Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПР3.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

М іністерство освіти і науки України

Полтавський політехнічний коледж

Національного технічного університету

"Харківський політехнічний інститут"

Розробка креслення відливки для виготовлення одним з спеціальних способів литва

Методичні вказівки до практичної роботи № 3

5.05050302. ПР 03

Розробив викладач

Н.В.Верещага

2009

Практична робота №3

Тема роботи : Розробка креслення відливки для виготовлення одним з спеціальних способів литва (кокільне, центробіжне, під тиском, по виплавленим моделям). Розрахунок маси заготовки.

1 Мета роботи - ознайомитися з основними правилами конструювання виливка і вибору розмі­щення його в ливарній формі; навчитися за даним кресленням деталі самостійно виконувати робо­чі креслення для виготовлення моделі й форми з нанесенням припусків на механічну обробку, фо­рмувальних ухилів, стержневих знаків і галтелей.

2 Короткі теоретичні відомості

2.1 Лиття в піщано-глинисті форми є одним із поширених способів виготовлення виливків. Виго­товляють виливки із чавуну, сталі, кольорових металів від декількох грам до сотень тонн, з тов­щиною стінки від 3...5 до 1000 мм і довжиною до 10000 мм. Схема технологічного процесу виго­товлення виливків у піщано-глинистих формах представлена на рисунку 1.

Рисунок 1 - Схема технологічного процесу виго­товлення виливків у піщано-глинистих формах

Сутність литва в піщано-глинясті форми полягає в одержанні виливків з розплавленого мета­лу, що затвердів у формах, які виготовлені з формувальних сумішей шляхом ущільнення з викори­станням модельного комплекту.

Розробка виливка здійснюється згідно креслення деталі й зводиться до нанесення всіх техно­логічних вказівок, необхідних для його одержання. Дані вказівки є основою для виготовлення мо­дельного комплекту й виробництва виливка.

Розробка технології включає: вибір положення вили­вка у формі в процесі заливання, визначення лінії рознімання моделі й форми, призначення припу­сків на механічну обробку, визначення кількості стрижневих знаків і проектування їхніх парамет­рів і конфігурації, призначення зазорів у знакових частинах форми й стрижня, визначення лінії ро­знімання стрижневого ящика й напрямку набивання стрижня, призначення місць підведення мета­лу до виливка.

Завданням на проектування служить креслення деталі, у якому повинні бути зазначені марка сплаву й технічні вимоги на деталь. Загальні завдання уточнюються викладачем, у тому числі об­сяг і зміст пояснювальної записки й склад графічної частини. Приклад деталі зображено на рисунку 2

Рисунок 2 – Креслення деталі

Конструкція виливка повинна відповідати службовим вимогам деталі, технології її виготов­лення, технології механічної обробки й естетичним вимогам. Зовнішні контури литої деталі по­винні являти собою сполучення простих і прямолінійних контурів, що з'єднують плавними криво­лінійними переходами. Необхідно прагнути до зменшення габаритних розмірів і особливо висоти деталі, усуненню виступаючих частин, більших тонких ребер, глибоких западин і піднурень, що ускладнюють виготовлення ливарної форми.

Внутрішні порожнини литих деталей варто конструювати відкритими, без піднурень, що до­зволить виготовити виливок без застосування стрижнів. Якщо при виготовленні виливка обійтися без стрижнів неможливо, то при конструюванні литих деталей необхідно передбачати отвори й вікна максимальних розмірів у достатнім числі для забезпечення стійкості стрижнів у ливарній формі, точності їхньої установки, легкості видалення стрижнів і каркасів з виливка при її очищен­ні.

Стінка литої деталі поєднує всі її робочі елементи (гнізда підшипників, фланці, поверхні ков­зання й кочення й ін.), надає в значній мірі необхідну конфігурацію, твердість і міцність. Вибір мінімально припустимої товщини стінки виливка визначають розміри й складність виливка, а та­кож ливарні властивості сплаву.

Характерною рисою багатьох виливків є сполучення масивних напрямних з відносно тонкими стінками, застосування ребер жорсткості й розгалужених внутріш­ніх порожнин, розділених перегородками. Для попередження виникнення усадочних раковин і тріщин у виливках повинні бути правильно виконані переходи від одного перетину до іншого (рисунок 3).

а) - при відношенні А/а < 1,75; б) - при відношенні А/а > 1,75

Рисунок 3 - Рекомендуємі переходи від масивних до тонких перетинів виливків при різних їхніх відносинах

Іноді бувають доцільним великі й складні литі конструкції розділити на більш прості елементи або деталі з наступним з'єднанням їх між собою зварюванням, болтовими з'єднаннями й іншими способами. При цьому рекомендується спрощувати найбільш складні й великі деталі й ускладню­вати найбільш прості зі з'єднувальних деталей. Виступаючі частини корпусних деталей роблять знімними. Для підвищення твердості, зменшення маси й скорочення обсягу механічної обробки поєднують кілька простих деталей в одну. Конструкція литої деталі повинна забезпечувати мож­ливість одержання її габаритних розмірів, перетинів і маси із заданою точністю. Для цього необ­хідно передбачати конструктивні ухили на необроблюваних поверхнях.