Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Готова.rtf
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
2.27 Mб
Скачать

Розділ 1.Загальна характеристика організації

Загальна характеристика організації наведена у таблиці 1.

Таблиця 1

Загальна характеристика організації

Параметр, який характеризується

Зміст та особливості

Основні відмінності від інших організацій

Законодавча база заснування та функціонування

організації

Участь у зовнішньо-економічній діяльності

1

2

3

4

5

Форма підприємства

Державне підприємство (ДП). Має статутний фонд. Засновником може бути держава або підприємство або підприємство яке має частку державної власності.

Підприємство керується лише зі згоди державних органів влади. ДП може бути реорганізоване у СП шляхом реалізації його у порядку передбаченому законодавством про цінні папери та фондову біржу і внесенням змін до статуту підприємства.

Закон "Про підприємства в Україні", Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації

Верховна Рада України

Закон № 847-XIV від 07.07.1999

Згідно з Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» 960-12 від 16.04.91р. зі змінами та доповненнями.

Профіль

Спеціалізується на виробництві ювелірних виробів.

Підприємство працює у сфері матеріального виробництва, що зумовлює певні особливості в управлінській, фінансовій, трудовій, технологічних сферах.

Закон України "Про підприємництво". Розпорядження від 17 вересня 1996 р. N 587-р » Про стимулювання експорту ювелірних виробів власного виробництва»

Даний профіль дає можливості широкого розвитку.

Види діяльності

Фактично фірма надає такі послуги:

1.Випуск золотих перстнів.

2. Випуск срібних перстнів

3. Випуск золотих перстнів з коштовним камінням.

4. Випуск золотих ланцюжків.

5. Випуск срібних ланцюжків.

6. Випуск золотих сережок.

7. Випуск срібних сережок

8. Випуск золотих сережок з вставкою з платини

9. Випуск золотих корпусів для годинників.

10. Випуск срібних корпусів для годинників.

Це дає можли-

вість фірмі весь час розширюва-

ти асортимент продукції.

Закон України "Про підприємництво", Закон України "Про державне регулювання

видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і

дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними"

( 637/97-ВР )

Дані види діяльності дають можливості участі у ЗЕД.

Форма власності

Державна форма власності. Все контролюється державою. Майно підприємства із згоди держави може бути приватизоване і переведене до приватної або колективної форми власності при згоді відшкодування збитків державі.

Право державної власності, на відміну від іншої власності здійснюють державні органи влади; також право державної власності не може бути передано у спадщину.

Закон України "Про власність".

Немає

5. Внутрішнє середовище

1. Цілі:

Довгострокові(5-10р.): створення мережі фірмових магазинів.

Середньострокові(1-5р):відкриття фірмового магазину.

Короткострокові(до 1 року): збільшення асортименту продукції, оновлення кадрового складу підприємства.

2. Структура управління організацією – лінійно функціональна. У даних умовах існування організації вона є найоптимальнішою, хоча потребує незначної доробки. У директора є 2 заступників, планується ввести ще одну посаду заступника з маркетингу та створити відділ реклами, реорганізувати планово-виробничий відділ створивши два відділи: планово-виробничий відділ і відділ реклами, фактично є 4 виробничих підрозділів, але в майбутньому планується відкриття фірмового магазину.

3. Завдання: модернізація інтернет-сайту, розміщення оголошень про наявність вакантних посад, розміщення реклами на телебаченні та в Інтернеті, реорганізація відділу маркетингу і реклами та планово-виробничого відділу.

4. Технологія випуску ювелірних виробів відповідна до світових стандартів виробництва.

5. Працівники. Фактична к-ть працівників – 215 чол. віком від 25 років. Більшість працівників є висококваліфікованими спеціалістами, хоча існує частина персоналу нижчої кваліфікації з нижчим культурно освітнім рівнем. В майбутньому ця частина персоналу буде поступово замінена кваліфікованішими і культурнішими кадрами.

