Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДРЕ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
390.66 Кб
Скачать

51.Ціни як інструмент дре. Методи регулювання цін.

Через ціни та їх рух ринковий механізм опосередковано впливає на економічні явища і процеси: виробництво,інвестиції,інновації,науково-технічні дослідження і розробки,інфляцію,споживання,витрати і виробництво,реалізацію продукції та її якість. Проте ціни як інструмент ДРЕ не здатні діяти в умовах відсутності ринкової інфраструктури та за низького рівня конкуренції.

Рівень,динаміка і структура цін відображають стан економіки. Самі ціни мають сильний вплив на :

- структуру господарства;

- умови капіталовкладень (інвестицій);

- стійкість національної валюти;

- соціальну атмосферу.

Тому, впливаючи на ціни можна впливати на інші об’єкти за рахунок:недопущення інфляції, сприяння нормальній конкуренції, підтримання прожиткового мінімуму.

Методи регулювання цін:

1.Прямі: встановлення фіксованих цін і тарифів на найважливіші товари та послуги, застосування граничних цін, впровадження декларування зміни цін,заморожування, блокування цін на певний період, встановлення цін на підакцизні товари.

2.Непрямі: диференціація рівня ставок товарних податків, зміни облікової ставки податків, розміру грошової емісії, зміна ставок ввізного мита, запровадження граничних рівнів рентабельності.

Вибір конкретних методів ДР цін залежить від рівня ринкових відносин НЕС.

52.Цілі деп, які досягаються за допомогою цінового регулювання:

- запобігання руйнівному впливу ринкових цін на економіку в період криз і соціально-економічних перетворень та потрясінь – здійснюються за допомогою методів прямого впливу, напр.,встановлення фіксованих цін на найважливіші товари;

- стримування інфляції за допомогою політики «стримування доходів-цін». Застосовують тимчасове заморожування цін, граничні рівні рентабельності, дотування виробництва важливих споживчих товарів;

- забезпечення доступу до товарів першої необхідності всім соціальним групам населення незалежно від рівня їх доходів - за допомогою підтримки низьких цін на товари першої необхідності;

- захист внутрішнього ринку і національного виробника від негативного впливу зовнішньої конкуренції в умовах лібералізації ЗЕД та торгівлі, яка може призвести не тільки до зниження виробництва й зростання безробіття ,але і до стимулювання ефективної роботи виробників, ресурсозбереження, підвищення якості продукції - здійснюється через дотування нац..виробників, ввізного мита на імпорт;

- стримання монополізму(як наслідок,підвищення цін та скорочення пропозиції та забезпечення конкурентного середовища на ринку шляхом запровадження ДР цін і тарифів підприємств-монополістів.

53.Система органів державного регулювання цін.

Реалізацією ДР цін в Україні займаються:

- на загальнодержавному рівні – Міністерство економічного розвитку і торгівлі України,Антимонопольний комітет;

- на регіональному рівні – управління з питань цінової політики місцевих органів виконавчої влади;

- на відомчому рівні – міністерства і відомства.

Функції Міністерства економічного розвитку і торгівлв в галузі цінової політики і ціноутворення :

- формування та реалізація цінової політики у країні;

- аналіз і прогнозування динаміки цін і тарифів;

- розробка пропозицій щодо регулювання цін та стримування інфляції;

- здійснення методологічного керівництва, діяльність органів управління різного рівня щодо питань ціноутворення й управління цінами;

- встановлення цін на природний газ, тарифів на його транспортування, цін для населення.

Управління з питань цінової політики місцевих органів виконавчої влади (держадміністрацій) відповідно до чинного законодавства мають ширші повноваження у питаннях ціноутворення. Мають право регулювати ціни на паливно-енергетичні ресурси для населення, водопостачання, граничні рівні рентабельності, граничні рівні торговельних націнок.

Міністерства і відомства здійснюють цінову політику в межах сфер своєї компетенції за погодженням з М-вом ек.розвитку і торгівлі,НБУ,АК.

Антимонопольний комітет визначає підприємства, що займають монопольне становище на ринку і перелік продукції, ціни на яку підлягають державному контролю та регулюванню у контексті антимонопольної політики.

Загальний нагляд та контроль за дотриманням цінової дисципліни в Україні забезпечує Державна інспекція з контролю за цінами Міністерства ек. розвитку і торгівлі, яка в межах компетенції здійснює: контроль за затвердженням і застосуванням цін, захист законних інтересів громадян, прийняття рішень щодо застосування фінансових санкцій та штрафів.