Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MATERIALI_DO_MODUL_NOYi_KONTROL_NOYi_ROBOTI_Z_F...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

16. Рух як атрибут буття. Рух, спокій, розвиток, їх співвідношення.

Рух – найважливіший атрибут матерії, спосіб її існування. Узагальнене визначення категорії "матерія" має базуватися на тому, що це — об'єктивно реальне буття світу в часі, просторі, русі, детерміноване і пізнаванне людиною. Рух включає в себе всі процеси у природі і суспільстві. У загальному випадку рух – будь-яка взаємодія матеріальних об’єктів, зміна їх станів. У світі немає матерії без руху, як немає і руху без матерії. Тому рух вважається абсолютним, на той час як спокій – відносним: спокій – лише один з моментів руху. Тіло, що перебуває у стані спокою відносно Землі, рухається відносно Сонця. Розвиток — це закономірна якісна зміна матеріальних та ідеальних об'єктів, яка має незворотний і спрямований характер. Це — загальна властивість матерії, її найважливіша ознака. Розвиток — це насамперед зміна, рух, але не будь-яка зміна є розвитком. Розвиток є тільки тим типом руху, який характеризує перехід від одного якісного стану до іншого, від старого до нового, або є удосконаленням даного стану і даної якості, сходження на новий, вищий ступінь. Рух — це будь-яка зміна матерії, це внутрішньо пов'язана єдність буття й небуття, тотожності й відмінності, стабільності й плинності, того, що зникає, з тим, що з'являється. Тому розвиток можна вважати вищою формою руху. В залежності від якісної специфіки і форми матерії відрізняють: розвиток неорганічної матерії, розвиток органічної матерії, розвиток суспільної форми матерії (суспільства), розвиток свідомості і її форм. Розвиток завжди зв’язаний із внутрішніми суперечностями і перетвореннями в структурі системи, речі, явища, характеризується поступальністю і етапністю. Властивості розвитку: 1. Відтворення старого; 2. Виникнення нового. Рух виявляється у багатьох формах. В процесі розвитку матерії з’являються якісно нові і більш складні форми руху. Кількість форм руху безкінечна, рух невичерпний за своєю багатоманітністю як і матерія. Ф.Енгельс виділив 5 форм руху: Механічна (переміщення матеріальних об’єктів у просторі), особливість якої в тому, що вона включається як момент в усі інші форми руху, хоча чим складніша форма руху, тим менше вона може бути зведена до механічного переміщення; Фізична охоплює цілий комплекс різних видів руху. Це й процеси, які відбуваються всередині атома, його ядра, рух електричних частинок, полів тощо; Біологічна форма руху – процеси,які здійснюються в живому організмі, рух білкових тіл; Хімічна форма руху – рух, який здійснюється на молекулярному рівні; Соціальна форма руху – найвища форма руху; всі процеси, які виникають і відбуваються в суспільному житті, включаючи і духовну його сферу. Носій соціальної форми руху – людина – розумна суспільна істота, дії якої носять цілеспрямований, усвідомлений характер.

17. Що таке простір? Що таке час? Визначте загальні і специфічні ознаки простору і часу.

18. Що таке свідомість? Визначте структуру свідомості.

19. Матеріальне і ідеальне, їх співвідношення в основних напрямках філософського знання.

20. Як співвідносяться між собою «свідоме» і «несвідоме»? Охарактеризуйте складові психіки індивіда за З.Фрейдом.

21. В чому полягає новизна поглядів З.Фрейда і К.Юнга на структуру і функції свідомості? Щоб Ви визначили як архетип українського народу?

22. Свідомість і мова. Чи тотожні поняття «мова» і «мовлення»? Хто з видатних лінгвістів доводив єдність мови і мислення?

23. Чи існує межа між людським розумом і штучним інтелектом? Чим може визначатися ця межа?

24. Пізнання як процес. Роль практики в пізнанні людиною світу.

25. Що таке агностицизм? Назвіть представників цього напрямку в історії філософії. Чи є агностики серед матеріалістів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]