Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА 6))).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
324.3 Кб
Скачать

3. Управління запасами методом abc.

Метод ABC – класифікація матеріальних запасів відповідно до визначеного показника важливості (у літературі зустрічається також як “закон 80/20” чи діаграма Парето).

ABC класифікує запаси по якомусь визначеному показнику важливості, звичайно по річному використанню даного товару в грошовому вираженні (тобто грошова вартість одиниці товару на складі, помножена на річний показник використання даного товару).

Як правило, використовуються три класи предметів: A (дуже важливі), B (середнього ступеня важливості), C (найменш важливі), хоча в дійсності число категорій може бути і більшим.

Клас A складає до 20% загального числа предметів по обсягу і до 80% за ціною. До класу відносяться до 30% предметів по обсягу і до 15% за ціною. Предмети класу C можуть складати до 50% по обсягу збереження і всього лише 5% за ціною.

4. Система “точно в термін”.

  1. Дайте порівняльну характеристику стратегічного, тактичного, оперативного та агрегованого планування операцій.

Взаємозв'язок між стратегічним, тактичним та оперативним плануванням операцій

Стратегічне планування операцій, що допомагає менеджерам вирішувати питання виробничих потужностей та визначати стратегії випуску продукції, є прерогативою вищих рівнів мен-ту. При цьому вирішуються такі питання, як розширення та розміщення вир-ва, впровадження нових виробів та науковий пошук, а також визначаються періоди та об'єми необхідних інвестицій на протязі декількох років. Етапом реалізації стратегічного планування є тактичне планування операцій.

Тактичне планування операцій охоплює часовий горизонт в один рік Та більш короткі періоди - квартал та місяць, в яких ураховуються коливання попиту. Воно існує у формі розробки поточних (короткострокових та оперативних) планів, що містять тактику рішення проблем, які стоять перед фірмою на даний плановий період: планування продажу, виробниче та фінансове планування, планування трудових ресурсів, запасів та субпідряду, аналіз оперативних планів та ін.

Оперативне планування операцій охоплює період від одного до десяти робочих днів (до двох календарних тижнів), але частіше за все воно є добовим. Таке планування звичайно складається з трьох основних елементів: виробничих програм цехів, дільниць, ліній, відображаючих реальне загруження виробничих потужностей; оперативних завдань цим підрозділам; планів-графіків руху виробів та їх окремих частин за технологічним ланцюгом. Оперативне планування визначає завантаження устаткування, послідовність виконання окремих операцій технологічного циклу; час, що відводиться для цього; розташування людей з урахуванням наявних виробничих потужностей, матеріальних ресурсів, персоналу.

Агреговане планування. "Чисті стратегії" в агрегованому плануванні вир-ва

Агреговане планування базується на розробці прогнозу попиту на продукцію, на певний проміжок часу - період від 6 до18 місяців, в середньому на рік. Агреговане планування містить інформацію про обсяг сукупного попиту на продукцію за визначений період, та дані щодо розподілу попиту по місяцях в рамках періоду. Агреговане планування застосовується в обмеженій кількості ситуацій: коли підприємство діє не по конкретному замовленню, а само займається і вир-вом і реалізацією продукції на вільному ринку. Ця модель є ефективною коли попит на продукцію циклічно коливається протягом року або обраного періоду.

Існує 2 варіанта планування рівня вир-ва на підприємстві:

1. постійний рівень вир-ва кожного місяця, не зважаючи на зміни попиту. Він встановлюється на різних рівнях, наприклад: на рівні середньорічного попиту (перевага - ОС функціонує стабільно); на рівні мінімального попиту (перевага - гарантія реалізації всієї продукції, недолік - втрати продажу); на рівні максимального попиту (недолік - нереалізація всієї продукції);

2. вир-во точно відповідає обсягам попиту в кожному місяці - присутня нестабільність функціонування: від завантаження виробничих потужностей та понаднормових годин, до простоїв. Основна ідея агрегованого планування полягає в виборі оптимальної, за критерієм мінімуму сукупних додаткових витрат, чистої або комбінованої операційної стратегії, і формуванні на її базі плану вир-ва на визначений період. Чиста стратегія передбачає зміну у часі тільки однієї змінної, наприклад, рівня використання праці.

Чисті стратегії в агрегованому плануванні вир-ва бувають:

- з постійним обсягом вир-ва, та з постійною чисельністю персоналу;

- зі змінним обсягом вир-ва, та з постійною чисельністю персоналу;

- зі змінним обсягом вир-ва, та зі змінною чисельністю персоналу.

Види чистих стратегій:

- пасивні стратегії: упр-ня рівнем запасів (заділів); зміна чисельності працівників шляхом найму та звільнення; зміна темпів вир-ва шляхом використання понаднормового часу та часових простоїв; субпідряд; використання тимчасово найнятих працівників;

- активні стратегії: вплив на попит; затримка виконання замовлення в період високого попиту; вир-во різносезонних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]