Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
САМООЦІНКА.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
212.48 Кб
Скачать

1.4. Професійне самосвідомість.

На етапі професійного розвитку суб'єкта відбувається подальше входження у систему межлюдских взаємин у даної професійної спільності подальший розвиток, формування всіх елементів структури суб'єкта діяльності, зокрема й фахової самосвідомості (23).

Професійне самосвідомість, на думку П.О. Шавира, вперше з'являється у юнацькому віці. Він дуже тлумачить як " вибірково спрямовану діяльність самосвідомості, подчинённую завданню професійного самовизначення. У найбільш обобщённом вигляді воно проявляється у усвідомленні себе, немов суб'єкта майбутньої самостійної діяльності " (75).

С.В. Васьковская (89) трактує професійне самосвідомість як особливий феномен людської психіки, що обумовлює саморегуляцію особистістю своїх дій у професіональній сфері з урахуванням пізнання фахових вимог, своїх професійних можливостей та емоційного ставлення до як до суб'єкту професійної діяльності. По О.К. Маркової, професійне самосвідомість - це " комплекс уявлень людини себе як професіоналі, це цілісний образ себе, немов професіонала, система взаємин держави і установок себе як професіоналу " (36, с.308).

Професійне самосвідомість характеризує певний рівень самовизначення особистості. Особистість, самоопределившаяся у професійному плані, - індивід, усвідомлюючий свої життєві мети, плани, пов'язані з самореалізацією у професіональній сфері, професійні наміри (що хоче), свої особистісні й фізичні характеристики (що він належить до як), свої можливості, здібності, обдарування (що може, межі його самовдосконалення), вимоги, запропоновані діяльністю, професійної групою.

В міру зростання професіоналізму професійне самосвідомість змінюється. Воно розширюється через включення нових ознак що розвилася професії, що пред'являє нові вимоги до людині - професіоналу; змінюються самі критерії оцінювання себе, немов професіонала. Розширення професійного самосвідомості виявляється у зростанні числа ознак професійної діяльності, віддзеркалюваних у свідомості фахівця, у подоланні стереотипів образу професіонала, в цілісному баченні себе у контексті всієї професійної діяльності (там же).

Питання професійному самосвідомості перебуває у нерозривний зв'язок з проблемою самовизначення особистості. Так П.О. Шавир (75) вважає, що ступінь сформованості професійного самосвідомості випускника вузу може бути показником успішності і завершеності його професійного самоопределения.

На думку До. А. Альбухановой – славській (1), у професійному самосвідомості особистість подає себе як об'єкт в певній соціально-професійній системи та як її суб'єкт. Це було пов'язано, у- перших, з усвідомленням відповідності своїх особистісних можливостей професійним вимогам, і завданням, по-друге, з рефлексією, з удовлетворённостью, з успішністю діяльності, по-третє, з соціальним одобрением.

Зважаючи на викладене, підіб'ємо підсумки за цим пунктом: професійне самосвідомість є важливим ланкою регулювання, як поточної діяльності, і професійного розвитку суб'єкта загалом. Завершимо главу словами Е.А. Клімова, головного спеціаліста у цій галузі: " Образи самосвідомості людини (поруч із образами навколишнього світу) – необхідна основа доцільною регуляції , саморегуляції його трудовій роботи і взаємодії з які вас оточують … Людина планує і будує своє трудове діяльність із урахуванням як зовнішніх обставин і ймовірності очікуваних подій , а й особистісних якостей , функціональних станів … Розвинене самосвідомість – одна з умов формування оптимального індивідуального стилю ( " свого почерку " ) у праці, що з максимальним використанням людиною своїх сильних сторін і компенсацією недоліків … Образи самосвідомості – одна з необхідних умов перебування людиною найбільш гідного йому місця, зокрема, в професійної спільності, і навіть умова планування і побудови особистих професійних планів на етапі вибору професії " (23, с.25).

Висвітливши вышеприведённые теми, перейдём тепер до завершальної темі нашого теоретичного дослідження – питання впливу самооцінки на упешность професійної деятельности.