Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

реабилитационная программа

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
51.71 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ФАКУЛЬТЕТ ПРИРОДОЗНАВСТВА, ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ І ТУРИЗМУ

КАФЕДРА ЗДОРОВ`Я ЛЮДИНИ

Реабілітаційна програма

за підсумком виробничої практики

Студентки 4 курсу

431 групи

«Здоров’я людини»

Ляшко Вікторії

Херсон 2014

Реабілітаційна програма хворого:

Ф.І.О. Давидова Ольга Олександрівна

(паспортні дані)

Дата і час надходження в клініку: 15.09.2013, 11:25.

Стать: жіноча.

Вік: 14.

Професія, місце роботи: КЗ ХОР "Цюрупинский дитячий дім-інтернат", школярка.

Місце проживання: Херсонська обл. м. Цюрупинськ, пров. Ракитний,28

Діагноз: G80.1 ДЦП: спастична диплегія. Рухові порушення ІІІ рівня за класифікацією GMFCS. Функції руки ІІІ рівня за класифікацією MACS.

(дані суб’єктивного обстеження)

Скарги: В загалом скарг не має. Загальний стан задовільний. Емоційно адекватна. Говорить невиразно реченнями. М’язевий тонус правої руки нормальний, лівої руки підвищений, обох ніг підвищений.

Анамнез захворювання: дитина народилась від 2-ї вагітності, ускладненої загрозою переривання, 33 тижні, 2-х нормальних пологів, в гіпоксії, звагою 1650 г. Ранній психомоторний розвиток з затримкою. Відновне лікування отримувала по місцю проживання.

Анамнез життя: житлово-побутові умови хороші, харчування достатнє. Шкідливих звичок немає.

(дані об’єктивного обстеження)

Справжній стан хворого – стан задовільний. Пульс – 70 уд.в хв., задовільних властивостей. Шкіра блідно-рожева. Видимі слизові блідно-рожеві. В легенях дихання везикулярне. Серцеві тони чисті, ритм правильний. Живіт м’який, безболісний. Печінка в межах вікової норми.

(фізична реабілітація)

Етап реабілітації: Післялікарняний.

Руховий режим: Щаднотренуючий.

Засоби і методи реабілітації: ЛФК за методикою центру, масаж, вело тренування, плавання, гідрокінезотерапія.

Форми і зміст методу:

для ЛФК – РГГ, ЛГ, ДГ.

для масажу – лікувальний, сегментарно - рефлекторний.

(приблизний режим дня хворого)

7.00 – підйом.

7.30-8.00 - ранковий туалет хворих (санітарно-гігієнічні процедури). 

8.00 – РГГ ( 10 вправ для середніх і малих м’язових груп з малою амплітудою рухів і з помірною інтенсивністю виконання вправ).

8.30 - прийом ліків: Моваліс-1,5 мл. в / м № 3 ( для зняття больового синдрому); Трентал 400 мг. в / краплинно № 5 (для поліпшення мікроциркуляції і постачання тканин киснем).

8.30-9.00 – сніданок.

9.00-10.00 - лікарський обхід (реабілітолог разом із лікуючим лікарем). 

10.30 - лікувальний масаж (при ураженні суглобів нижніх кінцівок вплив на попереково-крижові і нижньо-грудні паравертебральні зони іннервації S3-S1, L5-L1, D12-D11 спинномозкових сегментів; при ураженнях суглобів верхніх кінцівок - на шийно-грудні паравертебральні зони іннервації D6-D1, C7-С3 спинномозкових сегментів. Погладжування, розтирання, розминка, вібрація.

З метою усунення гіпертонусу масажують м'язи та сухожилля сегментів, прилеглих до хворого суглоба. Вплив починають з проксимальних відділів. При захворюванні колінного суглоба масажують м'язи стегна, тазостегнового суглоба - сідничні м'язи, ліктьового суглоба - м'язи плеча і т. д. Для ліквідації випотів у суглобах і набряклості периартикулярних тканин проводять відсмоктуючий масаж. Застосовують прийоми погладжувань: площинне і обхватуюче, прасування, хрестоподібне і щипцеподібне погладжування; розтирання - гребнеподібне пиляння, штрихування, стругання; розминання - подовжнє і поперечне, валяння, зрушення, розтягування і стиснення, натискання і посмикування; вібрації - непереривиста і переривчаста, поплескування, рублення. Потім проводиться масаж дистального сегмента кінцівки і масаж здорового симетрично розташованого суглоба.

