Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.04 Mб
Скачать

Хід роботи:

1. Зняв бічну кришку системного блоку ,яка відкриває доступ до материнської плати. Від’єднав всі дроти живлення від материнської плати та інших компонентів системного блоку окрім CD\DVD приводу ,так як він є найменш вразливим до перепадів напруги і замір напруг потрібно робити з певним навантаженням.

2. Взяв шлейф основного живлення для материнської плати і закоротив його роз'єми зеленого і чорного кольору з допомогою звичайної розігнутої скріпки. Увімкнув тестер і підключив блок живлення до мережі. Увімкнув блок живлення за допомогою перемикача на його корпусі. Після запуску блоку живлення вставив чорний щуп тестера в один з чорних проводів живлення, а червоний щуп почерзі вставляв в інші, кольорові Піни.

3. Звірив показання тестера з схемою.

4.Також протестував блоки за допомогою тестера блоків живлення з вбудованим навантаженням

Мета роботи: Набуття навичок перепрошивки та налаштування BIOS.

Хід роботи:

Перепрошивка BIOS

  1. BIOS можна прошити багатьма способами :

    1. З самого BIOS

    2. Програматором

    3. Із під Windows OS

    4. Із під MS-DOS

  2. Я прошиватиму BIOS із під операційної системи Windows ХР ,так як цей способ є більш простим і зрозумілим .Для початку я впевнився ,що блок безперервного живлення працює і його акумулятор заряджений ,так яка втрата живлення під-час процедури оновлення прошивки BIOS може пошкодити прошивку і тоді допоможе тільки програматор .

  3. Відкрив офіційний сайт виробника материнської плати знайшов свіжу прошивку і так званий «Флешер» - програма що прошиває, завантажив та ще раз перевірив чи співпадає моя модель материнської плати з моделью до якої випущено завантажену прошивку.

  4. Запускаю програму для оновлення прошивки та вказую місце знаходження файла з прошивкою. Підтверджую свій намір перепрошити і очікую доки програма зробить резервну копію поточної версії ,зробить перевірку нової і закінчить процес прошивання , він триває кілька секунд і дуже важливо щоб комп’ютер під час прошивки не завис чи не вимкнувся.

  5. Після завершення прошивки потрібно впевнитися що все впорядку для для цього в прогамі прошивальнику є вбудована утиліта що рахує контрольну суму прошивки .Все впорядку і я виконую презавантаження .Коп’ютер ввімкнувся без проблем і це свідчить про те що все добре і прошивка нам підішла.

Налаштування BIOS

  1. Для того щоб зайти в BIOS Setup Utility натискаю клавішу [Del]

  2. Налаштовую параметри що мені потрібні обираючи певні меню

Standard CMOS Features- це меню відповідає за стандартні налаштування апаратних засобів і встановлення системної дати та часу. При слабкій батарейці CMOS користувач регулярно змушений відкривати це меню і відновити конфігурацію згідно текучої.

Також можна налаштувати підключення Floppy дисководів.

Advanced BIOS Features- налаштування стартової конфігурації комп’ютера і ряду параметрів BIOS . Тут можна налаштувати порядок завантаження та ряд інших параметрів що при не правильному можуть нашкодити і при правильному налаштуванні покращити роботу комп’ютера .

Advanced Chipset Features це меню дозволяє проводити налаштування параметрів чіп сету та іншого обладнання .Простому користувачу не рекомендується змінювати значення в цьому меню так як він може нашкодити собі . Для роботи з цим меню потрібно знати і розуміти апаратну частину ПК.

Integrated Peripherals- призначається для налаштування параметрів будь-яких периферійних пристроїв а також в цьому меню можна налаштувати порядок завантаження відеокарт , дозволяє налаштувати параметри пробудження комп’ютера при активності миші або клавіатури.

Power Management Setup- служить для налаштування параметрів енергозбереження .

PnP/PCI Configurations- дозволяє провести налаштування роботи шини PCI.

PC Health Status- цей пункт відображає стан комп’ютера та всі напруги та температури що регіструються датчиками .

Дозволяє встановити температуру при якій комп’ютер автоматично вимкнеться .

Frequency/Voltage Control ( в деяких версіях Performance Booster Zone)- це меню дозволяє налаштувати параметри «розгону» : Множник частоти процесора , частоту процесора , вольтаж та інші параметри наявність яких залежить від версії BIOS.

Load Optimized Defaults- пункт який скидає всі налаштування BIOS до оптимальних.

Set Supervisor Password цей пункт дозволяє установити, або змінити пароль що використовується для доступу до BIOS Setup і можливо при старті ПК.

Set User Password- дозволяє установити пароль що служить для доступу до зміни деяких параметрів BIOS Setup і може запитуватися при старті ПК.

Save & Exit Setup- служить для виходу із BIOS Setup і збереження змін.

Exit Without Saving- служить для виходу с BIOS Setup без збереження змін.

Мета роботи: Налаштування та управління параметрами процесора.

Розгін процесора можна здійснити:

1) За допомогою різноманітних програм

2) Прямо з Bios. Оскільки розгін з Bios більш безпечніший, то і розповідь піде про цей метод.

Хід роботи

Існують два методи розгону процесора із під BIOS :

1)Збільшення коефіцієнту множення частоти .

