Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Розділ 2 Охорона праці

1 Стан охорони праці в лісництві

Загальний стан охорони праці знаходиться на високому рівні. Під час прибуття на підприємство було проведено мені первинний і вступний інструктаж. Проводив його, інженер з охорони праці на підприємстві. Після чого спеціаліст по ОП зробив записи і поставив підпис про те що інструктаж був проведений, і я зробив підпис про те , що прослухав інструктаж. Аналіз виробничого травматизму - нещасних випадків не було.

2 Гігієна праці і виробнича санітарія

Вивчення виробничого середовища і його вплив на умови праці, здоров’я робітників з метою розробки комплексу організаційних ,санітарно-профілактичних та лікувально-профілактичних заходів і є предметом гігієни праці і санітарно - побутових умов, які мають велике значення. Найважливішими завданнями є запобігання захворювань людей і забезпечення робітників засобами індивідуального захисту.

На підприємстві всі робітники згідно норм і правил очищують спецодяг .На території лісгоспу є їдальня, яка обслуговує робітників, з цієї ж їдальні гарячий обід довозиться на робочі ділянки.

Автомобільним транспортом робітники лісництв підвозяться до місць роботи. Всі лісозаготівельні роботи, бригади забезпечені пересувними вагончиками.

Згідно комплексного плану за 2010рік на підприємстві проведено значний обсяг робіт покращення умов праці та приведення в належний стан технологічного обладнання.

Для покращення стану виробничої гігієни праці в лісництві запроектовано комплекс заходів по їх покращенню, а саме: ремонти обігрівального вагончика, обладнання кімнати для обігріву і приймання їжі, забезпечення працюючих в зимовий період гарячими обідами, гарячою водою, придбання нових шаф для зберігання одягу, забезпечення робітників спецодягом.

Таблиця 2.1 - Забезпечення спецодягом робітників ДП «Чигиринське ЛГ»

Назва

Норма

Кількість робітників

Потрібно спец одягу на рік

Фактично забезпечено

Костюм б/п

1 комплект на рік

4

4

4

Фуфайка

1шт на 3р.

12

10

5

Рукавиці

1 пара на/міс

12

1500

1500

Чоботи кирзові

1 пара на/рік

12

10

10

Захисні казки

12

12

12

3 Вступний інструктаж

Вступний інструктаж з охорони праці проводиться з усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну чи тимчасову незалежно від освіти). Його проводять також з працівниками, які прибули у відрядження і приймають участь у виробничому процесі, також його проводять з студентами, курсантами, учнями, що прибули на підприємство для проходження практики або виконання якоїсь роботи.

Проводить інструктаж спеціаліст служби ОП підприємства або особа призначена для таких цілей (в л/г у віддалених лісництвах від контори ці обов’язки покладають на лісничого).

Програма цього інструктажу розробляється службою ОП підприємства і затверджується керівником підприємства. Інструктаж проводять в кабінеті ОП, індивідуально або групою осіб, які влаштувалися на роботу. При цьому може зачитуватись інструкція, фільм, діафільм, використовуватись технічні засоби навчання.

Орієнтовний перелік питань:

  1. Загальні відомості про підприємство.

  2. Загальні правила поведінки працюючих.

  3. Основні положення закону про ОП, про працю на підприємстві (робочий час, час відпочинку, перерви, положення колективного договору).

  4. Правила внутрішнього трудового розпорядку, покарання за їх порушення.

  5. Система управління ОП на підприємстві, основні шкідливі та небезпечні фактори, що діють на виробництві.

  6. Засоби індивідуального та колективного захисту.

  7. Пожежна безпека. До-лікарська допомога при нещасних випадках.

Після інструктажу робиться запис у журналі реєстрації, де ставляться підписи: осіб хто проводив і хто слухав. Сторінки журналу повинні бути пронумеровані і скріплені печаткою.