Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Розділ 10 Організація праці та заробітної плати

10.Організація праці і заробітної плати

Організація праці входить до основних функцій управління і означає об’єднати людей для спільлної праці, для досягнення поставленої мети. В лісгоспі розрізняють індивідуальну, ланкову і бригадну форму оплати праці.

Лісництві застосовуються всі види оплати праці.

Бригадна форма оплати праці є переважною формою організації праці в лісовому господарстві. Застосовуються найчастіше, коли на одному робочому місці виконується декілька операцій, тобто операція виконується декількома робітниками. Малі комплексні бригади, які складаються з 3-12 чоловік.

В лісництві застосовують дві основні форми і системи оплати праці: відрядну і почасову, перевагу надають відрядній.

Відрядназастосовується при оплаті праці за об’єм виконаної роботи чи випущеної продукції. Відрядну оплату праці застосовують по чотирьох її системах:

Почасову форму оплати праці застосовують у тих випадках коли працю важко або недоцільно нормувати.

Почасова форма оплати праці застосовується управлінським працівникам. Заробіток нараховується за відпрацьований час, тобто згідно штатного розкладу-оклад.

Нарахування основної заробітної плати лісництва проводиться згідно податкових окладів, про присвоєні розряди (на основі наказів по підприємству),а також дані табельного обліку відпрацьованого часу за відповідний період.

Нарахування основної заробітної плати робітникам яким встановлена відрядна оплата праці здійснюється на основі підсумків виробітку за розцінками за виконану роботу.

Облік праці основної заробітної плати даних працівників здійснюється на основі таких документів:

Робота водія оформляється дорожнім листом вантажного автомобіля або легкового автомобіля.

Після повернення автомобіля в гараж водій з дає дорожній лист деспечеру чи іншій відповідній особі.

Робота тракторів оформляється обліковим листом роботи трактора, який видається на один день в залежності від об’єму місця і виду роботи.

На підставі наряд-актів на виконані роботи наряд актів на переробку деревини, змінних рапортів, табелів обліку використання робочого часу, дорожніх листів автомобілів, облікових листів тракторів тощо, нараховують заробітну плату, що включається в накопичувальну відомість нарахування заробітної плати і відпрацьованого часу по кожному робітнику лісництва.

Дані з накопичувальної відомості переносяться в розрахунково-платіжну відомість.

Розрахунково-платіжна відомість реєструється в звіті про оплату праці та чисельності працівників.

На підставі наряд-актів на виконані роботи складається журнал виконаних робіт за видами рубок з розшифровкою сортиментів деревини за місцями заготівлі, із суми нарахованої зарплати на всі інші вимоги складається журнал інших виконаних робіт.

Первинні документи, розрахунково-платіжні відомості по нарахуванню заробітної плати, журнал на лісогосподарські роботи, журнал інших виконаних робіт, накопичувальні відомості складаються окремо на виконані роботи за рахунок бюджету і за рахунок власних коштів.

На підставі зведених реєстрів лісництво складає звіт по оплаті праці та чисельності працівників за рахунок бюджетних і власних.

Зарплата в Яничанському лісництві виплачується без затримки, в установлений термін.