Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_Lohika_3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
120.32 Кб
Скачать

8. Визначення поняття та правила визначення

Визначення — це логічна операція, яка розкриває зміст поняття.

Структура визначень

Кожне визначення (дефініція) складається з двох частин: того, що визначають (визначуване, дефінієндум), і того, чим визначають (визначаючого, дефінієнс).

Визначуване повинно бути тотожним визначаючому. Тому в тексті підставлення замість одного — другого повинно давати один і той самий зміст. Це — один зі способів перевірки правильності визначень.

Види визначень

— реальні (ім’я визначуваного поняття позначає реально існуючі об’єкти) і номінальні (ім’я визначуваного поняття позначає об’єкти, які реально не існують; нп: ідеальний газ);

— класичні й квазівизначення (твердження, схожі на визначення).

Серед класичних визначень виділяють п’ять видів.

Родовидові визначення є класичними й полягають у тому, що для дефінієндума вказують, під яке найближче родове поняття він підлягає, а також, чим він відрізняється від інших дефінієндумів того ж роду (видова відмінність).

Приклад. Комп’ютерна лінгвістика — частина мовознавства, яка вивчає моделювання мови на комп’ютері.

Генетичні визначення полягають у тому, що в них вказують спосіб утворення дефінієнса.

Приклад. Куля — це тіло, що утворюється внаслідок обертання півкола навколо його діаметра.

Операціональні визначення полягають у тому, що в дефінієнсі вказують вимірювальні операції, які слід виконати над об’єктом, щоби визначити, чи належить він до класу тих об’єктів, які визначають.

Приклад. Квадрат — це чотирикутник, у якого кожен внутрішній кут дорівнює 90° і всі сторони рівні між собою.

Індуктивні визначення полягають у тому, що в дефінієнсі задають операції, які дозволено виконувати над множиною базових елементів, а далі вказують, що будь-який елемент, утворений у такий спосіб, називають таким терміном (словом).

Приклад. Нехай існує алфавіт, що складається з 33 літер (А, Б, В … Я), а також множина операцій (об’єднання літер у ланцюжки з 2, 3, 4 … n літер), які можна виконувати над цими літерами. Тоді кожен ланцюжок літер, отриманий з такого алфавіту на основі цих правил, а також кожну окрему літеру будемо визначати як слово української мови.

Визначення через вказівку на протилежність (не заперечення!)

Приклад. Такі визначення використовують для визначення універсальних понять (нп: матерія). Нп: випадковість — це форма прояву і доповнення необхідності.

Серед квазівизначень виділяють такі їх види:

Остенсивні визначення полягають у тому, що реципієнтові демонструють об’єкт і зазначають, що далі цей об’єкт називатимуть певним терміном (словом).

Приклад. У радіо- і телепередачах остенсивне визначення використовують, коли представляють учасників передачі, у друкованих повідомленнях, — коли щось визначають за допомогою малюнка тощо. В усіх цих випадках, дефінієндумом, як правило, є прізвище дійової особи, а дефінієнсом — її голос (для радіо), зовнійшній вигляд (для телебачення) чи фотопортрет (для газети).

У перелічувальному квазівизначенні в дефінієнсі перелічують усі об’єкти, які складають дефінієндум.

Приклад. Арабські цифри — це множина таких знаків: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

В описовому квазівизначенні в дефінієнсі перелічують суттєві та несуттєві ознаки об’єкта, який визначають.

Приклад. Сироїжка їстивна має шапку 5 … 10 см у діаметрі, напівкуляста, опукло-, згодом плоско- або увігнуто-розпростерта, щільном’ясиста, сірувато-червонувата або сірувато-рожево-коричнювата, найчастіше з лілуватим відтінком, часом у центрі рудувато-оливкувата, з тонким, гладеньким краєм, гола, клейкувата, при висиханні матова. Шкірка знімається. Пластинки вузькі, білі. Спорова маса біла. Ніжка коротша за діаметр шапки, біла, зрідка рожевувата, щільна, тверда, донизу трохи звужена і часом рудувата. М’якуш білий, щільний, солодкий, при розрізуванні не міняється або трохи рудіє, з приємним запахом. Добрий їстивний гриб.

У порівняльних квазівизначеннях у дефінієнсі називають об’єкт, аналогічний до вказаного в дефінієндумі, а далі перелічують його відмінні ознаки.

Приклад. Марс — це, як і Земля, планета Сонячної системи, що має атмосферу, відмінну від земної.

Характеристичні квазівизначення перелічують у дефінієнсі лише суттєві ознаки об’єкта, які дають змогу однозначно вважати чи ні визначуваний об’єкт належним до певного класу об’єктів.

Приклад. Операційна система — це така програма, яка керує роботою всіх пристроїв комп’ютера, забезпечує спілкування користувача з комп’ютером, реалізує операції введення / виведення інформації, забезпечує роботу з файлами, розподіляє ресурси комп’ютера між різними задачами та різними користувачами й забезпечує можливість роботи в мережі.

