Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KO2.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

5.17.Типи планів.

Плани експерименту, що розглядаються при пасивній ідентифікації, “рандомізовані” за своєю природою. Стратегія рандомізації, що лежить в основі планування експерименту в задачах статики, базується на припущенні, що ніяких обмежень на число запусків системи не має, досліди можуть повторюватися і порядок їх виконання випадковий.

При активній ідентифікації динамічних об'єктів, однак, нерідко накладаються обмеження на число запусків системи; часто можливий тільки один запуск, і треба синтезувати оптимальний спробний сигнал при цих обмеженнях. Виділимо два варіанти таких планів: план-ланцюг і план-суміш.

Під планом-ланцюгом розуміється один «витягнутий у ланцюг» сигнал (за умови одного запуску). Кожній точці рандомізованого плану відповідає ланка ланцюга визначеної конфігурації. Ланки визначеного типу розподілені в ланцюгу випадковим чином, але їх відносне число дорівнює вазі, що відповідає точці плану. Якщо відгуки, виміряні в межах даної ланки, не залежать від спробних сигналів, прикладених до системи протягом попередньої ланки, ефективність плану-ланцюга буде така ж, як і рандомізованого плану. В окремому випадку план-ланцюг може включати тільки одну ланку.

Під планом-сумішшю розуміється лінійна комбінація спробних сигналів, що відповідають точкам рандомізованого оптимального плану, з коефіцієнтами, що рівні вагам. Таке з’єднання (суперпозиція) сигналів не знижує ефективності плану лише в тому випадку, коли інформаційна матриця лінійно залежить від вхідного сигналу. У реальних ситуаціях план-суміш має меншу ефективність, ніж рандомізований план.

Література

1.Юсупов Р.М. Элементы теории идентификации технических объектов.- М.:Мин. об, 1974.- 202с.

2. Современные методы идентификации систем./ П. Эйкофф, А. Ва­нечек, Е. Савараги. - М.:Мир, 1983. - 40 с.

3. Д. Гроп .Методы идентификации систем. - М.:Мир, 1979.

4. Льюнг Леннарт. Идентификация систем. Теория для пользовате­ля. - М.:Наука, 1991. - 297с.

5. Бондарь А.Г. Математическое моделирование технологических объектов химической технологии. - Киев:Вища школа, 1970. - 187c.

6. Дрейнер Н., Смит Г. Прикладной регрессионный анализ. - М.:Финансы и статистика, 1987. - 351 с.

7.Скурихин В.И., Шифрин В.Б., Дубровский В.В. Математическое моделирование.- К.: Техніка, 1983.-271с.

8. Бессонов А.А. Методы и средства идентификации динамических объектов. - Л.: Энергоатомиздат, 1989. - 279 с.

9.Лазарев Ю. MatLab 5.x. .- К.: ВНV, 2000. – 383с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]