Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5. Побудова таблиць.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
8.33 Mб
Скачать

5.2. Проектування електронної таблиці

Розглянемо процес проектування ЕТ на прикладі. З цією метою проведемо прогнозування фінансової діяльності підприємства протягом 5 років.

С початку формується структура ЕТ. Користувачем задаються показники економічної діяльності підприємства за поточний рік. Дані для всіх наступних років, розраховуються на основі припущень про характер їх змін у майбутньому. Ці дані розташовані в лівому нижньому куті (рис. 5.6.)

Рис. 5.6. Прогноз діяльності підприємства

Витрати і продажні ціни визначаються з урахуванням заданого росту цін. При зміні даних допущень, ЕТ повинна негайно перерахувати значення усіх прогнозованих фінансових показників. Для цього ЕТ проектується таким чином, щоб прогнозовані параметри визначалися за формулами, які залежать від вхідних (початкових) прогнозованих допущень.

Розробка будь-якої ЕТ починається з вибору цілі. ЕТ, яка проектується з метою фінансового прогнозування, повинна кожний раз перераховувати фінансові показники підприємства при зміні прийнятих прогнозованих допущень.

Побудова ЕТ починається з введення назв стовпців та рядків. Стовпцями у нашій таблиці є роки, які складають прогнозований період, а рядками – прогнозовані фінансові показники. Крім того, в таблицю входять прогнозовані допущення. Далі вводяться дані першого року (у нашому випадку 2005), які частково задаються у вигляді числових даних (об’єм продажу, продажна ціна), а частково – як формули. Так, наприклад, в комірку В5 записується формула для обчислення доходу =В3*В4, а в комірку В7 – формула для обчислення прибутку =В5-В6. Одночасно вводяться числові дані, які виражають прогнозовані припущення.

Найбільш складний момент проектування нашої таблиці – це введення формул в стовпець другого року (2006). Ці формули враховують результати першого року і крім того, відображають прогнозовані допущення. Так наприклад, об’єм продажу у 2006 р. визначається як об’єм продажу 2005 р., помножений на відсоток зростання, який вказаний у прогнозних припущеннях.

Обсяг продаж 2006 = (1+% зростання) * обсяг продаж 2005

Перерахунок інших параметрів з стовпця В у стовпець С виконується аналогічно. Таким чином, інші стовпці (D,E,F) заповняються простим копіюванням формул, які містяться у стовпці С. Команда копіювання при цьому, автоматично підстроїть відносні адреси які в них містяться. В кінці роботи, можна захистити спроектовану ЕТ від внесення змін (за винятком комірок, які містять прогнозовані допущення).

Побудована ЕТ дає можливість будувати різноманітні фінансові прогнози, змінючи прогнозовані допущення.

5.3. Розподіл та закріплення областей електронної таблиці

Розподіл областей означає що відображуване поле ЕТ розбивають на дві або чотири частини, кожну з яких можна переглядати окремо, тобто прокручувати. Закріплення областей ЕТ відрізняється від розподілу тим, що верхня або ліва частини не прокручуються, – вони „заморожені”. Доцільно закріплення і розподіл областей використовувати при прокручуванні великих таблиць, коли необхідно, щоб їх заголовки залишались на місці. Закріплення і розподіл областей ЕТ доцільно також використовувати для постійного відображення значень, які знаходяться у верхній частині таблиці, для того, щоб їх можна було використовувати в формулах, які вводяться у нижній частині таблиці.