Пояснювальні квазівизначення описують певні ознаки об’єкта. При цьому опис можуть обмежувати лише частиною суттєвих ознак.

Приклад. Боровик – гриб, що має коричневу шапочку.

Скажемо також про неповні визначення. Їх особливістю є те, що в них не вказують на видову відмінність. Такі визначення, хоча й порушують логічні норми (див. розділ 12.1.3), все ж використовують для реципієнтів із обмеженим запасом знань, наприклад дітей.

Приклад. Олень — це лісова тварина.

Із квазівизначеннями та неповними визначеннями не слід плутати псевдовизначення. До їх числа належать висловлювання типу: архітектура це застигла музика; бідність матір винахідливості; книга джерело знань; матерія обєктивна реальність. Часто псевдовизначення можуть бути просто художніми порівняннями чи метафорами.

Правила визначення понять

У логіці сформульовані спеціальні правила визначення понять. Для редактора ці правила є нормами редагування.

Найчіткіше сформульовані норми для родовидових визначень. У повному обсязі їх слід застосовувати і для більшості інших видів визначень.

Норми для класичних визначень.

Правило 1. Обсяги понять, визначуваних дефінієндумом та дефінієнсом, повинні бути тотожними.

Приклад. Помилкове визначення: журналіст це фахівець, який пише повідомлення для засобів масової інформації. Тут помилка полягає в тому, що дефінієнс є вужчим за дефінієндум (журналісти не лише пишуть, а й готують аудіальні й візуальні повідомлення — для радіо чи телебачення).

Правило 2. Дефінієндум чи похідні від нього слова (синоніми, перифрази) не можуть входити до складу дефінієнса.

Помилку, викликану порушенням цієї норми, називають “колом у визначенні”.

Приклад. Помилкове визначення: пропагандист - це людина, яка здійснює пропаганду. Тут помилка полягає в тому, що невідоме поняття (пропагандист) визначають через однокореневе з ним, а тому так само невідоме слово (пропаганда).

Складнішими для виявлення є ті випадки, коли, для прикладу, в визначенні_1 є термін, що визначають в визначенні_2; в визначенні_2 є термін, що визначають в визначенні_3; … в визначенні_n є термін, що є дефінієндумом визначення_1. Таку помилку називають “визначенням невідомого через невідоме”.

Отже, редактор повинен: по-перше, включати в визначення або вихідні терміни2, або ті, які вже коректно визначені в попередній частині повідомлення; по-друге, усувати такі визначення, в дефінієндумах яких зустрічаються терміни, визначені в наступній частині повідомлення.

Правило 3. Визначення дефінієндума не можна давати через заперечення.

Приклад. Помилкове визначення: яблука це плоди, що не мають шкаралупи. У результаті такого визначення до числа яблук можна віднести й сливи, оскільки вони також не мають шкаралупи.

Правило 4. Родова ознака повинна вказувати на найближче загальне поняття, не «перестрибуючи» через нього до найзагальнішого.

Приклад. Помилкове визначення: ромб це чотирикутник, у якого всі сторони рівні. Тут помилка полягає в тому, що ромб слід було визначати через паралелограм (родове поняття стосовно ромба), а не через чотирикутник (поняття вищого рангу, ніж паралелограм).

Правило 5. Видовою відмінністю повинна бути ознака або група ознак, властивих лише певному поняттю і відсутніх в інших понять, які належать до цього ж роду.

Приклад. Помилкове визначення: трамвай це вагон чи кілька вагонів, які мають електродвигуни, перевозять пасажирів у містах і рухаються по рейках. Тут помилка в тому, що під це визначення підпадає і метро.

Правило 6. Дефінієнс повинен містити лише ті поняття, які мають чіткі значення та обсяг.

Ця вимога не дозволяє зараховувати псевдовизначення до числа класичних визначень. З цього випливає, що в довідковій літературі (наприклад, у термінологічних або тлумачних словниках) псевдовизначення не можна подавати замість класичних визначень понять.

Приклад. В одних випадках малюнок може краще відтворювати суттєві ознаки, ніж фотографія (наприклад, у визначнику отруйних та їстивних грибів чи в анатомічному атласі людини); в інших випадках (зокрема, презентація людини) малюнок ніколи не зможе замінити фотографію. У радіо чи телепередачах час презентації об’єкта (наприклад, нової моделі автомобіля) повинен бути таким, щоби реципієнти зуміли не лише його сприйняти, а й зафіксувати його суттєві ознаки.

Для перевірки правильності класичних визначень існує метод субституції (підстановки): у реченні, куди входить дефінієндум, на його місце ставлять дефінієнс, а тоді встановлюють, чи змінився зміст речення. Коли зміна відбулася, це означає, що термін визначено неправильно; коли ж зміни не відбулося, термін визначено правильно.

