Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК ТЕМА 9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
131.58 Кб
Скачать

Держава як конституційно-правовий інститут і. Тези лекції

  1. Конституційні характеристики держави.

  2. Конституційно-правовий статус державних органів.

§1. Конституційні характеристики держави

Держава (як конституційно-правовий інститут) - це сукупність органів влади, які діють у масштабі всієї країни, суб'єкта федерації чи автономного утворення, разом з виборчим корпусом названих вище територіальних одиниць.

Інакше - під державою як суб'єктом конституційного права розуміють державні, точніше державоподібні утворення (хоча суб'єкти федерації, автономні утворення - державами у повному розумінні цього слова не можуть бути).

Примусовий характер влади держави відрізняє її від інших політичних інститутів, робить її основою політичної системи. Свою роль в політичній системі держава виконує через певні функції:

  • політичну;

  • економічну;

  • соціальну;

  • ідеологічну.

Сучасні конституції містять наступні конституційно-правові характеристики:

1. Соціальна держава. Ідея соціальної держави по-різному тлумачиться в зарубіжній конституційній теорії. Найбільшу увагу їй приділено в німецькій юридичній літературі. Іноді цю ідею пов'язують з узагальненим поняттям соціальної справедливості, наявністю певного рівня еко­номічного добробуту і культури, доступного усім верствам і групам населення. В іншому випадку вважають, що ідея соціальної держави відображає посилення ролі держави в ре­гулюванні різного роду соціально-економічних процесів. Водночас вказують на визнання суспільством відповідальності перед його членами.

2. Правова держава - це держава, яка проголошує непорушність прав людини і громадянина, встановлює механізм гарантій цих прав, незалежність судів, діє через свої органи тільки у рамках закону, вищим з яких є конституція, де панує пріоритет норм міжнародного права над нормами національ­ного права, верховенство права.

3. Демократична держава - це держава, організація якої відкриває громадянам та їх об'єднанням можливість формування державних органів, впливу на зміст державних рішень, реалізує вимоги щодо реалізації в цих рішеннях своїх соціальних інтересів.

4. Світська держава - це держава, де основним принципом є відокремлення церкви від держави і школи від церкви (Конституції Італії (ст.7), Франції (ст.1)). Протилежністю світської держави є теократична держава, де державна влада належить церковній ієрархії.

§2. Конституційно-правовий статус державних органів

Становище кожного державного органу, яке регулюється правовими нормами, складає його правовий статус. Правовий статус державного органу включає :

  1. Соціальне призначення цього органу, яке знаходить свій вираз в його завданнях.

  2. Невід'ємний елемент правового статусу державного органу - його компетенція, яка складається з його функцій та повноважень (К=Ф+П).

  3. Компетенція державного органу реалізується тільки в його актах і діях. "Державний орган може тільки те, що дозволено законом" - таким є основний принцип його діяльності.

  4. Важливим елементом статусу державного органу є порядок його формування (частіше обрання або призначення).

  5. Внутрішня організація.

  6. Порядок роботи державного органу, його процедура.

  7. У багатьох державних органів елементом правового статусу є відповідальність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]