Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори_Філософія канд.миним.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
454.14 Кб
Скачать

22. Категорії діалектики.

Діалектика – єдина логічна теорія, яка за допомогою своїх категорій дає точне уявлення про рух, зміну, розкриває взаємозв’язок речей в об’єктивній дійсності. Категорії – це універсальні форми мислення, форми узагальнення реального світу, в котрих знаходять своє відображення загальні властивості, риси і відношення предметів об’єктивної дійсності. У категоріях діалектики фіксується, відображається загальне в речах, не береться до уваги те, що є в них конкретним, відмінним. Категорії є результатом високого рівня абстрагування. Вони можуть бути застосовані в процесі пізнання в будь-яких сферах дійсності, оскільки вони абстрагуються від усіх сфер буття, тобто виділяють найзагальніше в усіх речах, явищах і процесах об’єктивного світу. Тому вони мають статус все загальності. У цьому полягає методологічне значення категорій, використання їх у предметно-практичній діяльності людини.

Таким чином, категорії діалектики – універсальні логічні форми мислення, в яких відображаються загальні зв’язки, властивості і відношення, що мають місце в об’єктивній дійсності. Без понять і категорій, в котрих знаходять своє відображення процеси пізнання, саме пізнання було б неможливим. Особливостями категорій діалектики є: об’єктивність, всезагальність, зв'язок з практикою, історичність, рухливість.

Розробкою філософських категорій займались Платон, Аристотель, кант, але найбільший внесок належить Гегелю, який подає у взаємозв’язку і взаємоопосередкуванні такі категорії: буття (якість, кількість, міра), сутність (підстава явища, дійсність, до якої входять субстанція, причина, взаємодія), поняття (суб’єкт, об’єкт, ідея).

Характеристики явищ охоплюються за допомогою категорій загальне-особливе-одиничне. Одиничне виявляє те, що відрізняє один об’єкт від іншого; категорія загального виявляє об’єктивно існуючу подібність між предметами, явищами та процесами у межах конкретної якісної визначеності. У категорії особливого відображається момент діалектичної єдності загального і одиничного, в особливому долається однобічність як одиничного, так і загального.

Сутність і явище – це категорії, які виявляють різні сторони речей, ступені пізнання, різний рівень глибини розуміння об’єкта. Категорія сутності визначає головне, основне, визначальне у предметі, а явище є зовнішнім вираженням сутності, формою її прояву.

Зміст – це склад елементів об’єкта, єдність його властивостей, внутрішніх процесів, зв’язків і суперечностей розвитку. Форма – це спосіб зовнішнього виявлення змісту відносно стану, визначеність зв’язку елементів змісту і їхньої взаємодії. Будь-яка система має зміст і форму. Не існує беззмістовної форми та безформеного змісту.

Причина – філос категорія для позначення моменту універсальної взаємодії предметів і явищ, яка полягає у породженні одними предметами (причинами) інших (наслідків). Причинно-наслідковий звязок має об’єктивний, універсальний, загальний характер, суворо детермінований у часі.

Необхідність – внутрішня закономірність у зв’язках між явищами, це сталий, істотний зв'язок між явищами, зумовлений усім попереднім ходом їх розвитку. Випадковість – зовнішня зумовленість явищ, що може статись, а може і не статись.

Можливість – об’єктивно існуюча тенденція виникнення предмета, що зумовлюється певною закономірністю, дійсність – реалізована можливість, все те, що має наявне буття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]