєкрейдяного грунту і 1 – 2 ш. олійно-свинцевих білил. В залежності від виду полотна його проклеюють 1 – 2 р. рідким, дещо теплим розчином риб’ячого клею (1:20) додають до нього трохи меду (на 30 гр. сухого риб’ячого клею беруть 6 см3 меду). Потім його грунтують клеєкрейдяною масою, отриману замішуванням рідкого теплого розчину клею (1:20) з крейдою або з порошком сухих свинцевих білил. Маса груниу повинна мати консистенцію рідкої сметани. Її наносять широким флейцем з щитини на поверхню полотна дуже тонким і при цьому рівномірним шаром. Емульсійні грунти в наш час дуже розповсюджені. Маса цього гранта складається: клей (ПВА), водоемульсійної фарби та води. Беруть 60 – 65 гр. ПВА, 120 – 150 гр. водоемульсійної фарби все це розводится водою, доводячи до консистенції рідкої сметани, наносять 2 – 3 р. дуже тонким і при цьому рівномірним шаром в залежності від зернистості полотна. Емульсійний грунт також можна приготувати із сухих цинкових білил: 50 гр. желатину розчиняють у 100 гр. води, потім додають 3 – 4 ч.л. сухих цинкових білил, ретельно розмішують і додають в суміш ¼ ч.л. льняної олії. Знову все це ретельно розмішують і додають ¼ ч.л. натурального меду.

Олійні грунти складаються з свинцевих білил, чорної фарби, льняної олії, все це ретельно розмішується і напівсухою щіткою наносять на заґрунтоване полотно, при цьому додаючи скипидар. Дають просохнути і витримують 3 – 4 місяці, після чого протирають сумішшю, яка складається з 2 ст.л. лакового керосину, ½ ст.л. скипидару, ¼ ст.л. льняної олії.

Рецепти емульсійних грунтів

Клейовий емульсійний грунт:

Столярний клей – 20 гр. або ¼ плитки

вода – 100 гр. ½ стакана

оліфа льняна – 100 см3 ½

цинкові білила – 110 гр. ¾

тонка крейда – 35 гр. ¾

Даної кількості достатньо для 2 м2 полотна.

Клейовий емульсійний грунт з яйцем:

Столярний клей – 20 гр. або ¼ плитки

вода – 100 гр. ½ стакана

яйце – 1 шт.

тонка крейда – ½ ст.

цинкові білила – 1/5 ст.

Віймарський грунт

У невеликій кількості води замочується 100 гр. клею, після цього додають 5 яєць, потім потроху додають 205 гр. оліфи. Окремо з водою змішують 105 гр. плавкої крейди і 137 гр. цинкових білил; до суміші додається така кількість води, щоб можна було наносити щіткою. Даної кількості достатньо для 7 м2 полотна.

Яйцево олійний грунт:

Яйце – 1 шт.

зварена олія – 20 см3

цинкові білила – 30 гр.

вода – 60 гр.

Яйце – 1 шт.

зварена олія – 40 см3

цинкові білила – 40 гр.

вода – 60 гр.

Желатиновий емульсійний грунт

Желатин технічний – 20 гр.

вода – 200 гр.

цинкові білила – 100 см3, ½ ст.

оліфа льняна – 40-100 (від 1/5 – ½ ст.)

Казеїновий грунт з олією:

Казеїн – 10 гр.

вода – 60 см3

нашат. спирт – 4 гр.

зварена олія – 50 гр.

до емульсії додають:

цинкові білила – 105 гр.

вода – 220 см3

Казеїн – 20 гр.

вода – 145 см3

нашат. спирт – 10 гр.

зварена олія – 100 гр.

до емульсії додають:

цинкові білила – 150 гр.

вода – 350 см3

Казеїновий грунт можна зіставляти наступним чином: в розчин казеїну додають нашатирний спирт, потім рівний йому об’єм крейди і стільки ж білил цинкових в порошку, потім від ½ до 2/3 об’єму льняної олії. Грунт розріджують водою і наносять на полотно.

Грунт Вібера

Крохмаль або желатинне борошно – 10 гр.

желатин – 5 гр.

вода – 175 гр.

цинкові білила – 60 гр.

терпентин венеціанський – 5 гр.

Борошно, желатин і терпентин венеціанський варять на вогні з даною кількістю води, до отриманої емульсії додають білила, розведене з невеликою кількістю води.