Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАКТИКА 6))).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
324.3 Кб
Скачать
  1. Дайте характеристику незалежного попиту та систем управління запасами з незалежним попитом.

Техніка управління запасами.

Основними системами управління запасами з незалежним попитом є система «з фіксованим часом» (періодичністю замовлення) та система «з фіксованою кількістю» (розміром замовлення). Графічна інтерпретація функціонування цих систем представлена на рис. 2.2.

У системі «з фіксованою кількістю» постійно контролюють рівень запасів. Коли кількість знижується до певного рівня (точки замовлення), видається чергове замовлення на поповнення запасів при чому замовляється завжди одна й та сама кількість. Фіксованими величинами в цій системі є рівень, за якого повторюється замовлення тобто – точка замовлення та обсяг замовлення.

У системі «з фіксованим часом» замовлення на поповнення запасів розміщуються з заданою періодичністю, наприклад, раз на два тижні. Обсяг, що замовляється, щоразу інший і залежить від залишку, який лишається на складі. Фіксованими величинами у цій системі є інтервал замовлення та максимальний рівень запасу на складі.

Рис. 2.2 - Графічна інтерпретація функціонування систем управління запасами з незалежним попитом

  1. Опишіть переваги та недоліки системи планування матеріальних потреб виробництва (mrp).

МRP - сучасна система упр-ня ланцюгом «постачання - вир-во - збут».

Система планування необхідних матеріалів (Materials Requirement Plannings - MRPI) - система, що спирається на логістику, розраховує потреби в матеріалах і пропонує видачу замовлень по відновленню запасів виходячи з основної специфікації продукту, плану вир-ва, стану, складу і кількості виконуваних замовлень. Система припускає можливість змін по замовленнях із метою їхнього перепланування в тому випадку, якщо терміни видачі продукції не збігаються за часом із прогнозованими термінами виконання замовлення. MRPI грунтується на таких елементах:

• програмі вир-ва готової продукції;

• складі продукції (основна специфікація);

• керуючих даних;

• стані запасів на складі.

Основними цілями системи MRPI є: задоволення потреби в матеріалах, компонентах і продукції для планування вир-ва і доставки споживачам; підтримка низького рівня запасів матеріальних ресурсів, незавершеного вир-ва і готової продукції; планування виробничих операцій, розкладів доставки, закупівельних операцій.

У процесі реалізації цих цілей система MRPI забезпечує потік планових кількостей матеріальних ресурсів і запасів продукції за час, що використовується для планування. В системі MRPI спочатку визначається, скільки й у які терміни необхідно зробити кінцеву продукцію.

MRPI орієнтовано на виштовхуючу систему, що дозволяє поетапне планування усіх виконуваних робіт підпорядкувати кінцевим задачам вир-ва; базується на техніці "поворотного" планування, коли визначення потреб вир-ва спирається на його кінцеві цілі і забезпечує мінімальний рівень запасів; дозволяє здійснити моделювання з метою перевірки потреб у матеріалах у залежності від альтернативних програм вир-ва.

За допомогою системи планування потреби в матеріалах(Material Requirements Planning, MRP)  здійснюється календарне планування, яке включає функцію планування постачання. Її основний принцип: "сировина і матеріали переміщаються": матеріали поступають на виробництво на основі планової потреби, проте без явно вираженої вимоги. Здійснюється контроль запасів у виробництві. При цьому матеріали поставляються на виробництво так, щоб на місці виготовлення продукції завжди знаходилися їх деякі запаси. У екстрених випадках задається навіть темп виробництва.

Перевага цього методу : окрім проблеми нестачі матеріалів не виникають інші проблеми постачання для виробництва.

Недолік - занадто великі запаси матеріалів знаходяться на підприємстві. Тому цей метод доцільно застосовувати тільки в тих випадках, коли в процесі виробництва продукції переробляються великі кількості малоцінної сировини і матеріалів відносно рівномірно і тільки для одного мало змінюваного виду продукції, що випускається.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]