Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора ОНДР.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

18.Аналіз та синтез, наведіть приклади

Синтез - це процедура з'єднання отриманих в результаті аналізу частин об'єктів, їх сторін або властивостей в єдине ціле, розгляд способу зв'язків та відносин частин, без чого неможливо справді наукове пізнання цього предмета.  Аналіз і синтез використовуються як в розумовій, так і в практичній, зокрема експериментальної, діяльності. У різних науках використовуються специфічні способи аналізу та синтезу і в кожній області є спеціальні методи.  У загальному сенсі мислення в цілому є «аналіз-синтез», розчленування предметів свідомості та їх об'єднання. Він зароджується вже на щаблі чуттєвого пізнання, коли ми розкладаємо явища на окремі сторони і властивості, виділяючи їх форму, колір, величину, складові елементи і т.д. Пізнаючи предмети, ми проводимо аналіз. Виділені частини можуть стати предметом самостійного, більш глибокого вивчення, між ними можуть бути встановлені певні взаємовідносини і залежності. Будь-яке мислення є встановлення якихось відносин між зафіксованими в думці предметами або їх сторонами, тобто синтез. Подальший синтез відновлює цілісність об'єкта, однак після його аналітичного дослідження ми більш глибоко усвідомлюємо структуру цієї цілісності. Співвідношення синтезу і аналізу є певний процес. В основі його лежить зв'язок абстракцій, в яких здійснюється мислення. Процедури аналізу і синтезу є необхідним елементом будь-якого наукового пізнання. Аналіз є звичайно його першою стадією, коли дослідник переходить від нерозчленованого опису досліджуваного об'єкта до виявлення його будови, складу, а також його властивостей і ознак.  У процесі наукового пізнання синтез, як правило, слідує за аналізом. Синтез виступає не як метод конструювання цілого, а як метод подання цілого у формі єдності знань, отриманих за допомогою аналізу. У синтезі відбувається не просто об'єднання, а узагальнення аналітично виділених і вивчених особливостей об'єкта. Положення, одержувані в результаті синтезу, включаються в теорію об'єкта, яка, збагачуючись і уточнюючи, визначає шляхи нового наукового пошуку. Структурно єдність аналізу і синтезу означає як взаємозалежність знань (аналітичного і синтетичного) або завдань дослідження, так і характеристику способуздійснення кожної з них окремо. Вже елементарний процес відображення найпростішої координації та її різних елементів є одночасно і аналіз і синтез в сенсі отримання аналітичного знання за допомогою синтезу та синтетичного знання за допомогою аналізу.  У науковому пізнанні дедуктивний метод є окремим випадком аналізу, а індуктивний метод окремим випадком синтезу. Аналіз і синтез використовуються як прийоми мислення, а індукція і дедукція як методи. 

19.Індукція та дедукція, наведіть приклади;

Індукція характерна для досвідчених наук, дає можливість побудови гіпотез, не дає достовірного знання, наводить на думку.  Говорячи про індукції, зазвичай розрізняють індукцію як метод дослідного (наукового) пізнання та індукцію як висновок, як специфічний тип міркування. Як метод наукового пізнання, індукція являє собою формулювання логічного умовиводу шляхом узагальнення даних спостереження та експерименту. З точки зору пізнавальних завдань розрізняють ще індукцію як метод відкриття нового знання і індукцію як метод обгрунтування гіпотез і теорій.  Велику роль індукція відіграє в емпіричному (дослідному) пізнанні. Тут вона виступає:  · Одним з методів освіти емпіричних понять;  · Основою побудови природних класифікацій;  · Одним з методів відкриття причинно-наслідкових закономірностей і гіпотез;  · Одним з методів підтвердження і обгрунтування емпіричних законів. 

Розрізняють декілька видів індукції:  1. Перелічувальні або загальна індукція.  2. Елімінатівная індукція (від латинського eliminatio - виняток, видалення), що містить в собі різні схеми встановлення причинно-наслідкових зв'язків.  3. Індукція як зворотна дедукція (рух думки від наслідків до підстав).  Процес логічного висновку, в результаті якого здійснюється перехід від посилок до наслідків на основі застосування правил логіки, називають дедукцієюДедуктивні умовиводибувають: умовно категоричні, розділово-категоричні, дилеми, умовні умовиводи і т.д.  Дедукція - метод наукового пізнання, який полягає в переході від деяких загальних посилок до приватних результатами-наслідків. Дедукція виводить загальні теореми, спеціальні висновки з досвідчених наук. Дає достовірне знання, якщо вірна посилка. Дедуктивний метод дослідження, полягає в наступному: для того, щоб отримати нове знання про предмет або групі однорідних предметів, треба, по-перше знайти найближчий рід, до якого входять ці предмети, і, по-друге, застосувати до них відповідний закон, властивий всьому даного роду предметів; перехід від знання більш загальних положень до знання менш загальних положень.  У цілому дедукція як метод пізнання виходить з вже пізнаних законів і принципів. Тому метод дедукції не дозволяє отримати змістовно нового знання. Дедукція є лише спосіб логічного розгортання системи положень на базі вихідного знання, спосіб виявлення конкретного змісту загальноприйнятих посилок. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]