Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

1.Система водовідведення міста

1.1 Система водовідведення міста.

Відмінність по складу і властивостям забруднених побутових та дощових вод, а також побутових та багато промислових стічних вод обумовлюе різні методи їх очистки, а також необхідність роздільного їх відведення по самостійним водовідвідним мережам.

Повна роздільна система водовідведення мае дві чи більшу кількість водовідводящих мереж, кожна з котрих призначена для відводу стічних вод визначеного виду. Вона мае мережі для відводу: побутових вод від міста (побутова мережа), промислових вод (промислова мережа) і дощових вод (водостоки або дощова мережа. Для очистки промислових стічних вод передбачаються спеціальні очисні споруди. Промислові стічні води можуть очищатися частково або повністю, і тому вони направляються для доочистки на очисні споруди міста або скидаються у водойму.

У відповідності до СНиП 2.04.03-85 розробляемо систему водовідведення повинна забезпечити очищення найбільш забрудненої частини поверх невого стоку, які утворюються в період дощів, таяння снігу і миття дорожніх покриттів.

При повній роздільній системі водовідведення проблема очищення поверхневого стоку вирішується двома шляхами: 1) створення локальних очисних споруд поверхневого стока на дощовій мережі перед випусками; 2) створення централізованих очисних споруд поверхневого стоку за межами об’єкта який обслуговується, і перекидом на них дощових вод по головному колектору дощової мережі. Розподіл і відвід на очисні споруди 70% річного стоку забезпечується розподільчими камерами.

Переваги повної роздільної системи:

1.Невеликі одночасні затрати на будівництво побутової мережі, створення якої можна обмежитись при здійснені першої черги будівництва.

2.Вартість будівництва і експлуатації очисних споруд менше, ніж вартість їх будівництва при загальносплавній системі.

Недоліком існуючих повних роздільних систем водовідведення е те, що об’ем дощових вод скидається без очищення водойм. Але в нашому випадку очищення дощових вод виконується на міських (централізованих) очисних спорудах .

1.2 Схема водовідведення.

Водовідведні мережі проектуються як самопливні трубопроводи з частковим наповненям. Для забезпечення руху води трубопроводи повинні прокладатися з ухилом в напрямку руху води. Для вилучення значних заглиблень трубопроводи необхідно трасувати в напрямках, які співпадають з ухилом поверхні землі. Ця умова проектування трубопроводів

Схеми водовідвідних мереж залежать від рельєфу місцевості, розташування водойм і напрямку руху води в них. Від розташування водойми і напрямку руху води в річці залежить розташування очисних споруд. Схеми мереж залежать також від геологічних та гідрогеологічних умов будівництва трубопроводів. Від виду грунтів, глибини їх залягання і фізичних властивостей, наявності підземних вод і інших умов залежить максимально заглиблення трубопроводів.

В нашому випадку схема промислово - побутової каналізації населеного міста приймається пересічною, так як рельєф місцевості має виражений ухил к річці. Вуличний колектор, нанесення перпендикулярно горизонталям, направлені до водойми (понижену частину території міста). Вздовж водойми прокладається головний колектор, по якому стічні води з всієї території самопливом поступають до головної насосної станції. За допомогою головної насосної станції стоки перекачуються на очисні споруди.

Для влаштування дощової мережі застосовується перпендикулярна схема. Водостоки прокладаються переважно перпендикулярно горизонталям по найкортшим відстаням до місць випусків в водойми або к місцям, призначеним для прийому дощових вод.