Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМООЦІНКА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

Обговорення отриманих результатів дослідження

Ми, що з студентів, успішних у професіональній діяльності, за методикою Дембо – Рубінштейн середній показник самооцінки за групою становив 75 балів. Такий рівень середнім, до того ж час що межує з завищеною самооценкой.

Особливо високими виявилися результати із таких шкалам як «Зовнішність» - 76 балів, «Впевненість у собі» - 79 балів, «Розумові здібності» - 80 балів. По зазначеним шкалам показник самооцінки перебуває в завищеній уровне.

Позаяк у нашому дослідженні у цій групі піддослідних лише одне чоловік, то високий показник за шкалою «Зовнішність», можливо, обумовлений тим, що більш трепетно ставляться до свого образу, ніж чоловіки. Успішні у професіональній діяльності жінки оцінили свій вигляд високими балами, а й у декого з тих показник за цим пунктом завищений: ПОКЛИК – 78 балів, БОА – 87 балів, СІН – 86 балів, ЛВА – 85 балів, КЕН – 76 балів. Але й чоловік також високо оцінив цю характеристику (ЛІБ – 75 баллов).

За шкалою «Впевненість у собі» видно вищий результат. Тут самооцінка завищена майже в усіх учасників експерименту у цій групі: ОЕЛ (ж) – 82 бала, ПОКЛИК (ж) – 79 балів, ЛЛВ (ж) – 78 балів, БОА (ж) – 87 балів, ЛІБ (м) – 86 балів, НСА (ж) – 78 балів, СІН (ж) – 85 балів, МНА (ж) – 82 бала, КЕН (ж) – 76 балів. І тільки в трьох досліджуваних з дванадцяти самооцінка у цій шкалою перебуває у рамках середнього уровеня: СТА (ж) – 67 балів, ЛВА (ж) – 71 бал і КИА (ж) – 75 балів, але показники розташовані в «верхньої» кордоні середній рівень самооцінки, ближчі один до високому його проявлению.

Найвищий бал виявлено нами за шкалою «Розумові здібності». Тут у чотирьох піддослідних самооцінка міститься у межах середній рівень, але, тим щонайменше, вона занадто близька до завищеною, більше розглянутим шкалою «Впевненість у собі»: ОЕЛ (ж) – 74 бала, ПОКЛИК (ж) – 75 балів, СТА (ж) – 73 бала, БОА (ж) – 73 бала. В інших восьми студентів завищеному рівні самооцінки з цієї шкалою: ЛЛВ (ж) – 92 бала, ЛІБ (м) – 83 бала, НСА (ж) – 81 бал, СІН (ж) – 89 балів, МНА (ж) – 81 бал, ЛВА (ж) – 76 балів, КЕН (ж) – 83 бала, КИА (ж) – 82 балла.

Найкоротший кількість балів даної групою піддослідних набрано по шкалою «Уміння багато робити власноручно», але цей результат можна назвати маленьким, оскільки його значення становить 68 балів, тобто майже збігаються з найвищим результатом за деякими шкалам групи неуспішних в професійної діяльності студентів. З цієї шкалою лише двох із піддослідних, що у групі успішних щодо навчання студентів, проставили завищену оцінку: ЛВА (ж) – 81 бал і КЕН (ж) – 85 баллов.

Середня у групі оцінка за залишеними двом шкалам однозначна і становить 73 бала. Вона також близька до завищеному уровню.

Слід зазначити, власне завищеною самооцінки ми спостерігали в жодного учасника цієї групи, а занижену самооцінку не виявили в жодного успішного у професіональній діяльності испытуемого.

Інакше кажучи, результати цієї групи мають певну стабільність: ми не бачили ні занижених, ні до крайнього краю завищених оцінок. Піддослідні майже однозначні в виставлених оценках.

Тепер перейдём до обговорення результатів, отриманих за методикою Будасси.

У групи успішних у професіональній діяльності студентів у цілому середній результат самооцінки (коефіцієнт ранговій кореляції дорівнює 0,57 балів). Нижча оцінка належить випробуваному ЛЛВ (ж) і як 0,4 бала (середній рівень самооцінки). Найвищу оцінку у цій групі ми бачимо в випробуваного СІН (ж), вона дорівнює 0,97 балів - нереалістично висока самооцінка, як і в другого випробуваного цього рівня - ЛВА (ж) – 0,81 бал. Також у групі присутні 2 високих показника самооцінки (ОЕЛ (ж) – 0,69 бала і СТА (ж) – 0,77 бала); 1 показник вищий за середній (КЕН (ж) – 0,49 бала) і аналогічних сім середні показники самооцінки (таблиця на з. 63).

Ми, що жодного показник по самооцінці в даної групи піддослідних не опустився нижчий від середнього рівня, навпаки, у 5 з 12 студентів самооцінка завищена і навіть нереалістично высока.