Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

2. Рубки догляду за лісом і санітарні рубки

Черговість призначення ділянок під рубки догляду в лісництві встановлюється в такому порядку:

2.1 В першу чергу призначають деревостани мішані, високої повноти, молодняки, з поганим санітарним станом, високих класів бонітету, а також в першу чергу призначаються деревостани з участю цінних порід.

2.2 Деревостани 5-4 класу бонітету в рубки догляду взагалі не призначаються.

Площі призначені під рубки догляду:

2010 р.

Освітлення –31,4 га

Прочистка – 24,7 га

Проріджування – 18,3 га

Санітарно-вибіркові – 43,5 га

Суц. сан. Рубки –39.8 га

В лісництві в молодняках застосовують суцільний метод рубки догляду. При цьому методі догляд за головною породою ведеться по всій площі рівномірно. При догляді вирубують дерева, які заважають головній породі, обрізають верхівки і гілля, які заважають.

При проріджуванні і прохідній рубці застосовують комбінований метод. Тобто в рубку призначають дерева, які відстали в рості, які заті-няють головну породу, а також хворі і механічно пошкоджені дерева, викривлені, роздвоєні.

Інтенсивність в % від запасу по кожному виду рд:

Освітлення – 25% (Процент залежить від густоти ділянки.)

Прочистка – 5-15%

Прорідження – 10-23%

Відведення насадження під рубку догляду в молодняках проводиться за один рік до призначення рубки. Підбір проводиться по таксаційним описам і проектувальних відомостях. Проводиться огляд ділянок в натурі, якщо рубки призначені вперше огляд може проводити майстер, або помічник лісничого, якщо рубки призначаються повторно огляд проводе лісничий. Кожна ділянка призначена в рубку догляду повинна мати чіткі межі, якщо природних чітких меж немає, то по краю ділянки прорубують візири ( шир. 0,5 м) на ньому чагарники і дрібні дерева вирубують, а на деревах великих розмірів ставлять повздовжні затіски. На в сих кутах повороту ділянки встановлюються діляночні стовпи, щокою повернуті до центру.

На щоці пишуть:

  • № кварталу - № виділу

  • вид рубки

  • рік рубки

  • площа виділу

Якщо в рубку призначають дві сусідні ділянки, то на куті повороту ставиться один стовп, але записується дві щоки і виконуються відповідні записи.

Якщо рубка догляду призначається повторно можна використати старі стовпи, але щока записується заново і на ній виконуються відповідні записи. На ділянці виконується бусольна зйомка і виготовляється планчик лісосіки.

Відведення лісосік під освітлення і прочистку проводиться способом закладання тимчасових пробних площ. Розмір проби повинен бути від 2 до 5 % від площі ділянки. Розташовують пробу в найбільш характер-ному місці, якщо ділянка не рівномірна пробу можна розділити на 2 або 3 частини. Пробна площа обмежена візирами, на кутах повороту встановлюються діляночні стовпи щокою повернуті до центру площі. На щоці пишуть: пробна площа, на який вид рубки закладена, № кварталу, № виділу, розмір проби, рік виконання рубки.

На пробній площі під керівництвом майстра відразу виконують рубку. Вирубану деревину сортують, складають, обміряють і виконують розрахунок скільки такої деревини буде заготовлено на всій ділянці.

По результатам відведення складається “Акт відведення насаджень в рубку”. В акті вказують прізвища людей, що займались відведенням, дату відведення, рік виконання і вид рубки догляду, основні таксаційні показники насадження, причину призначення в рубку догляду, розмір пробної площі, об’єм деревини заготовленої на площі, розрахунок виходу деревини з усієї ділянки в результаті виконання рубки. В акті також вказують загальну довжину прорубаних візирів; кількість встановлених діляночних стовпів. Підписується людьми, що займалися відведенням лісосіки.

Тимчасові пробні площі закладаються з метою визначення об’єму деревини, який буде заготовлений по всій ділянці і насадження на пробі служить зразком, як потрібно виконувати рубку по всій ділянці. Деревина заготовлена на пробі повинна залишатись в лісі до часу виконання рубки по всій ділянці. Якщо на такій ділянці є дерева діаметром 8см і більше, які потрібно вирубувати, то кожне таке дерево заміряється мірною вилкою і вихід деревини з них визначається окремо.

При відведення ділянок під прохідну рубку і прорідження кожне дерево, яке призначається в рубку заміряється мірною вилкою і способом точкування заноситься до перелікової відомості.

На деревах призначених в рубку незмивною фарбою на прикори-невій лапі ставлять тавро, на висоті грудей різцем ставлять затіски по господарській придатності.

По господарській придатності дерева бувають: ділові (стовбур яких має рівний відрізок довжиною більше 6,5 м), напівділові (рівний відрізок довжиною від 2 до 6,5), дров’яні ( до 2 м).

Після завершення переліку проводять вимірювання висот модельних дерев з метою визначення середньої висоти кожної породи. На основі перелікової відомості при допомозі сортиментних таблиць складають відомість матеріальної оцінки в якій визначається об’єм деревини призначеної в рубку. Якщо на ділянці яка відводиться є велика кількість тонкомірних дерев, які потрібно вирубати, то закладають тимчасову пробну площу і на ній виконують всі операції, як і при освітленні чи прочищенні.

Санітарні рубки.

Ділянки під вибіркові санітарні рубки відводяться в рік проведення рубок. У вибіркову санітарну рубку призначають дерева: сухостійні, суховершинні, пошкоджені хворобами, гнилями, вітровальні, буреломні. На цих деревах ставляться слідуючі відмітки: на прикореневій лапі тавро і на висоті грудей незмивною фарбою порядковий номер дерева, а також затіски по категоріям господарської діяльності.

Санітарні рубки призначаються тільки в тих деревостанах в яких в нинішньому чи в наступних роках не будуть виконуватися РД або РГК. Рубку можна проводити в рік відведення. Санітарні рубки бувають вибіркові і суцільні.

При вибіркових рубках з деревостану вирубують тільки пошкоджені дерева. При суцільній вирубують і пошкоджені і здорові дерева, а площу відводять під створення лісових культур.

Відведення лісосік під вибіркові санітарні рубки проводяться під керівництвом лісничого або з його дозволу пом. лісничого чи майстра. Спочатку проводять виділення лісосіки в натурі, тобто ділянки обмежують візирами і на кутах повороту встановлюють діляночні стовпи. По ходу відведення кожне дерево, яке потребує рубки, заміряється мірною вилкою і заноситься до перелікової відомості для вибіркової санітарної рубки, а також методом точкування до звичайної перелікової відомості. На деревах призначених в рубку ставлять слідуючі відмітки: на прикориневій лапі незмивною фарбою – тавро, на висоті грудей фарбою порядковий номер дерева і засічку по господарській придатності. Після переліку дерев вимірюються висоти модельних дерев, складається матеріально-грошова оцінка в якій визначається об’єм деревини призначеної в рубку. Після відведення лісосіки складається технологічна карта. На основі якої в державне підприємство виписується лісорубний квиток.