Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Радянська Україна в 20.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

Утворення незалежної української держави

У цих умовах Верховна Рада УРСР 24 серпня 1991 р. прийняла історичний документ — "Акт проголошення незалежності Украї­ни". Таким чином припинилося існування УРСР і з'явилася неза­лежна держава — Україна. 30 серпня Постановою Президії Верхов­ної Ради КПУ була заборонена.

1 грудня 1991 р. відбувся референ дум і вибори Президента України. 90,3% громадян, які взяли участь у референдумі, підтвердили Акт прого­лошення незалежності України. Ви­бори президента проходили на аль­тернативній основі (претенденти — М.Гриньов, Л.Лук'яненко, В.Чорно-віл, Л.Табурянський, І.Юхновський, Л.Кравчук). Президентом України став кандидат держапарату, колишній ідеолог КПУ Л.М.Кравчук, за якого віддали свої голоси 61,6% виборців, Що прийшли на виборчі дільниці.

Розпад срср та утворення снд

Після спроби реакційних сил здійснити 19-21 серпня державний переворот врятування СРСР виявилося неможливим.

Причини розпаду СРСР

/ Унітарний характер СРСР (формально Радянський Союз був федерацією, але фактично — унітарною державою). Монополія на владу належала центру, що обмежувало права республік.

/ Недоліки і помилки в національній політиці керівництва СРСР.

  • курс на формування нової спільності — радянського народу, що на практиці виявлялося в тотальному зросійщенні, в обмеженні розвитку національних культур;

  • невирішеність багатьох національних проблем (проблема кор­донів, проблема депортованих народів та ін.).

/ Суперечливі непослідовні економічні реформи спричинили розбалансованість народного господарства, поглиблення економіч­ної кризи.

/ Процеси демократизації і гласності сприяли зростанню націо­нальної свідомості й активізації національно-визвольних рухів.

/ Ослаблення в процесі перебудови центральної влади, КПРС, які забезпечували єдність СРСР.

Остаточно центральна влада втратила авторитет після заколоту 19-21 серпня. Після провалу перевороту республіки проголосили свою незалежність.

Співдружність незалежних держав

8 грудня 1991 р. у Мінську президент України Л.Кравчук, прези­дент Росії Б.Єльцин, голова Верховної Ради Білорусії С.Шушкевич констатували, що вихід республік зі складу СРСР і утворення неза­лежних держав стало реальним фактом і що СРСР як суб'єкт між­народного права і геополітична реальність припиняє своє існуван­ня. Вони підписали угоду про створення Співдружності Незалеж­них Держав (СНД), до якої можуть приєднатися республіки колиш­нього СРСР та інші країни.

До складу СНД увійшло 11 республік, причому Україна — на правах асоційованого члена (вона не визнала всіх пунктів угоди).

За час існування СНД значних економічних і політичних резуль­татів у його діяльності не досягнуто.

За деякими прогнозами, СНД розвиватиметься не шляхом гло­бальних інтеграційних процесів, а шляхом співробітництва на дво­сторонній основі в певних сферах