Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

У лісництві ревізії проводяться з метою підвищення дисципліни, а також для контролю за станом лісів. В лісництві проводяться наступні ревізії:

  1. Планова – планується двічі на рік. Перший раз після танення снігу в усіх обходах. Результати ревізії оформлюються до 15 червня. Другий раз ревізія планується восени, до випадання снігу, документи оформляються до 1 листопада. Ці ревізії проводять з метою оперативного контролю за виконанням лісниками покладених на них обов’язків по охороні від пожеж, незаконних рубок та інше. Проводить помічник лісничого або лісничий.

  2. Неплановапроводиться при передачі обходу в зв’язку із звільненням, відпусткою, хворобою, переходом на інший обхід (оформляється акт прийому здачі).

  3. Контрольнаревізія проводиться в обходах, які найчастіше підлягають лісопорушенню, також перевіряється якість проведення планових ревізій. Проводиться інженером по охороні і захисту лісу, головним лісничим, директором.

  4. Раптова ревізіяпроводиться по завданню директора лісгоспу, при необхідності перевірити скарги, чи при незадовільній роботі лісника чи майстра. Для проведення цієї ревізії лісгосп створює комісію.

У лісництві за останні 3 роки від пожежі постраждало 0,23га лісу.

В лісництві проводять слідуючі протипожежні заходи:

  • створення мінералізованих смуг;

  • догляд за мінералізованими смугами;

  • агітаційна робота по радіо, пресі, в школах;

  • в пожежо-небезпечний період закриття всіх доріг шлагбаумом;

  • наявність у лісництві відер, лопат, грабель, сокир;

  • після проведення рубок догляду за лісом проводять чистку місць рубок від порубочних решток.

Таврування лісу

Ведеться для контролю за правильністю проведення рубок догляду за лісом та інших рубок, за відпуском лісу на пні та охороною лісу від лісопорушень.

Тавра мають: техніки-лісоводи, помічник лісничого, лісничий, інженер по охороні та захисту лісу. Тавра видаються під розписку, на якій накладається: відбиток тавра і робиться запис, що особа, яка отримала тавро ознайомлена з правилами користування, володінням ним. Робітники, що одержали тавро несуть персональну відповідальність за збереження і користування ним. Передача тавра без дозволу (письмового) керівника підприємства забороняється. Передача тавр при хворобі, відпустці, звільненні фіксується актом прийому-здачі.

Передача тавр в усіх випадках майстром забороняється. При втраті тавра, винний притягується до відповідальності.

Тавра застосовуються для:

  1. Відпускні – для таврування дерев на пні, а після рубки – для таврування заготовленої деревини, яка відпускається лісозаготівельниками.

  2. Порубочні – для таврування пеньків від самовільних рубок, при складанні акту про лісопорушення та виявленої в лісі незаконно зрубаної деревини.

  3. Контрольні – для таврування пеньків від самовільно зрубаної деревини, виявленої при ревізіях обходів і перевірках відпуску лісу.

  4. Відбіркові тавра – при поступових та вибіркових рубках головного користування, прохідних рубках, вибірково-санітарних, та при проріджуванні, коли 75% дерев, що відбираються в рубку, мають діаметр на висоті грудей не менше 10 см, також при рубці насінників та окремо стоячих дерев. Тавро ставиться на висоті грудей і кореневій лапі в ростучих дерев, на пеньках в їх торці, на заготовленій деревині в торці колоди, наноситься водонезмивною фарбою.