Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Розділ 4 Лісокультурні роботи

4.1 Лісонасіннева справа

Лісоносіннева справа.

Для успішного вирішення проблем забезпечення лісокультурних робіт високоякісним насінням з цінними спадковими якостями, необхідно покращити лісонасінневу базу, яка включає в себе постійні лісонасінневі ділянки закладені у високоякісних деревостанах, а також постійні лісонасінневі ділянки основних деревних порід створені на селекційній основі. Крім постійних лісонасінневих ділянок насіння дуба звичайного збирають і в високопродуктивних насадженнях. З метою покращення складу, розвитку крон, плодоношення в ПЛНД намічені необхідні міроприємства.

Лісовпорядкуванням дана селекційна оцінка пристигаючих, стиглих і перестиглих насаджень згідно якій плюсові насадження займають 0,1% площі, а нормальні – 66,4% площі. Перед закладанням на зберігання насіння обов’язково підлягає очищення від різних домішок і землі, у хвойних порід від крилаток.

Об’єм заготовленого насіння на 2010 рік:

Сосна звичайна – 30 кг;

Дуб звичайний – 400 кг;

Береза повисла – 17 кг;

Акація біла – 23кг;

Горіх грецький – 10 кг;

Горобина – 0,5 кг;

Каштан кінський – 15 кг;

Клен гостролистий – 5 кг;

Клен татарський – 5кг;

Ясен звичайний – 15 кг;

Бузина червона – 0,25 кг;

Терен – 3 кг;

Шипшина – 2 кг.

Після проведення цих робіт через 2 тижні насіння закладають на зберігання. Насіння хвойних порід можна зберігати в скляній тарі, яблуню, грушу, скумпію, березу, вільху, липу, клени, ясени, маслину і кісточкові зберігаються у дерев’яних ящиках, перешаровуючи папером, бобові зберігаються у паперових мішках або в скляній тарі. Перевірку проводять 1 раз в 2 тижні.

Жолуді зберігають у траншеях, снігу або в проточній воді. При зберіганні жолудів в траншеях і ямах на сухому підвищеному місці риють траншею. Жолуді закладають в траншею шарами перемішку з піском, шар жолудів чергується з шаром піску. Останній шар піску повинен бути на 30 см нижче поверхні грунту. Зверху насипають горбик висотою 0,5 метра. В Чигиринському лісгоспі зберігають переважно в траншеях.

Таблиця 4.1 Строки заготівлі насіння в Яничарському лісництві

місяці

породи

січень

Лютий

Березень

Квітень

Травень

червень

липень

серпень

Вересень

жовтень

листопад

грудень

1Дуб череватий

V

2Береза повисла

IV

V

3Клен гостролистий

IV

V

4Клен татарський

V

5Ясен звичайний

X

6 Акація біла.

II

7 Терен.

X

8 Шипшина

VI

VII

9 Горіх грецький

VIII

10 Вільха

III

IV

Середній зразок відбирається за допомогою ГОСТУ 13.056,1. відбирається лісничим, помічником лісничого чи особою, що відповідає за лісонасінневу справу. Середній зразок відбирається не пізніше 10 днів після формування партії насіння, а для в’язових не пізніше 3-х днів. Повторний зразок відбирається за місяць до закінчення терміну дії посвідчення про кондиційність насіння. Відбір середнього зразка починається з відбору виїмок.

Виїмка – це невелика кількість насіння, що вибирається з партії за 1 раз. Для крупного насіння беруть 30 виїмок, а для дрібного 15. Виїмки роблять за допомогою щупа або рукою. З відібраних виїмок складають вихідний зразок. Він повинен бути в 10 раз більший за середній зразок. Потім оформляється середній зразок, він формується в результаті хрестоподібного ділення вихідного зразка. Для цього вихідний зразок висипають на чисту гладеньку поверхню, ретельно перемішують, вирівнюють і за допомогою лінійки роблять квадрат, для дрібного насіння висота квадрата повинна дорівнювати 3 см, а для крупного 10 см. З двох протилежних трикутників насіння прибирається, а ті, що залишилися знову перемішують, і так до тих пір поки кількість насіння не буде відповідати вазі середнього зразка відповідної породи.

Середній зразок вкладають в чистий з щільної тканини продизенфікований мішечок, в середину якого кладеться етикетка. Мішок зав’язують шпагатом і вкладають в посилочний ящик, також туди кладуть копію паспорта, і 1 екземпляр акту відбору середнього зразка, а другий екземпляр залишається в лісництві, а третій здається в бухгалтерію. Середній зразок повинен бути відправлений на КНС не пізніше 2-х днів після його відбору. Жолуді і каштани перевіряють на місцях.