Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
151.52 Кб
Скачать

Принципи експертної діяльності.

ЗАКОННІСТЬ

Передбачає дотримання законів, прав і свобод людини і громадянина ПІД час проведення експертизи. В ході експертного дослідження, яке стосується конкретної людини, експерт зобов'язаний неухильно дотримуватись права на недоторканість особистого життя.

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ

Передбачає те, що експерт в ході проведення дослідження не може бути залежним від органа чи особи, що призначили експертизу. Експерт зобов'язаний робити висновок за результатами свого особистого дослідження.

ПОВНОТА ДОСЛІДЖЕННЯ

Передбачає повноту об'єкта дослідження, всебічність аналізу усіх можливих альтернатив експертних рішень, урахування усіх версій, можливих у межах питань, які поставлені в ході експертного дослідження, а також повні й всебічні відповіді на усі питання, що поставлені перед експертами.

ОБ'ЄКТИВНІСТЬ

Принцип диктує експерту проведення дослідження і формулювання висновків на наукових (теоретичних і методологічних) засадах, які відповідають сучасному рівню розвитку галузі, в якій експерт володіє спеціальними знаннями.

РОЛЬ ПСИХОЛОГА В ЕКСПЕРТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ

Консультант Спеціаліст Експерт

Консультант:

- надає інформацію довідкового характеру про типові форми сприйняття, пам'яті, мислення, вікові особливості психіки, про психічні стани, про психологію групи тощо;

- консультації щодо вибору слідчим оптимального ритму діяльності, подолання негативних емоційних станів, попередження професійної деформації.

Спеціаліст:

- бере участь у розслідуванні, допиті, огляді місця злочину;

- бере участь у допиті малолітніх (закон передбачає участь педагога у допиті малолітніх), може скорегувати формулювання питань для адекватного сприйняття дитиною для надання свідчень;

- допомагає у створенні необхідної атмосфери для подолання негативної поведінки дитини, сорому неповнолітньої, яка постраждала від статевих домагань;

- надає допомогу в ході слідчих дій відносно осіб з ознаками розумової відсталості.

Експерт:

- Вирішує завдання експертизи залежно від її виду і призначення.

При проведенні судово-психологічної експертизи психолог виступає як самостійний експерт.

— У комплексній судовій психолого-психіатричній експертизі психолог виступає у двох ролях. На першому етапі комплексної експертизи він проводить експериментально-психологічне дослідження, з якого психіатр-експерт бере дані, що мають значення для встановлення психіатричного діагнозу і рішення експертних психіатричних питань (консультант, спеціаліст). У тих випадках, коли обвинувачений досліджуваний визнаний осудним, експерт-психолог використовує результати експериментально-психологічного дослідження для відповідей на питання судово-слідчих органів, які відносяться до його компетенції.

Особливості діяльності експерта-психолога.

  • Судовий експерт-психолог взаємодіє з тими, хто порушив закон, або з тими, хто став жертвами протиправних дій, що визначає своєрідність соціальної взаємодії, спілкування між ними.

  • Діяльність психолога, який виступає в якості судового експерта, регулюється законом. Він несе кримінальну відповідальність за визначені ДІЇ, які порушують кримінально-процесуальну регламентацію його діяльності.

  • Від висновків експерта-психолога у силу його процесуального положення часто залежить подальша доля досліджуваної особи, що накладає на експерта величезну відповідальність за свої рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]