Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт переробленний.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
394.75 Кб
Скачать

Тема 3. Формування власного капіталу підприємств

Будь-яка фінансова діяльність суб’єктів господарювання розпочинається із формування його власного капіталу, тобто матеріальних, грошових і фінансових вкладень, які достатні для ведення господарської діяльності і створення додаткової вартості.

Відповідно до П(С)БО 1 власний капітал підприємства – це підсумок першого розділу пасиву балансу, тобто перевищення балансової вартості активів підприємства над його зобов’язаннями.

Основними складовими частинами власного капіталу є:

  • статутний капітал – загальна вартість активів, які є внеском власників, учасників капіталу підприємства або виділені державою на правах повного господарського відання;

  • пайовий капітал – це сума пайових внесків членів спілок, добровільно розміщених у товаристві відповідно до установчих документів для здійснення його фінансово-господарської діяльності;

  • додатковий вкладений капітал – це сума, на яку вартість реалізації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість;

  • інший додатковий капітал – це сума дооцінки необоротних активів, вартість активів безкоштовно переданих підприємству від інших юридичних та фізичних осіб;

  • резервний капітал – це сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок чистого прибутку;

  • нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – це сума прибутку, що реінвестується у виробництві;

  • неоплачений капітал – це сума заборгованості власників за внесками до статутного капіталу;

  • вилучений капітал – це фактична вартість акцій власних емісій, викуплених товариством й його учасників.

На Неполоковецькому комбінаті хлібопродуктів основними складовими власного капіталу є: статутний капітал, інший додатковий капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток).

Інформація про наявність та рух власного капіталу розміщена в звіті про власний капітал (додаток 7,8)

Власний капітал Неполоковецького КХП в 2010 році становив 21466 тис.грн., а в 2011 році він становить 21862 тис.грн., тобто збільшився на 396 тис.грн.

Найбільшу частку у власному капіталі в 2010 році займав інший додатковий капітал– 1797 тис.грн.,нерозподілений прибуток –(-1484) статутний капітал – 21153 тис.грн.

В 2011 році розмір нерозподіленого прибутку склав (-1088),розмір іншого додаткового капіталу не змінився і становить 1797, також розмір статутного капіталу залишився без змін.

Зменшення власного капіталу відбулося за рахунок збільшення в 2011 році нерозподіленого прибутку на 396 тис.грн.

Аналіз показників оборотності та ефективності використання власного капіталу відображено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1.

Аналіз показників оборотності та ефективності використання власного капіталу ДП «Неполоковецький КХП»

Показники

2010 рік

2011 рік

Відхилення, +/-

Коефіцієнт обертання власного капіталу, оборотів

1,672

2,239

0,567

Тривалість обороту власного капіталу, днів

218

163

-55

Коефіцієнт завантаження капіталу

0,598

0,447

-0,151

Дані таблиці 1.1 показують, що коефіцієнт обертання власного капіталу збільшився за 2011 рік в порівнянні з 2010 роком на 0, 567, що є позитивною тенденцією. Коефіцієнт завантаження на підприємстві в 2011 році зменьшився на 0,151, що є позитивним для підприємства, оскільки фактично сума власного капіталу, що була використана для отримання однієї гривні від реалізації продукції збільшилася. На ДП «Неполоковецький КХП» фактичний час обертання коштів в 2011 році в порівнянні з минулим роком зменьшився на 55 днів і становить 163 дня.

З вище проведеного аналізу видно, що завод ефективно використовує власний капітал.

Сутність власного капіталу підприємства проявляється через його функції:

  • функція заснування та введення в дію підприємства;

  • функція відповідальності та гарантії;

  • захисна функція;

  • функція фінансування та забезпечення ліквідності;

  • база для розподілу майна;

  • функція управління та контролю;

  • рекламна функція.

Для більшості підприємств основним елементом власного капіталу є статутний капітал. Розмір статутного капіталу значною мірою відображає масштаби діяльності підприємства, впливає на можливості зовнішнього фінансування і ділову репутацію підприємства.

Початковий розмір статутного капіталу підприємства фіксується в статуті чи установчому договорі, які в обов’язковому порядку подаються до державних органів виконавчої влади під час державної реєстрації.

Зростання обсягу виробництва товарів та послуг потребує від підприємства нарощення свого статутного капіталу. Розмір статутного капіталу (фонду ) після повної оплати всіх раніше випущених акцій може %та збільшено шляхом:

  • додаткового випуску акцій;

  • збільшення номінальної вартості акцій.

Рішення про збільшення статутного капіталу (фонду) приймається вищим органом Товариства. Збільшення статутного капіталу (фонду) Товариства для покриття збитків не допускається.

  • Оплата вартості акцій Товариства може здійснюватися грошовими коштами (в тому числі в Іноземній валюті), цінними паперами, іншим речами або майновими чи іншими відчужуваними правами, що мають вартісну оцінку, якщо інше не встановлено законодавством України.

  • При додаткових емісіях акцій Товариства акції повинні бути оплачені у повному обсязі у строки, встановлені у рішенні про випуск акцій, але не пізніше одного року після реєстрації змін до статуту, пов'язаних із зміною розміру статутного капіталу (фонду) Товариства.

  • розмір статутного капіталу (фонду) може бути зменшено шляхом:

  • зменшення номінальної вартості акцій;

  • купівлі Товариством частини випущених акцій з метою зменшення їх загальної кількості.

Рішення про зменшення статутного капіталу (фонду) приймається вищим органом Товариства. Зменшення статутного капіталу (фонду) Товариства допускається після повідомлення про це всіх його кредиторів у порядку, встановленому чинним законодавством України. Інформація про визнання недійсними акцій, не поданих у встановлений термін для анулювання згідно з рішенням Товариства про зменшення розміру статутного капіталу (фонду), здійснюється шляхом надсилання персонального повідомлення кожному акціонеру рекомендованим листом або врученням його під розпис. Персональне повідомлення власників іменних акцій про зміну номінальної вартості акцій (деномінацію акцій) здійснюється шляхом надсилання рекомендованим листом або врученням його під розпис. Товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу (фонду) та зареєструвати відповідні зміни до Статуту у встановленому порядку, якщо після закінчення кожного фінансового року вартість чистих активів Товариства виявиться меншою від статутного капіталу (фонду). Рішення про зміну розміру статутного капіталу (фонду) набуває чинності з моменту внесення цих змін до державного реєстру. Одним із головних питань в діяльності підприємства є вартість капіталу. Це питання є актуальним як до позикового капіталу, так і до власного. Враховуючи те, що підприємство не користується кредитами банків, тому вартість позикового капіталу визначати просто недоцільно. Визначимо вартість власного капіталу.