Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипл.работы бакалавра, методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать
      1. Контроль та керування хіміко-технологічним процесом

У цьому підрозділі пояснювальної записки на підставі аналізу технологічної схеми, норм технологічного режиму та апаратурного оформлення технологічного процесу визначається необхідний рівень автоматизації виробництва, який подається у вигляді таблиці параметричного контролю (табл. 2.1). Обсяг підрозділу 2-3 стор.

Таблиця 2.1 – Параметри контролю та керування виробництвом

Найменування стадії процесу (технологіч-ний об‘єкт), місце заміру параметра

Найменування параметра, що контролюється чи регулюється

Норми технолог-гічного режиму та допустимі відхилення

Вимоги до рівня автоматизації (контроль, регулювання, сигналізація)

      1. Охорона праці та техніка безпеки

Даний підрозділ дипломного проекту складається з аналізу потенційно небезпечних і шкідливих виробничих факторів проектованого об'єкта, що дозволяє розробити засоби індивідуального захисту. Обсяг підрозділу 2-3 стор.

При аналізі шкідливих і небезпечних виробничих факторів необхідно характеризувати шкідливі компоненти проектованого виробництва по такій схемі: назва речовини, її хімічна формула, насипна або питома густина, температура кипіння, ГДК у повітрі робочої зони, у повітрі населеного пункту та у воді санітарно-побутового водокористування, механізм токсичного впливу на організм людини. Для вогненебезпечних речовин і матеріалів указують (табл. 2.2) температуру спалаху, запалення, самозапалювання, межі вибухонебезпечності в суміші з повітрям, групу схильних до самозаймання речовин і матеріалів

Таблиця 2.2 - Основні фізико-хімічні і пожежно-вибухонебезпечні властивості газів відділення

Речовина

Густина відносно повітря при 0°С і 1 атм,

г/г

Температура, °С

ГДК

Межі вибухо-вості в суміші з повітрям, %об.

Спа-лаху

Запа-лення

Само-запа-лення

в повітрі робочої зони, мг/м3

максимальна

разова у повітрі населених пунктів, мг/м3

у воді водойм санітарно-побутового використан-ня, мг/л

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Аналіз небезпечних факторів, які діють на виробництві, рекомендується доповнити їх конкретним переліком з врахуванням особливостей проектованого виробництва або обґрунтовано констатувати їх відсутність (див. додатки Д, Е) .

Нарешті, необхідно навести правила техніки безпеки при проведенні технологічного процесу. Ці правила наводяться в спеціалізованих довідниках або в технологічних регламентах відповідних виробництв. Приклад індивідуальних та колективних засобів захисту від шкідливих факторів наведено в додатку Ж.