Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Операції звалювання дерева

Звалювання дерева – це переміщення його з вертикального положення в горизонтальне.

При звалюванні дерева виконують такі операції:

  1. Огляд дерева – виконує вальщик, він звертає увагу на: нахил стовбура, ексцентричність крони, напрямок вітру, розташування сусідніх дерев, ЛЕП, ЛЗ, доріг, будівель; яка висота, діаметр дерева.

  2. Встановлення напрямку звалювання – виконує вальщик. Напрямок звалювання повинен по можливості співпадати з напрямком вітру, нахилом стовбура, ексцентричністю крони. На стіну лісу звалювати заборонено.

  3. Підготовка робочого місця та шляхів відходів – виконує помічник вальщика. Робоче місця готується в радіусі 1 м навколо дерева, шляхи відходів готують під кутом 45º до лінії протилежної напрямку звалювання, довжиною до 4-5 м, шириною 35 см. Готують два, один для вальщика, інший для помічника. Вирубують на шляхах відходів і робочому місці підріст і підлісок, прибирають гілки, каміння, ями засипають, сніг до 30 см втоптують, а більше 30 см відкидають.

  4. Обпилювання прикореневих лап.

  1. Підпил – це різ, який виконується із сторони напрямку звалювання. Звалювання дерева бензомоторними пилами без підпилу заборонено, крім дерев діаметром 8см.

  2. Функції підпилу:

1. задає напрямок падіння дерева;

2. попереджує скол дерева;

3. попереджує зажим шини при основному різі.

Є 5 форм підпилу. Форма залежить від діаметра дерева в місці різу і місця розпилювання дерева:

  1. Підпил одним різом, при діаметрі дерева 8-12 см.

  2. Підпил кутом, або клином вгору (в рівнинних умовах і діаметр від 13 до 100 см в місці різу).

  3. Підпил кутом або клином вниз (в гірських умовах і діаметр від 13 до 100 см в місці різу).

  4. Підпил двома паралельними різами (діаметр більше 100 см).

  5. Підпил «у замок», використовується при звалюванні дерев без редукторними пилами.

Товщина підпилу залежить від діаметра дерева і форми підпилу. Якщо підпил одним різом, то товщина дорівнює товщині ланцюга. Якщо форми підпилу кутом вгору або вниз, то кут повинен становити 25º-35º у редукторних пил, і 45º-55º для безредукторних. Відстань між двома різами дорівнює 1/10 діаметра дерева в місці різу. Ці різи обов’язково повинні перетнутись в кінцевій точці. Якщо підпил двома паралельними різами, то відстань між ними дорівнює 1/8 або 1/10 діаметра дерева.

Глибина підпилу залежить від стану дерева, від пори року.

  1. 1/4 діаметра дерева, якщо дерево прямостояче; напрямок звалювання не співпадає з нахилом стовбура, напрямком вітру;

  2. 1/3 діаметра дерева, якщо напрямок звалювання співпадає з напрямком вітру, ексцентричністю крони (нахил стовбура до 5º);

  3. 1/2 діаметра дерева, якщо дерево сухостійне, пошкоджене пожежами, гнилями, буреломні, з нахилом стовбура більше 5º, а також дуб, ясен, клен, вільха, в’яз, при морозах - 20º.

Підпил повинен бути перпендикулярний до осі стовбура.

  1. Пропил стовбура з обох боків на 1/10 діаметра в районі недопилу, на висоті основного різу. Забороняється у сухих та гнилих дерев.

  2. Основний різ – це різ, який виконується з протилежного боку відносно напрямку звалювання. Якщо діаметр дерева не перевищує подвійну робочу довжину шини, то основний різ виконується одним різом, а якщо перевищує. То спочатку вирізається “вікно” для редуктора або пилки, а потім звалюють. Основний різ повинен бути паралельний до підпилу і проходити не вище верхньої кромки підпилу, і не нижче нижньої. При виконанні основного різу перепилюється не вся деревина: частина не перепиляної деревини між підпилом і основним різом називається недопилом.