Правила для квазівизначень.

● В остенсивних визначеннях ілюстрації, аудіо- чи відеофрагменти повинні відтворювати суттєві ознаки дефінієндума3.

● У перелічувальних квазівизначеннях у визначенні повинні бути перелічені всі без винятку елементи множини.

● В описових та пояснювальних квазівизначеннях слід вказувати лише суттєві ознаки дефінієндума.

● У порівняльних квазівизначеннях у дефінієнсі слід вказувати об’єкт, який є максимально, а не мінімально схожим на дефінієндум.

● У характеристичних квазівизначеннях у дефінієнсі слід подавати вичерпний перелік характеристик, причому таких, які є суттєвими для дефінієндума.

Нерозвязні проблеми при визначенні понять

Під час визначення деяких понять виникають ситуації, які в принципі не можуть бути коректно розв’язані в рамках формальної логіки. До таких визначень належать, зокрема, ті, що описують максимально широкі поняття.

Приклад. Для максимально широких понять єдино можливим є використання псевдовизначень: Час — це одна з двох основних об’єктивних форм існування матерії, яка виявляється в тривалості буття.

Особливо складним є визначення лінгвістичних значень слів у тлумачних словниках. Як правило, більшість із цих визначень хибують на те, що в них є “коло у визначенні” (саме такі визначення часто ще називають “лінгвістичними”, вказуючи цим на неможливість контролювати їх за правилами формальної логіки).

Приклад. У тлумачному словнику подано такий ланцюжок визначень4: 1) курка — свійська птиця, яку розводять на м’ясо і для одержання яєць; самка півня; 2) півень — свійський птах з червоним гребенем на голові, пишним хвостом і шпорами на ногах; самець курки; 3) птах — хребетна тварина…; 4) тварина — будь-яка істота…; 5) істота — живий організм… [порівняльне квазівизначення. — З. П.]; 6) організм — будь-яке живе тіло, істота [“коло” у визначенні. — З. П.]. Такі випадки для тлумачних словників є типовими.

Для усунення таких ситуацій рекомендують два шляхи: 1) максимально використовувати остенсивні визначення (це означає, що тлумачні словники повинні мати якнайбільшу кількість ілюстрацій5); 2) на першому етапі скласти перелік вихідних слів6, які не підлягають визначенню в словнику, а далі на другому етапі за допомогою вихідних слів визначати всі інші. У другому випадку перелік вихідних слів слід подавати окремо від тих, які тлумачать.

Слід сказати, що стосовно тлумачних словників, а точніше “лінгвістичних” визначень, використання формальнологічних правил є вкрай складним.

● Застосування формальнологічних правил визначення понять щодо тлумачних словників є обов’язковим.

Критерії необхідності визначень

Контролювати поняття редактор повинен тоді, коли у повідомленні є визначення. Проте велика кількість визначень суттєво затруднює сприйняття повідомлення, фактично, перетворюючи його на тлумачний словник.

Щоби правильно визначити кількість потрібних для повідомлення визначень, спершу подамо їх класифікацію7.

Реєструючі — це такі визначення, які вже зафіксовані у найрізноманітнішій довідковій літературі. Їх використовують лише тоді, коли подані автором у повідомленні поняття є новими для реципієнтської аудиторії. Йдеться, зокрема, про навчальну, популярну, довідкову та частково виробничу літературу. В таких визначеннях вказують лише загальноприйняте значення терміна.

Уточнюючі — це визначення, які використовують інші, ніж у довідковій літературі, ознаки об’єктів, або до відомих ознак додають ще якісь, у тому числі й несуттєві. Їх використовують тоді, коли: а) неможливо застосувати відоме поняття стосовно якоїсь нової задачі й тому необхідно вказати інші суттєві чи несуттєві ознаки поняття; б) термін має кілька визначень, які використовують у різних наукових школах.

Установлюючі — це визначення, відсутні в довідковій літературі, які автор повідомлення впроваджує в наукову сферу вперше. Їх використовують тоді, коли: а) в рамках повідомлення вирішують одне конкретне завдання, для чого потрібні нові визначення8 (ці визначення та вибрані для них терміни, як правило, не слід використовувати за межами цього повідомлення, адже автор міг вибрати для позначень понять уже існуючі терміни); б) впроваджують зовсім нове поняття, невідоме до цього часу в науковій сфері.

● У повідомленнях обов’язково слід подавати всі ті реєструючі визначення, які є новими для реципієнтів, а також усі без винятку уточнюючі та установлюючі визначення.

Будь-які інші визначення, зокрема відомі, є зайвими, а тому їх слід видаляти.

● До навчальної та виробничої літератури (підручників, навчальних посібників, інструкцій тощо) в апарат видання бажано додавати тлумачні словники (глосарії).

Глосарії (з вказаними між термінами зв’язками) дають змогу реципієнтам значно краще засвоювати системи понять студійованих наук9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]