Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бодня Ігор.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
279.04 Кб
Скачать

Первинний інструктаж.

Первинний інструктаж проводиться з усіма новоприйнятими на роботу працівниками перед початком роботи. Його проводять з робітниками, які переводяться з одного цеху в інший на цьому підприємстві; а також з студентами-практикантами, під час л/г робіт або виконання нових для них робіт.

Проводять цей інструктаж на робочому місці індивідуально, безпосередній керівник робіт (майстер).

Програма інструктажу розробляється керівником підрозділу, узгоджується службою ОП підприємства та затверджується керівником, тобто вона відтворює інструкцію з ОП по даному робочому місці.

Орієнтовний перелік питань наступний:

  1. Загальні відомості про технологічний процес (обладнання, інструменти). Основні небезпечні і шкідливі фактори, що виникають при цьому.

  2. Безпечна організація та утримання робочого місця.

  3. Небезпечні зони машин, механізмів, пристосувань. Порядок підготовки їх до роботи, безпечні прийоми роботи.

  4. Засоби індивідуального захисту на робочому місці.

  5. Схема безпечного переміщення.

  6. Характерні причини аварій або нещасних випадків на робочому місці, засоби запобігання цим аваріям, практика використання пожежного обладнання, до-лікарська допомога.

Після проведення інструктажу особа, яка його проводить здійснює оцінку знань, методом усного опитування або тестуванням. При відповідності знань вимогам первинного інструктажу робиться запис в журналі реєстрації інструктажів з питань ОП, де ставляться підписи: того хто слухав і того хто проводив (вимоги до оформлення такі ж, як і при вступному інструктажі).

Після цього з метою оцінки практичних навиків виконання роботи робітник наказом по підприємству направляється на стажування терміном від 2 до 15 змін під керівництвом досвідченого робітника або бригадира. Тільки після проходження стажування робітник може допускатися до самостійної її виконання, але перед цим повторно ставляться підписи: того хто проходив та під керівництвом кого воно проходило.

Проводиться з усіма працівниками на робочому місці для робіт з підвищеною небезпекою один раз у квартал. На всіх інших роботах Повторний інструктаж.

1 раз в 6 місяців. Цей інструктаж проводить безпосередній керівник робіт. Програма цього інструктажу повністю відповідає програмі первинного. (див. вище).

Позаплановий інструктаж.

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або в кабінеті з ОП в наступних випадках:

  1. При введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів з ОП, а також при внесенні змін та доповнень до них.

  2. При зміні технологічного процесу, заміні або модернізації устаткування, інструменту, сировини.

  3. При порушені працівником вимог нормативних актів про ОП, що могло призвести до травмування або призвело.

  4. На вимогу вищестоящих органів.

Проводить цей інструктаж безпосередній керівник робіт. Може проводити спеціаліст служби ОП підприємства. Програма інструктажу повинна відповідати питанню, що виноситься на інструктаж. Запис робиться в журналі реєстрації з питань ОП, де ставлять підписи.