Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1950ті-1960ті.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Зміни адміністративно-територіального устрою урср.

Розширювалися права республік, які відтепер могли формувати бюджет, збувати продукцію, облаштовувати матеріально-технічну базу, розробляти цивільний, процесуальний і кримінальний кодекси (так зване «відродження контрольованого автономізму»). В УРСР з’явилися союзно-республіканські міністерства чорної металургії, вугільної, паперової, деревообробної, текстильної, легкої промисловості, юстиції, вищої освіти, зв’язку, автомобільного транспорту. Уряд УРСР отримав додаткові права у плануванні виробництва й розподілу продукції, кооперації, колгоспів і радгоспів. Утім, все це призвело до посилення місцевої еліти (номенклатури).

У лютому 1954 р. під час святкування 300-річчя воз’єднання України з Росією Кримська область була передана УРСР.

Зміни в промисловості

У 1951–1955 рр. тривала 5-та п’ятирічка. Насамперед розвивалася важка промисловість (вугледобування, металургія, машинобудування).

Проте, розвиток господарства не встигав за розвитком європейської та американської економіки. На Заході ще в 1940-х рр. пройшла науково-технічна революція (НТР). НТР дала поштовх електронно-обчислювальним, автоматичним і атомним технологіям. У СРСР НТР гальмувалася бюрократією та відсутністю конкуренції.

Утім на початку 1960-х рр.. виникло легкове автомобілебудування (м. Запоріжжя). В Миколаєві випускали найбільші в світі суховантажні судна й риболовецькі траулери. У 1960 р. Київ і Запоріжжя почали випускати турбореактивний пасажирський лайнер ТУ-124. Загалом, за семирічку 1959-1965 рр. було запроваджено 5,2 тис зразків нових машин, удвічі збільшено випуск товарів культурно-побутового призначення й господарського вжитку. З 1950-х рр.. велось будівництво гідроелектростанцій (Кременчуцької, Київської, Дніпродзержинської).

(1954 – перша в світі атомна електростанція – в Обнінську)

У Криворіжжі діяв найбільший у Європі гірнічно-збагачувальний комбінат. За виробітком чорних металів УРСР значно опереджало країни Європи та Америки. За 1960-1964 рр. було побудовано нафтопровід «Дружба», який проходив через Україну.

Зміни в сільському господарстві

Зросли капіталовкладення в колгоспи. В 1951-55 рр. на село прибуло 40 тис. спеціалістів. Було підвищено закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію. Заборгованість колгоспників скасована, податок для них зменшено в 2,5 рази. В 1955–1960 рр. освоювалися цілинні землі в Казахстані та Алтаї. З України виїхало 100 тис. чол. – переважно молоді. Вивезено тисячі тракторів і комбайнів.

(Планувалося засіяти 13 млн. га нових земель. Засаджувалася зернова монокультура, що призвело до ерозії нестійких ґрунтів. Затрачені кошти й зусилля не принесли очікуваного прибутку)

Проте бракувало товарів народного споживання. Семирічка 1959-1965 рр. передбачала приріст обсягу виробництва сільськогосподарської продукції на 70 %. Але надпрограма М. Хрущова 1957 р.: «Наздогнати США по виробництву м’яса, молока й масла на душу населення» зазнала невдачі. Також зазнала краху програма поширення посівів кукурудзи (1959 р.), яка призвела до зниження врожайності зернових. СРСР мусив купувати хліб за кордоном.

Ідея засіювати в СРСР кукурудзу («Царицю полів») прийшла до М. Хрущова під час візиту США в 1959 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]