Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Мета роботи: Техніка безпеки при роботі під час проведення вимірювань електронними приладами. Набуття навичок вимірювання напруги, струму та потужності мультиметрами типу DT830B та SP-110.

Правила для безпечного вимірювання напруги :

  1. Неможна лізти в блок відразу двома руками або однією рукою при цьому торкатися провідної поверхні так як ступінь ураження електричним струмом залежить від шляху його проходження. Найбільш небезпечним є шлях струму від руки до руки крізь область серця та легень.

  2. Руки повинні бути чистими та сухими ,так як напруга струму проходячи через людину, залежить від стану шкіри, а також площі доторкання з напруго-провідними частинами

  3. Ремонт та заміну деталей необхідно виконувати при відключенні напруги 220 В. Для повного упевнення в цьому краще витягнути вилку з розетки.

  4. Після вимкнення напруги конденсатори в пристрої можуть ще деякий час зберігати заряд, який можна отримати при випадковому контакті з ланцюгами.

  5. При вмиканні пристрою слід бути обережним, так як діоди та конденсатори при невірному вмиканні полярності можуть вибухнути. При цьому конденсатори вибухають не одразу, а з першу деякий час нагріваються.

  6. Не дозволяється залишати без нагляду ввімкнений та ще не налагоджений пристрій , це може викликати пожежу

  1. При роботі з паяльником неможна струшувати з жала залишки припою, тому що його бризки можуть попасти в очі або на тіло та викликати травму.

При перевірці будь-яких елементів печатної плати слід випаяти елемент з плати хоча би однією ніжкою щоб уникнути участі в вимірюванні інших елементів , що призводить до хибних значень і результатів

Хід роботи:

  1. Отже, спочатку потрібно ввімкнути цифровий мультиметр, потім до відповідних роз’ємів потрібно підключити два провідники чорного і червоного кольору.

2) Потім прикладаємо до конденсатора два провідники, червоний до першої ніжки (+), а чорний до іншої ніжки конденсатора (-), на таблі мультиметра з’являється значення.

Мета роботи: Набуття навичок визначення справності напівпровідників мультиметрами типу DT830B та SP-110.

Хід роботи:

1) Щоб перевірити резистор випаюю його одним кінцем з кола, щоб бути впевненим в тому, що ніякі інші компоненти схеми не вплинуть на результат.

2) Прикладаю щупи і фіксую результат в 2 кОм , порівнюю його за маркуванням на резисторі і роблю висновок що резистор працездатний.

3) Перевіряю діоди на отриманому для досліду мультиметр присутня функція перевірки діодів тому я вмикаю цей режим та підключаю щупи, в одну сторону діод пропускає струм, а в іншу ні це говорить про те що він працездатний. Якщо даної функції немає, встановлюємо перемикач на 1кОм в режимі вимірювання опору і перевіряємо діод.

4) Перевірка транзисторів. Звичайний біполярний транзистор являє собою два діода, включених назустріч один одному. Тому вмикаю режим перевірки діодів та підключаю щупи : чорний до виходу а червоний по черзі до кожного з входів а потім навпаки і якщо навпаки десь буде прозвонюватися діод то транзистор не справний . конденсатор справний , якщо воно на 1 менше ,то не справний і є витік заряду.

5) Перевірка транзисторів. Звичайний біполярний транзистор являє собою два діода, включених назустріч один одному. Тому вмикаю режим перевірки діодів та підключаю щупи : чорний до виходу а червоний по черзі до кожного з входів а потім навпаки і якщо навпаки десь буде прозвонюватися діод то транзистор не справний .

Мета роботи: Набуття навичок монтажу та демонтажу компонентів печатної плати за допомогою паяльної станції.

Хід роботи:

  1. Зачищаю паяльник від нагару за допомогою напильника.

  2. Вмикаю паяльник і очікую поки він нагріється.

  3. Коли паяльний нагрівся залуджую жало каніфоллю .

  4. Щоб випаяти конденсатор чи то резистор обираю паяльник з грубим жалом, що легше було випаяти одразу нагрівши обидві ніжки.

  5. Прикладаю жало паяльника до ніжок , які припаяні до плати і акуратно витягую елемент з плати , за допомогою відсоса знімаю залишки припою.

  6. Для випайки мікросхем використовують паяльну станцію обладнану термо-повітряною системою нагрівання .

  7. Щоб випаяти мікросхему , обкладують простір плати навколо неї фольгою а саму мікросхему покривають шаром паяльної пасти і накладають насадку для ефективного обдуву її гарячим повітрям .коли схему прогріто до достатньої температури її кріплять так називаємою «присоскою» і поволі підіймають.

