Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Untitled2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
151.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни Харківський національний педагогічний університет імені г. С. Сковороди методика проведення психологічної експертизи в різних галузях психології

Навчально-методичний посібник

Харків 2010

ББК 88.4я73 с28

Затверджено редакційно-видавничою радою Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди Протокол № 11 від 02.11.09 р.

Рецензенти:

Хомуленко Т. Б. - доктор психологічних наук, професор, завідувач кафедри практичної психології Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди;

Фурманець Б. І. - кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології університету цивільного захисту України.

Сегеда О. О., Зінов'єва О. О., Криволапова О. А.

Методика проведення психологічної експертизи в різних галузях психології. Навчально-методичний посібник. - Харків, 2010. 142 с.

Навчальний посібник визначає значення курсу «Методика проведення психологічної експертизи в різних галузях психології» освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр, містить у собі вимоги до вивчення курсу, мету та завдання навчальної дисципліни, зміст знань, вмінь і навичок, що відповідають освітньо-кваліфікаційній характеристиці бакалавр в галузі психології.

У навчальному посібнику наведено тематичний план курсу, зміст програми курсу, визначені модулі дисципліни, викладені тезауруси до тем, плани семінарських і практичних занять, рекомендації щодо самостійної роботи, теми доповідей та рефератів. У навчальному посібнику наведений список рекомендованої літератури, головні напрямки підготовки до семінарських і практичних занять. Навчальний посібник також містить тестові завдання для контролю знань, а також глосарій основних термінів і понять з навчальної дисципліни.

ЗМІСТ

ВСТУП 4

I. ПРОГРАМА ДИСЦИПЛІНИ «Методика проведення психологічної експертизи в різних галузях психології» 6

II. ТЕЗАУРУСИ ДО ТЕМ 10

Модуль 1. Психологічна експертиза як особливий вид діяльності

психолога 10

ТЕМА 1. Особливості психологічної експертизи в різних галузях

психології 10

ТЕМА 2. Теоретичні основи психологічної експертизи 16

ТЕМА 3. Характеристика окремих видів психологічної експертизи 21

Модуль 2. Види та характеристика судово-психологічної експертизи .32

ТЕМА 4. Характеристика судово-психологічної експертизи 32

ТЕМА 5. Особливості окремих видів судово-психологічної

експертизи 36

  1. Плани семінарських та практичних занять 47

  2. Методичні рекомендації до практичних завдань 50

V. Тематика доповідей та рефератів 95

  1. Кросворди до тем 96

  2. Тести контролю знань 122

ГЛОСАРІЙ ОСНОВНИХ ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬ 135

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 139

© Харківський національний педагогічний

університет імені Г. С. Сковороди

© Сегеда О.О., Зінов'єва О.О., Криволапова O.A.

ВСТУП

Навчально-методичнийпосібник«Методикапроведенняпсихологічної експертизи в різних галузях психології» адресовано викладачам і студентам вищих навчальних закладів, а також може бути корисним для бажаючих поглибити знання з питань застосування психологічних знань в експертній діяльності.

Експертиза - порівняно нове явище останніх десятиріч. В сучасних умовах здійснюється багато видів експертизи. Значна кількість експертиз регламентується нормативно-правовими актами. Найбільш розвинута судова експертиза, одним із видів якої є судово-психологічна експертиза. До експертиз, які регулюються нормативними актами, можна віднести трудову, ергономічну, медико-педагогічну та ін.

В даному посібнику визначаються основні проблеми проведення експертного дослідження, розкриваються характерні особливості різних видів експертизи.

Даний навчальний посібник розрахований для студентів, які отримують підготовку за напрямком «Психологія». Методика проведення психологічної експертизи рекомендована до засвоєння в межах програми бакалаврату. Матеріали посібника можуть бути застосовані в процесі вивчення даного предмету студентами психологічних факультетів.

У навчальному посібнику наведено тематичний план курсу, зміст програми курсу, визначені модулі дисципліни, викладені тезауруси до тем, плани семінарських і практичних занять, рекомендації щодо самостійної роботи, теми доповідей та рефератів. У навчальному посібнику наведений список рекомендованої літератури, головні напрямки підготовки до семінарських і практичних занять. Навчальний посібник також містить тестові завдання для контролю знань, глосарій основних термінів і понять з навчальної дисципліни.

Дисципліна складається з модулів:

  1. Психологічна експертиза як особливий вид діяльності психолога.

  2. Види та характеристика судово-психологічної експертизи.

Головна мета викладання дисципліни «Методика проведення психологічної експертизи в різних галузях» полягає у забезпеченні майбутніх фахівців-психологів науковими знаннями у галузі проведення психологічної експертизи.

По закінченню вивчення даної дисципліни студенти повинні знати:

- теоретичні основи та предмет психологічної експертизи в різних галузях психології;

- можливості, цілі та завдання психологічної експертизи;

- нормативне та методичне регулювання різних видів психологічної експертизи;

- порядок організації та проведення психологічної експертизи;

- методи і методики діагностичного дослідження в ході різних видів психологічної експертизи.

На підставі знань з дисципліни майбутній фахівець повинен вміти:

- планувати та проводити експертне дослідження;

- здійснювати вибір психологічних методик при вирішенні експертних завдань;

- обробляти, оцінювати та оформляти результати експертного дослідження;

- вміти узагальнювати дані експертизи на відповідність нормативним вимогам;

- проводити діагностику згуртованості у навчальних і трудових групах.

Дані психологічної науки все більш широко та всебічно застосовуються у різних галузях соціальної практики, тому вивчення курсу психологічної експертизи в теперішній час дуже важливо для майбутніх фахівців.

Методи викладання та навчання:

  • лекції, семінарські та практичні заняття;

  • презентації набутих знань і навичок на семінарських заняттях.

Методи оцінювання.

Знання та вміння студентів оцінюються за допомогою:

  1. Презентації на семінарському занятті. Критеріями оцінки є зміст, спосіб подачі матеріалу, оригінальність та інноваційні методи аналізу процесів, що розглядаються.

  2. Виконання практичних завдань. Критеріями оцінки є повнота виконання завдання, правильний підбір методів і методик експертного дослідження, правильність експертних висновків і практичних рекомендацій.

  3. Написання реферату. Критеріями оцінки є актуальність змісту, самостійність, аналітичні здібності, ступінь та форма узагальнення матеріалу, глибина критичних зауважень, різноманітність й обґрунтованість пропозицій щодо вдосконалення визначеної проблеми.

  4. Підсумкове тестування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]