Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Методичка бакалаврат.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
248.83 Кб
Скачать

Заліковий кредит ”Основи менеджменту”

Економічні основи управління. Сутність та зміст понять «менеджмент», «управління». Менеджмент як специфічна сфера людської діяльності. Менеджмент як система наукових знань, як мистецтво управління, як процес і орган управління. Інструменти, значення та сфери менеджменту. Менеджер як професійний управлінець. Професійні й особисті якості та здібності менеджера. Загальні функції менеджера. Рівні управління, групи менеджерів. Потреби нашої країни у високоосвічених та висококультурних менеджерах.

Сутність функцій управління. Загальні та спеціальні функції управління. Сутність і зміст планування як загальної функції менеджменту. Види планування, їх взаємозв’язок. Поняття місії та цілей організації. Сутність організування та її місце в системі управління. Поняття організаційної структури управління та її види. Лінійні, функціональні та комбіновані організаційні структури. Делегування повноважень в управлінні. Мотивування як загальна функція менеджменту. Теорії змісту та процесу мотивування. Поняття контролювання в системі управління. Етапи процессу та види контролювання: Сутність регулювання. Види, значення та процес регулювання.

Поняття результативності та ефективності управління. Фактори впливу на визначення ефективності управління. Економічна, організаційна та соціальна ефективність управління. Критерії і показники ефективності управління, їх склад та методи визначення. Основні напрями удосконалення управління організаціями.

Заліковий кредит ”Операційний менеджмент”

Сутність операційного менеджменту та його місце в системі менеджменту організацій. Основне завдання та цілі операційного менеджменту. Принципи, функції та методи операційного менеджменту. Значення операційного менеджменту та його зв’язок з іншими функціональними видами менеджменту. Операційний менеджер та процес управління. Наукова організація виробництва. Становлення операційного менеджменту як науки.

Виробництво як процес перетворення ресурсів організації у вихідну продукцію. Основний зміст виробничого процесу. Концепція управління виробництвом (операціями). Принципи раціональної організації виробництва. Ресурси як вхідний фактор виробництва (операційної діяльності). Типи виробництва. Моделі виробництва і сервісу.

Операційна система як об’єкт управління. Основна функція та задача операційної системи. Зовнішнє середовище операційних систем. Класифікація операційних систем. Операції в сфері послуг

Сутність операційної стратегії. Операційні пріоритети та характеристика їх основних видів. Концепції та критерії операційної стратегії. Операційна стратегія в сфері послуг та її конкуренто-спроможність.

Сутність операційних технологій. Цілі придбання та розробки нових технологій. Вигоди та ризики від залучення нових технологій. Операційні технології в сфері послуг.

Сутність розробки нового продукту. Сутність послуг та їх класифікація з позиції операційного менеджменту. Особливості проектування операційних систем у сфері послуг. Сервісна стратегія та філософія обслуговування. Типи сервісних систем. Сервіс-системна матриця та її призначення.

Сутність управління проектами. Фази управління проектами. Нормативний метод планування (графік Гантта). Сіткове планування й управління.

Поняття якості, фактори її формування та основні показники. Система управління якістю продукції. Зарубіжний досвід в управлінні якістю продукції. Особливості управління якістю у сфері послуг.

Планування виробничих процесів. Оцінка можливостей досягнення стратегічних цілей операційної системи. Сутність оперативного управління. Управління запасами операційної системи. Планування виробничих ресурсів. Система управління виробництвом «точно-вчасно». Контролювання виробничих процесів.

Сутність продуктивності підприємства. Цикли продуктивності. Особливості продуктивності праці в туристських підприємствах.

Сутність та зміст операційного менеджменту підприємств туризму. Операційна стратегія туристичного підприємства. Загальна схема операційної діяльності туристичного підприємства. Процедурні вимоги до виробництва туристичного продукту.