  8. Монтаж мікросхем проводять з використанням матриць для пайки контактів ,ці матриці запобігають спаюванню сусідніх контактів .

  9. Починаю монтаж конденсатора на плату .Беру припой та нагріваю його за допомогою паяльника, накладаю його на місце, де буде всуватися ніжка конденсатора і потім всуваю поволі ці ніжки в плату, з іншої сторони плати припоєм закріплюю ці ніжки.

Мета роботи: Набуття навичок збирання та апгрейда комп’ютера .

При складанні системного блоку потрібно дотримуватися наступних правил: 1. Працювати з комп'ютерними деталями потрібно дуже обережно, тому що вони бояться ушкоджень.

2. Установка всіх деталей виконується тільки при вимкненому комп'ютері, і практично без зусиль.

Хід роботи:

Апгрейд системного блоку :

  1. Для того щоб проабгрейдити системний блок спочатку визначаюся з компонентами які будуть замінені , в моєму випадку це оперативна пам’ять , відеоадаптер та блок живлення.

  2. Придбавши потрібні компоненти починаю демонтаж старих компонентів. Для цього від’єдную системний блок від електромережі та всі пристрої ,що до нього приєднані.

  3. Знімаю кожух що кріпиться на 4 гвинта , далі від’єдную всі провідники що йдуть від блоку живлення до компонентів і вигвинчую 4 гвинти ,на яких закріплено блок живлення та витягаю його.

  4. Відгвинчую гвинт яким відеоадаптер кріпиться до корпусу системного блоку і розмикаю запобіжний замок на роз’ємі PCI-Ex 16 та дістаю відеоадаптер.

  5. Розмикаю замки що тримають плати оперативної пам’яті та дістаю їх , а на їхне місце ставлю нові .

  6. Вставляю новий відеоадаптер в роз’їм під нього (PCI-Ex 16 ) та пригвинчую гвинтом його до корпусу. Потім вставляю новий блок живлення та кріплю його 4 гвинтами і потім підключаю провідники живлення до інших компонентів .

  7. Перевіряю всі роз’єми та впевнившись в тому що все підключено

правильно , одягаю кожух та кріплю його 4 гвинтами .

  1. Підключаю до системного блоку пристрої та шнур електромережі та

проводжу початковий тестовий запуск підлаштовуючи в BIOS параметри оперативної пам’яті та деякі параметри відеоадаптера ,якщо це необхідно.

Збирання комп’ютера

  1. Для того щоб зібрати комп’ютер визначаюся на сам перед з його основним призначенням в моєму випадку це буде звичайний офісний комп’ютер в системний блок якого буде входити материнська плата , оперативна пам’ять ,жорсткий диск , відеоадаптер, мережива карта та блок живлення.

  2. Для початку підібрав сумісні компоненти та сам корпус системного блоку. Поперше розпакував всі компоненти та підготував тестовий стенд , тобто встановив та підключив всі компоненти так би мовити «на вису» та провів тестовий запуск перемкнувши на секунду два штирки Power SW. Впевнившись що все працює бездоганно розібрав стенд та приступив до збирання самого системного блоку.

  3. Зняв з корпуса бокові панелі та вигвинтив вставку для встановлення материнської плати. На вставку помістив материнську плату на подіуми з уже встановленими процесором , оперативною пам’яттю , охолодженням процесора та закріпив її на 6 гвинтів .

  4. В задній панелі помістив заготовлену вставку що була в комплекті з материнською платою, в якій зроблено отвори під всі її виводи. Вставив вставку в корпус та закріпив її гвинтами. Далі звільнив місце в корпусі під відеоадаптер (виламав 1 із заслінок для слотів розширення) та встановив відеоадаптер в роз’їм закріпивши його гвинтом до корпусу. Мережива карта вже вбудована в материнську плату.

  5. Встановив жорсткий диск в місце що виділено під нього та закріпив його на 4 гвинти . Далі встановив блок живлення та закріпив його на 4 гвинти і потім підключив до всіх компонентів живлення .Далі підключив шинний інтерфейс до жорсткого диску .

  6. Далі підключив кнопки “Reset” “Power SW” та світло-індикатори що знаходяться на передній панелі корпусу.

  7. Також підключив USB роз'єми що теж знаходяться на передній частині корпусу.

  8. Провів перевірку всіх роз’ємів та закрив бокові стінки корпусу закріпивши їх гвинтами. Підключив периферійні пристрої та електромережу і провів перший запуск .

Мета роботи: Тестування компонентів ПК за допомогою програмного забезпечення. Визначення несправностей за допомогою POST- карти .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]