Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3МВ-ОЗЕ-Ч2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7 Тема "Визначення водопроникності, пористості, вологоємності грунту"

Мета роботи. Визначити водопроникність, пористість та вологоємність грунту.

Необхідні прилади: технічні ваги, сушильна шафа, муфельна піч, ступка, бюкси, стаканчик із кришкою, універсальний індикатор, дистильована вода, аналітичні ваги, фарфоровий тигель , ексикатор, сито з отворами 0,2-0,5 мм, грунт.

Основні положення лабораторної роботи

Водопроникність. Швидкість фільтрації води через різні типи грунту залежить від його структури. Цей показник визначає водоповітряний режим кожного грунту. Для визначення цього показника беруть скляну трубку діаметром 3-4 см та 25 - 30 см довжиною. Відмічають від нижнього кінця 20 та 24 см, відмічають ці рівні на склі. Нижній кінець трубки зав’язують полотном або марлею, заповнюють трубку грунтом на 20 см. Закріплюють трубку в штативі вертикально, під нижній кінець її підставляють вимірювальний циліндр із лійкою. Діаметр циліндра повинен дорівнювати діаметру трубки. На циліндрі відмічають 4 см від дна. Наливають воду у трубку до рівня 24 см, постійно підтримуючи цей рівень. Фіксують два показники: 1 - час, за який вода пройде шар грунту (20 см) - перша крапля води; 2 - час, за який через грунт профільтрується вода до 4 см у вимірювальному циліндрі.

Пористість характеризує аерацію грунту. Для визначення цього показника беруть градуйований циліндр (100 мл) із 50 мл води і насипають туди 50 см3 грунту. Після перемішування визначають загальний об’єм. Унаслідок заповнення простору між частинками грунту загальний об’єм буде менший, ніж 100 см3. Кількість см3, яких недостає до 100 см3, визначає об’єм пор у грунті. Розраховують їх об’єм у процентах.

Наприклад, 50 мл води + 50 см3 грунту = 100 см3. Після змішування води та грунту об’єм дорівнює 85 см3, тобто пори займають 15 см3. Визначаємо їх у %:

50 - 100

15 - х ;

х = 15*100 /50 = 30 %.

Вологоємність. Це здатність грунту вміщувати та утримувати у собі якусь кількість води. Велика вологоємність зволожує повітря та викликає сиріння побудованих на ній приміщень, затримує перегнивання органічних речовин. Для визначення беруть скляний циліндр, нижній кінець якого зав’язаний марлею, насипають у нього грунт, циліндр занурюють у воду і чекають, поки вода з’явиться на 100 г повітряно-сухого грунту. Циліндр із грунтом зважують. Грунт витягують із води та надають можливість стекти воді до останньої краплі. Частина води утримується грунтом. Знову циліндр зважують. Різниця маси показує кількість вологи, що утримується в грунті.

Контрольні питання

1. Що таке водопроникність грунту?

2. Що таке вологоємність грунту, від чого залежить?

Лабораторна робота №8 Тема "Визначення рН середовища, гігроскопічної води, вмісту органічних речовин у грунті"

Мета роботи. Визначити величину pH середовища, вміст гігроскопічної води та органічних речовин у грунті; визначити втрати при прокалюванні грунту.

Необхідні прилади: технічні ваги, сушильна шафа, муфельна піч, ступка, бюкси, стаканчик із кришкою, універсальний індикатор, дистильована вода, аналітичні ваги, фарфоровий тигель , ексикатор, сито з отворами 0,2-0,5 мм, грунт.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]