6. Ресурси . Організація добре забезпечена матеріальними, інформаційними, фінансовими ресурсами, хоча підвищення цін на золото і срібло змусило підприємство почати пошук нових постачальників.

Зовнішнє середовище

Фактори зовнішнього середовища прямої дії:

1.Споживачі. У своїй діяльності дане товариство орієнтується на забезпечення потреб споживачів, тому воно використовує працю висококласних спеціалістів, новітню техніку та технологію, що підвищує репутацію підприємства. Основними групами споживачів є такі: переважно міське населення; споживачі з високим або середнім рівнем доходу; іноземці.

2.Постачальниками є підприємства, з якими підприємство уклало угоду про постачання золота (фірми “Gloris”, “Strong”),срібла («Trast») та коштовних металів («Retro»). Постачальниками є як вітчизняні, так і закордонні підприємства.

3.Конкурентами підприємства є ювелірні заводи «Gold story» ,»Оракул», «Золотий лев»,»Золото султана»Всі вони –підприємства з відомим ім’ям та багатолітньою історією, тому конкурувати з такими гігантами ювелірного бізнесу досить важко.

4.Державні органи влади розробляють, формулюють і затверджують засади функціонування організацій в державі, зокрема, Державна податкова адміністрація контролює діяльність державного підприємства “ Dark pearl ”. Підприємство керується у своїй діяльності правовими актами, що розробляються та затверджуються місцевими та державними органами влади. Часті перевірки і корумпованість цих органів негативно впливають на діяльність організації.

5.Інфраструктура загалом добре розвинена, транспортні та інформаційні зв’язки налагоджені, щоправда фінансовий сектор лише починає одужувати після кризи.

6 Законодавчі акти безпосередньо впливають на державне підприємство, тому що його діяльність базується на законних засадах. (закон України «Про підприємства», Закон України "Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і

дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними"( 637/97-ВР ) ,Розпорядження від 17 вересня 1996 р. N 587-« Про стимулювання експорту ювелірних виробів власного виробництва», Закон України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації»Верховна Рада України Закон № 847-XIV від 07.07.1999) Постійні зміни в законодавсті, суперечливість законів негативно впливають на діяльність організації.) Постійні зміни в законодавсті, суперечливість законів негативно впливають на діяльність організації.

7.Профспілки, партії та інші громадські орг. На даному підприємстві, як і на багатьох інших, профспілки укладають з керівництвом орг. колективний договір у якому обумовлюються всі питання, пов’язані з організацією, умовами та оплатою праці. Організація відкрито не підтримує жодні політичні партії чи громадські організації.

8.Система економічних відносин у державі має досить відчутний впив, оскільки це підприємство знаходиться у державній власності. На сьогодні підприємство функціонує в ринкових умовах.

9.Організації-сусіди відсутні.

Фактори зовнішнього середовища непрямої дії:

  1. Міжнародні події мають вплив на організацію, тому що вона співпрацює з іноземцями. Вплив загалом негативний.

  2. Міжнародне оточення впливає через споживачів, конкурентів та особливо закордонних постачальників обладнання. Вплив помірковано позитивний.

  3. НТП має значний вплив, адже щоб бути конкурентоспроможною фірмою на ринку ювелірних виробів, необхідно використовувати найсучасніше обладнання. Для організації це негативно, тому що нове обладнання дороге і доведеться піднімати ціни на послуги щоб його окупити.

  4. Політичні обставини впливають негативно, але не дуже суттєво впливає на попит.

  5. Соціально-культурні обставини впливають негативно. Проявляється це через споживачів, конкурентів, держ. органи влади тощо.

  6. Рівень техніки та технології. має загалом негативний вплив на організацію, тому що щоб не відставати від міжнародних стандартів вона повинна постійно оновлювати обладнання.

  7. Особливості міжнародних економічних відносин впливають загалом позитивно через постачальників.

Стан економіки. Економічна криза в державі негативно позначилася на попиті, особливо споживачів з середнім рівнем доходів, але очікується нормалізація ситуації.

Розділ 2. ФОРМУВАННЯ ФУНКЦІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