Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипл.работы бакалавра, методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
438.27 Кб
Скачать

2.6 Вступ

У вступі стисло (на 1–2 сторінках) викладаються, як правило, сучасні вітчизняні та світові тенденції розвитку галузі промисловості, актуальність даного проекту, мета проектування.

2.7 Основна частина

Пояснювальна записка проекту (роботи) - документ, що містить опис і обґрунтування технологічних і техніко-економічних рішень, а також пристроїв, що матеріалізують ці рішення.

Текст цього розділу дипломного проекту бакалавра викладають, поділяючи матеріал на підрозділи відповідно до завдання. Кожний підрозділ може поділятися на пункти і підпункти таким чином, щоб вони містили закінчену інформацію.

Основна частина пояснювальної записки включає такі розділи:

  1. Аналітичний огляд методів виробництва

  2. Фізико-хімічні основи виробництва

  3. Характеристика сировини, напівпродуктів і готової продукції, каталізаторів, реагентів

  4. Вибір, обґрунтування й опис технологічної схеми

  5. Матеріальний баланс виробництва

  6. Технологічні розрахунки основного обладнання

  7. Контроль і автоматизація виробництва

  8. Охорона праці та техніка безпеки

  9. Техніко-економічні розрахунки

Розділи 5,6,7,8 можуть бути об’єднані або скомпоновані іншим чином.

Зміст основної текстової частини записки, як приклад, може бути таким:

  1. Аналітичний огляд методів виробництва

У розділі приводиться огляд літератури по хімії і технології проектованого виробництва. Приводиться критичний аналіз існуючих засобів виробництва, вказуються основні параметри процесу, відмінності в технологічних схемах і параметрах процесів.

При написанні огляду по освоєному виробництву можна обмежитися оглядовими статтями, монографіями, підручниками і доповнити їхніми новітніми матеріалами науково-технічної інформації (за останні 5-10 років).

При проектуванні нового виробництва особлива увагу необхідно приділити журнальній і реферативній літературі, працям відповідних науково-дослідних інститутів. Огляд повинний обов'язково містити критичний аналіз розглянутих методів виробництва, їхніх достоїнств і недоліків. Обсяг розділу 20 - 25 стор.

    1. Фізико-хімічні основи виробництва

У розділі викладаються теоретичні основи всього процесу та його окремих стадій проектованого виробництва. Для тих стадій, де відбуваються хімічні перетворення, обов'язкове написання хімічних рівнянь як основних, так і побічних реакцій. У рівняннях реакцій повинні вказуватися значення теплового ефекту, та умови їхнього протікання. Для ряду процесів (каталітичний риформінг, гідро крекінг ін.) указується також сумарний тепловий ефект. У цьому розділі вказуються основні параметри процесу, розглядається вплив основних технологічних параметрів на процес (температури, тиску, об'ємної швидкості, каталізаторів ін.). Обсяг розділу 5 – 10 стор.

      1. Характеристика сировини, напівпродуктів і готової продукції,

каталізаторів, реагентів.

Приводиться характеристика сировини, що надходить на підприємство чи в цех, на підставі довідкової літератури і практичних даних лабораторій і науково-дослідних інститутів. Ці дані можуть бути представлені як у виді таблиць, так і у виді графіків (ДТК, ОИ, щільності й ін.). Необхідно вказувати діючі нормативно-технічні документи на вихідну сировину, реагенти, каталізатори й одержувані продукти. Обсяг розділу 3 - 5 стор.

      1. Вибір, обґрунтування й опис технологічної схеми.

        При проектуванні виробництва необхідно використовувати найбільш передові, прогресивні і високопродуктивні способи переробки горючих копалин. На підставі характеристики вихідної сировини і вимог, пропонованих до продукції, вибирається принципова схема переробки.

Принципова технологічна схема описується в тексті. Опис технологічної схеми включає матеріальні потоки сировини і напівпродуктів, приводиться режим проведення основних процесів. Цей розділ є описом відповідного креслення (технологічної схеми) і тому вказуються номери позицій апаратів і матеріальних потоків відповідно до графічного матеріалу. У розділі відзначаються усі вузькі місця виробництва і всі ті зміни, що внесені в технологію проектованого виробництва в порівнянні з аналогічними підприємствами. Зміни можуть бути внесені на підставі літературних даних, звітів і праць НДІ і проектних інститутів, досвіду роботи підприємства чи запропоновані самим дипломантом. Обсяг розділу 5 - 10 стор.