2) Збільшення частоти шини FSB

На даний час обидва методи можна використати майже на всіх серійних процесорах від AMD починаючи з 2005 року . На процесорах Intel множник частоти обмежений тому залишається використовувати тільки 2 метод підвищуючи напругу , або не підвищуючи. Оскільки зі зміною частоти FSB змінюється частота AGP/PCI , щоб обійти цю залежність BIOS материнської повинен підтримувати дільники AGP/PCI частоти . Розрахувати оптимальну частоту для PCI можна за такою формулою PCI=FSB/33 . Якщо частота PCI буде завелика то з ладу можуть вийти всі пристрої що до неї підключенні

Розгін проводився за методикою №2 на комп’ютері з таким забезпеченням:

BIOS: Avard Biostar MCP6P Soket M2+

Процесор: AMD Sempron LE-1200 OEM (2100 МГц, AM2, FSB 1600 МГц)

Параметр

Значення

Множник частоти

10.5 х

CPU FSB

200 MHz

Максимальна робоча температура

65°С

Тепловиділення

45 Вт

Кількість ядер

1

Напруга на ядрі

1.2 В

Ядро

Sparta


Показники та результати знімалися програмою Everest Ultimate Edition 5.0 (2009)

Результати

Стандартні показники

Множитель*Частота

10.5*200

Частота проца

2100MHz

Температура

22˚С

Тест CPU Queen

3680 Баллів

  1. Дослід

Множитель*Частота

10.5*215,3

Частота проца

2212 MHz

Температура

24˚С

Т

2

ест CPU Queen

3942 Баллів

  1. Дослід

Множитель*Частота

10.5*230.1

Частота проца

2416MHz

Температура

24˚С

Тест CPU Queen

4212 Баллів

  1. Дослід

Множитель*Частота

10.5*240

Частота проца

2520MHz

Температура

25˚С

Тест CPU Queen

4399 Баллів

  1. Дослід

Множитель*Частота

10.5*255,4

Частота проца

2681 MHz

Температура

25˚С

Тест CPU Queen

4682 Баллів

Небезпеки для процесора і для материнської плати

У переважній більшості випадків, коли забезпечується досить ефективне відведення тепла від розігнаного процесора (але це обов'язкова умова!), ризик його виходу з ладу мінімальний. Звичайно, розгін дещо скорочує термін життя процесора, проте у будь-якому випадку, процесор морально застаріє і буде замінений набагато ранішим, ніж виробить хоч би половину ресурсу. Також розгін не є небезпечним і для материнської плати. Слід лише звернути увагу на те, щоб стабілізатор живлення на платі (VRM - Voltage Regulator Module) мав достатній запас потужності для живлення розігнаного процесора (споживання електроенергії якого, істотно зростає).

Недоліки

П

3

ри роботі з розігнаним процесором неминуче зростає ризик виходу системи за рамки нормальної штатної роботи і відтак виникнення збою комп'ютера. Навіть якщо здається, що система працює стабільно, збої можуть проявитися під час більшого нававтаження, які як правило є критичними для споживача. Система може зазнати крах, дані можуть бути втрачені або зіпсовані.

Мета роботи: Робота з розділами. Обслуговування носіїв інформації за допомогою програм Acronis Disk Director та Partition Magic.

Хід роботи:

  1. Запускаю програму Acronis Disk Director.

Рис.1 Вікно Acronis Disk Director.

  1. Після цього натискаєю на вкладку «Создания разделов». З’являється віконце в якому нам обираю диск, щоб взяти вільний простір і натискаю «Далее».

  2. Потім вибираю кількість пам’яті (7 гб) натискаю «Далее», в слідуючому вікні вибраю тип розділу (Логический), потім файлову систему (NTFS), вибираю букву для розділу (S), вводжу мітку для розділу і закінчую створення розділу.

  3. В Acronis Disk Director збільшую вільний простір створеного диску , дя цього натискаю на панелі інструментів «Розширить» і виникає вікно

«Выбор увеличиваемого раздела», вибраю розділ “S” в якому мені необхідно збільшити розмір диска та натискаю «Далее» і обираю розділ з якого необхідно забрати пам’яті (F) , натискаю «Далее», вибираю потрібну кількість пам’яті (10 Гб) натискаю «Далее» і закінчую роботу.

  1. Модуль керування розділами дозволяє проводити велику кількість операцій з жорсткими дисками та розділами на які ті поділені .

  2. За допомогою цього модуля можна : створювати ,видаляти ,форматувати, з’єднувати , розділяти , переміщувати , змінювати об’єм , переміщати, перевіряти на помилки, дефрагментувати, приховувати , змінювати пріоритети завантаження логічних розділів .Також є підтримка знищення даних за таким алгоритмом що їх відновлення майже не можливе.

Acronis Recovery Expert цей інструмент дозволяє відновити пошкоджену Partition Tabel та пошкоджених розділів диску , якщо завантажувати ПО из завантажувального СD/DVD або USB накопичувача.

Встановлена на ПК програма має модуль що дозволяє створити завантажувальний оптичний диск або USB накопичувач з робочою версією даного продукту.

Програма підтримує такі файлові системи FAT16, FATEx, FAT32, NTFS, Ext2, Ext3, ReiserFS3, Linux SWAP. Починаючи з 11 версії в Acronis Disk Director Home прибрана підтримка Windows NT4 та реалізована підтримка Windows 7.

Мета роботи: Оволодіння методами встановлення ОС Windows.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]