Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Хід роботи:

Відкриття компонента «Центр управління мережами і загальним доступом»

Для того щоб скористатися функціоналом засобу конфігурування мереж, потрібно для початку його відкрити. Щоб відкрити вікно «Центр управління мережами і загальним доступом», виконайте одну з таких дій:

  • В області повідомлень натисніть правою кнопкою миші на значку «Мережа» і з контекстного меню виберіть команду «Центр управління мережами і загальним доступом»;

  • Натисніть на кнопку «Пуск» для відкриття меню, виділіть елемент «Мережа» і натисніть на ньому правою кнопкою миші. З контекстного меню виберіть команду «Властивості»;

  • Натисніть на кнопку «Пуск» для відкриття меню, відкрийте «Панель управління», зі списку компонентів панелі керування виберіть категорію «Мережа та Інтернет», а потім клацніть посилання "Центр управління мережами і загальним доступом»;

  • Натисніть на кнопку «Пуск» для відкриття меню, в полі пошуку введіть Центр управління і в знайдених результати відкрийте програму «Центр управління мережами і загальним доступом»;

Скористайтеся комбінацією клавіш  + R для відкриття діалогу «Виконати». У діалоговому вікні «Виконати», у полі «Відкрити» введіть %windir%\system32\control.exe /name Microsoft.NetworkAndSharingCenter і натисніть на кнопку «ОК».

Поняття мережевого розташування

Перед початком роботи з даним компонентом, слід розібратися з таким поняттям як мережеве розташування. Цей параметр задається для комп'ютерів при першому підключенні до мережі і під час підключення, автоматично налаштовується брандмауер і параметри безпеки для того типу мережі, до якого здійснюється підключення. На відміну від операційної системи Windows Vista, де для всіх мережевих підключень використовується самий суворий профіль брандмауера для мережевого розміщення, операційна система Windows 7 підтримує кілька активних профілів, що дозволяє найбільш безпечно використовувати кілька мережевих адаптерів, підключених до різних мереж. Існує чотири типи мережного розташування:

Мережа підприємства. Таке мережеве розташування використовується в мережі малого офісу (SOHO). Для цього мережевого розташування також включено виявлення мережі, але ви не можете ні створювати, ні приєднувати комп'ютер до домашньої групи.

Громадська мережа. Це мережеве розташування призначено для використання комп'ютера в таких громадських місцях, як кафе або аеропорти. Це найбільш суворе розміщення, у якого за умовчанням відключено можливості приєднуватися до домашньої групи та мережеве виявлення.

Заходимо в Панель управління → Система → Устаткування → Диспетчер пристроїв і перевіряємо, чи правильно встановлена ​​мережева плата. Близько пункту не повинно бути жовтих питальних або окличних знаків.

Зайшовши в Панель управління → Мережеві підключення → Підключення по локальній мережі, можна встановити або видалити ці компоненти.

Все дуже просто - потрібно присвоїти IP-адреси в ручну:

Заходимо в Панель управління → Мережеві підключення, клацаємо правою

кнопкою миші по Підключення по локальній мережі і вибираємо Властивості. Зі списку вибираємо Протокол Інтернету (TCP / IP) і клацаємо по кнопці Властивості.

У вікні Властивості: Протокол Інтернету (TCP / IP) виберіть пункт Використовувати наступний IP-адресу (за замовчуванням перемикач перебувати в положенні Отримати IP-адресу автоматично).

Тепер стали доступними поля IP-адресу та Маска підмережі. В принципі IP-адреса може бути будь-яким, проте краще скористатися адресами, які використовуються тільки в локальних мережах і не застосовуються в мережі Internet. Це IP-адреси - 192.168. Х. Х - 192.168. Х. Х (Х - число від 0 до 255). Якщо Ви плануєте згодом з'єднати локальні шкільні мережі в регіональну мережу, то рекомендую встановити адреси наступним чином: 192.168.номер школи номер комп'ютера. Наприклад, 192.168.3.11.

Якщо Ви не виконали правильну ідентифікацію комп'ютера під час установки ОС, необхідно це зробити зараз. Для цього натисніть праву кнопку миші на значку Мій Комп'ютер, і в контекстному меню виберіть пункт Властивості. Відкриється віконце Властивості системи. У цій книжечці нас цікавить сторінка Ім'я комп'ютера, а на ній кнопочка Змінити.

Встановлюємо ім'я комп'ютера та ім'я робочої групи:

Наприклад, комп'ютерів учнів імена: pc01, pc02 ... pcNN, а комп'ютера вчителя (серверу) ім'я «server». На ім'я робоча станція може бути розпізнана і зареєстрована в мережі, отже, імена повинні бути унікальними.

Робочу групу можете назвати, наприклад, school.

Мета роботи: Налаштування точок доступу в режими безпровідного клієнта

  1. Підключите ваш комп'ютер до Tl-wa501g/tl-wa601g і увійдіть до web-інтерфейсу управління, ввівши в адресний рядок вашого браузера IP адресу 192.168.1.1. Якщо ви не можете увійти до web-інтерфейсу управління, відвідаєте сторінку, Як увійти до web-інтерфейсу управління Tl-wa501g/tl-wa601g.

  2. При необхідності зміните LAN IP адреса точки доступу (Tl-wa501g/tl-wa601g) щоб уникнути конфлікту IP адрес. Для здобуття детальнішої інформації з цього питання, будь ласка, відвідаєте сторінку Навіщо і Як змінити IP адреса Wa501g/tl-wa601g. Після зміни IP адреси вашої точки доступу вам потрібно буде знову пройті авторизацію вже з використанням нової адреси IP.

  3. Встановите режим Клієнта і виконаєте підключення до безпровідної мережі.

  4. Натискуйте Wireless (Налаштування безпровідного підключення) -> Wireless Mode(Режим безпровідного підключення) з лівого боку і вкажіть Client (Клієнт).

Примітка: якщо безпровідною маршрутизатор або точка доступу, до якої ви хочете підключитися, не підтримують WDS, не вибирайте дану опцію.

  1. Якщо ви знаєте SSID безпровідної мережі або МАС адреса точки доступу, ви можете в ручному режимі ввести їх у відповідні поля, потім натискуйте Save (Зберегти), щоб зберегти налаштування.

  2. Або ви можете натискувати кнопку Survey (Виконати пошук), щоб проглянути список доступних безпровідних мереж, а потім, вибравши потрібну, підключитися до неї. Після натиснення кнопки Connect

(Підключитися) SSID безпровідній мережі і МАС адреса точки доступу будуть автоматично показані у відповідних полях налаштувань режиму Клієнта. Натискуйте кнопку Save (Зберегти).

  1. Натискуйте Wireless (Налаштування безпровідного підключення) ->Security Settings (Налаштування безпеки) в лівій частині меню і виберіть алгоритм захисту, що діє. Після цього виберіть такий самий алгоритм на вашій головній точці доступу. Після завершення натискуйте Save (Зберегти).

  2. Після завершення налаштувань виберіть System Tools (Системні програми) -> Reboot (Перезавантаження), потім натискуйте кнопку Reboot (Перезавантаження). Всі налаштування увійдуть до дії лише після перезавантаження пристрою.

Мета роботи: Набуття навичок налаштування безпеки ОС.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]