Масаж хворого суглоба: погладжування і розтирання. Обходять всю поверхню суглоба і прилеглі до нього відрізки сегментів кінцівки. Потім переходять до масування сумково-зв'язкового апарату: застосовуються поздовжнє кінчиками пальців і щипцеподібне погладжування, кругове розтирання, штрихування; вібрація - непереривиста кінчиками пальців і долонею. Масажують місця прикріплення сухожиль, сухожильні піхви і суглобові сумки. Пасивні і активні рухи в хворому суглобі. Час процедури - 10-15 хв. Курс - 12 процедур, через день.

Методичні вказівки при проведенні масажу

Масаж повинен сприяти зменшенню больових відчуттів, скутості. З цією метою слід прагнути під час перших 2-3 процедур до максимальному розслаблення м'язів, використовуючи прийоми поверхневого погладжування, розтирання без виборчого впливу на суглоби. Після цього з 3-5-ї процедури починають більш інтенсивний масаж м'язів для розвитку в них сили, зменшення гіпотрофії. Суглоби масажують спочатку легко, а спеціальний вплив на суглоби застосовують з 2-4-ї процедури. Однак охоплюють не всі суглоби одночасно, а починають з менш уражених, де больові відчуття менше. Поступово від процедури до процедури додають локальне розтирання, розминання, що охоплює всі суглоби. На кожній процедурі слід починати масаж з менш уражених суглобів. При нерізко больовому синдромі можна з перших же процедур починати вплив на суглоби.

11.30 - лікувальна гімнастика (потрібно виконувати вправи по мірі можливості пластично, потроху збільшуючи навантаження).

Комплекс спеціальних вправ

1. Приймаємо положення лежачи на спині і згинаємо ноги в колінах. Піднімаємо праву ногу з підлоги і в зігнутому стані, притискаємо до грудей на кілька секунд, потім відпускаємо. Отже, повторюємо 5 раз. Повторюємо вправи і з лівою ногою.

2. Приймаємо положення, лежачи на спині, ноги рівні, згинаємо ногу в коліні і намагаємося, не відриваючи ногу від підлоги, прижився до торсу, повторюємо таку вправу і з іншою ногою по 15 разів.

3. Сідаємо на стіл, спина повинна бути рівною, і бовтаємо ногами.

4. Сідаємо на стіл, спина повинна бути рівною, піднімаємо одну ногу якомога рівніше, потягується стопу на себе, потім повільно відпускаємо. Така вправа робити іншою ногою.

5. Приймаємо положення, лежачи на спині, ноги рівні, піднімаємо одну ногу на 30 см від підлоги і повільно відпускаєте. Така вправа виконувати з іншою ногою до 30 разів.

6. Приймаємо положення стоячи, тримаємо спину рівно, коліна трохи зігнути і розвести. Впертися сідницями про край столу і, не згинаючи спини, робимо нахили вперед, потім повертаємося в пряме положення. Зробити не менше 10 разів.

13.00-13.30 - прийом ліків: Мідокалм - 100 мг 1 раз на день в / м № 10 (для зниження м’язового тонусу); Мільгамма по 2,0 мл 1 раз на день протягом тижня (вітамінні препарати групи В).

13.30-14.30 – обід. 

14.30-16.30 - післяобідній відпочинок. 

17.00-19.00 – заняття для розвитку. 

18.30 - аеротерапія, музикотерапія.

19.00-19.30 - прийом ліків: Дона 1 пакетик - 1 раз на день протягом 6 тижнів (препарати, що спрямовані на поліпшення обміну речовин в уражених суглобах).

 19.30-20.00 – вечеря. 

20.00-21.30 – вільний час. 

21.30-22.00 – вечірній туалет. 

22.00-7.00 - сон. 

Вихід реабілітації та оцінка ступеня відновлення хворого на даному етапі: стан залишається відносно задовільним, скарги на болі під час фізичного навантаження в суглобах присутні, АТ 125/80, ЧД 18, ЧСС 68, об’єм рухів у суглобах збільшився, набряки зменшились.

Рекомендації: лікування продовжити за листом призначень.