Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3МВ-ОЗЕ-Ч2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Лабораторна робота №5 Тема "Визначення вмісту со2 у воді"

Мета роботи. Визначити вміст вуглекислого газу у воді.

Необхідні прилади: кілька коротких широких пробірок на 100 мл; крапельниця; бюретка; розчин фенолфталеїну; розчин 0,0277 М натрію карбонату.

Основні положення лабораторної роботи

Вуглекислий газ потрапляє у воду кількома шляхами: з атмосфери, за рахунок процесу дихання водних організмів, унаслідок окислення редуцентами органічної речовини мертвих тіл продуцентів і консументів та ін. Цей газ необхідний для життя: споживаний зеленими рослинами в процесі фотосинтезу, він є тим матеріалом, з якого рослини синтезують високоенергетичні сполуки, такі, як глюкоза. Проте, якщо з тих чи інших причин кількість вуглекислого газу у воді починає перевищувати певні норми, це спричиняє порушення функціонування водних екосистем. Так, вміст вуглекислого газу у воді понад 25 чнм призводить до загибелі водних тварин. При надмірно високому вмісті вуглекислого газу вода стає "агресивною" щодо бетону, металів, спричиняючи їх швидку корозію. Майже завжди підвищення вмісту вуглекислого газу у воді супроводжується зниженням кількості розчиненого кисню.

Кількість розчиненого вуглекислого газу у воді зручно визначати за допомогою стандартних наборів. Аналіз можна виконати також хімічним методом.

Порядок проведення роботи

Відберіть у пробірку 100 мл води, що аналізується. Не збовтуйте воду в пробірці, щоб уникнути її насичення повітрям. Наступні процедури слід виконувати якомога швидше. Додайте в пробірку 10 крапель фенолфталеїну. Поява рожевого забарвлення вказує на відсутність у воді вуглекислого газу. Якщо вода залишилася безбарвною, її титрують 0,0277 М розчином натрію карбонату, поки не з’явиться слабке, але тривале рожеве забарвлення. Під час титрування пробірку не збовтують, а обережно обертають, щоб уникнути потрапляння у воду атмосферного вуглекислого газу. Кількість вільного вуглекислого газу у воді (в чнм) буде дорівнювати об’єму (в мл) натрію карбонату, помноженому на 10.

Контрольні питання

1. Відомо, що у воді Світового океану вуглекислого газу міститься в 50 разів більше ніж в атмосфері. Поясніть, як Світовий океан впливає на баланс вуглекислого газу в біосфері.

2. Щоб уникнути надмірного шуму і задимлення повітря, більшість типів підвісних човнових двигунів обладнано вихлопними трубами, що відводять відпрацьовані гази двигунів у воду. Поясніть, який вплив на водні екосистеми має така конструкція.

Лабораторна робота №6 Тема "Дослідження основних фізичних властивостей грунту"

Мета роботи. Визначити основні фізичні властивості грунту.

Необхідні прилади: набір сит, аналітичні ваги , конічні колби ємністю 250 мл.

Основні положення лабораторної роботи

Грунт – дуже складний комплекс органічних та мінеральних сполук, який утворює верхній шар земної кори та володіє родючістю. Грунт – велика природна лабораторія, у котрій безперервно проходять найрізноманітніші фізико-хімічні, біологічні та інші складні перетворення. Грунт дуже впливає на клімат, мікроклімат, рослинність, він в основному визначає різні галузі народного господарства. Грунт може бути сприятливим середовищем для розвитку, збереження та розповсюдження збудників різних хвороб сільськогосподарських тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]