Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пояснителка Ксюне.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
30.07 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Стор.

ВСТУП.....................................................................................................................5

РОЗДІЛ 1. Етнографічне та історичне обґрунтування обраної теми

  • Творчість Лесі Українки-явище неоромантизму в українській літературі…………………………………………………………….…6

  • Становлення поетичного таланту письменниці………………..7

1.2. Поезія Лесі Українки.»Лісова пісня»,як новаторський твір……......9

1.2.1Жанрово-композиційна своєрідність «Лісової пісні»……....…10

1.2.2.Психологічні образи у драмі-феєрії та казковий світ рідного Полісся письменниці…………………………………………….…....12

РОЗДІЛ. 2. Художньо-колористичне рішення дипломної роботи

2.1. Масляний живопис, головні особливості його виконання ..……...17

2.1.1. Підмальовок ……………………………………………........….17

2.1.2. Прописка ………………………………………………...............19

2.1.3. Лесування …………………………………………………....….21

2.1.4. Типи і види лесування ……………………………………....…23

2.2. Фактурність та матеріальність живопису ………………………….32

2.3. Особливості техніки живопису та її виконання …………………...33

РОЗДІЛ. 3. Технологія виготовлення дипломної роботи

3.1. Схема виготовлення роботи та використані матеріали …………..37

3.1.1. Олійні фарби та фарбуючи речовини…………………………38

3.1.2. Олія для фарб та живопису…………………………………….41

3.1.3. Розчинники……………………………………………………...42

3.1.4. Лаки……………………………………………………………...42

3.1.5. Дерев’яні рейки …………………………………………...........43

3.1.6. Полотно …………………………………………………………43

3.1.7. Ґрунти, клеї ……………………………………………………..43

3.1.8. Рами……………………………………………………………...47

3.2. Виготовлення підрамників ………………………………………….47

3.3. Натягування полотна ………………………………………………..47

3.4. Проклеювання та ґрунтування полотна ……………………………48

3.5. Виконання живопису ………………………………………………..49

3.6. Нанесення захисного шару ………………………………………….49

3.7. Оформлення…………………………………………………………..50

РОЗДІЛ. 4. Економічна частина……………………………………………...53

РОЗДІЛ. 5. Охорона праці………………………………………………….….57

ВИСНОВКИ..........................................................................................................58

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.........................................................59

ДОДАТКИ.............................................................................................................60

ВСТУП

Живопис має багато жанрів,один з них-жанрова картина. Жанрова картина це вершина живописного мистецтва.

Жанровий живопис це поняття, яке має французьке коріння - від фр. Genre. Жанрові картини - це художнє зображення сцен у повсякденному житті, як відображення форм життя народу і навколишнього його середовища. Таке зображення може бути реалістичним, уявним або романтизованим його творцем. Прикладами жанрового живопису є зображення ринкових сцен, свят, інтер'єрів, вуличних сцен, міфологічних тем і т.п.

Жанрові картини одні з найскладніших у написанні живопису і саме тому я обрала даний жанр для розкриття теми: «Психологічність та драматургія образів у драмі-феєрії Л.Українки «Лісова пісня».

Розділ 1. Етнографічне та історичне обґрунтування обраної теми

  • Творчість Лесі Українки - явище неоромантизму в українській літературі.

Вперше про неоромантизм заговорили на межі 1880-90-х років в берлінському артистичному середовищі. Запозичене, очевидно, у французьких критиків, це слово набуло популярності, але використовувалось на відміну від них зі стверджувальним, а не заперечним сенсом, указувало на необхідність подолання провінціалізму німецького побутописання 1870-80-х років, а також впливу французької літератури і ширше – романської основи в мистецтві. Вимоги "романтизму" мали на увазі оновлення національної традиції і "юнацький" протест нового літературного покоління проти "позитивіcтської" системи цінностей.

Від світового літературного руху не відставало українське письменство. Неоромантизм широко ввійшов у мистецький обіг у кінці ХІХ століття і привніс корінні зміни в розвиток художньої свідомості, продовжуючи певні усталені традиції. "Покоління Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Володимира Винниченка, Василя Стефаника, Ольги Кобилянської, Богдана Лепкого, Олександра Олеся, Миколи Вороного та інших... різко повернуло корабля української літератури в загальноєвропейське річище, при цьому не втрачаючи питомих національних ознак. Воно заперечило "народницький напрям" і "тенденційну поезію" (терміни Лесі Українки) й почало фактично витворювати явище, що ми тепер звемо "неоромантизм" .

По суті в атмосфері гострого літературного протистояння (ідейного, естетичного, філософського) старих, народницьких течій з їхнім послідовно дотримуваним етнографізмом та позитивізмом, і нових (в значенні "сучасних") різноманітних стильових течій і напрямків, які радикально переоцінювали і змінювали саму національну традицію, неоромантизм став тим феноменальним утворенням, що поєднував українську літературу із західноєвропейськими, а також сприяв подоланню в ній консервативних, вузько-патріотичних, побутово-українофільських тенденцій. Треба відзначити, що погляди письменниці не завжди збігалися з уявленнями про неоромантизм, які існували в ті часи; однак її судження й підходи до нього значно посприяли прогресові української літературознавчої думки. Будуючи свою концепцію неоромантизму, Леся Українка порушувала актуальні суспільні проблеми, зокрема співвідношення особистості і середовища, індивіда й соціуму, героя і маси (юрби, народу) ("Європейська соціальна драма кінця ХІХ століття", 1901, "Михаель Крамер. Остання драма Гергарта Гауптмана", 1901, "Утопія в белетристиці", 1906). Думаємо, що саме на цьому ґрунті нею була знайдена та відмінність, яка означила це новітнє явище.

У теоретичних працях Лесі Українки тлумачення "неоромантизму" має три аспекти: по-перше, стилю, як певного лексико-синтаксичного оформлення художнього тексту; по-друге, як певної техніки "ліплення" характерів, що включає різкий поділ персонажів на головних і другорядних; по-третє, як певний мистецький "синтез", як створення демократичного образу ідеалу людини майбутнього. У своїй літературній практиці поетеса прагнула до гармонійного поєднання цих трьох аспектів. Неоромантичні мотиви вона втілює, як правило, в ускладнених умовних художніх формах, із залученням багатозначних символів: алегорій, з варіативним повторенням певного ряду образів, що набувають відтак нової глибини значення. Звичайно, концепція Лесі Українки не охоплює усього цього різноманітного, різноплощинного явища.

В українській літературі неоромантизм виступив і в інших проявах та мав інші прикмети й ідейно-естетичні наголоси. Однак Леся Українка зробила найбільший внесок у його розвиток у вітчизняній літературі.